ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Εγκληματική γραφειοκρατία για την πυρασφάλεια του Σέιχ Σου

Του Γιώργου Ροδάκογλου
Απρόβλεπτες συνέπειες μπορεί να έχει το σκάλωμα της γραφειοκρατίας στην προσφορά των εθελοντών πυρασφάλειας του Σέιχ Σου.



Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έχει αφοπλίσει τους εθελοντές των Δήμων Νεάπολης Συκεών, Πυλαίας Χορτιάτης, Καλαμαριάς και Δήμου Θεσσαλονίκης περιμένοντας μια απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο ερώτημα εάν είναι ασφαλισμένοι σε περίπτωση ατυχήματος.

Στο από 28 04 2015 έγγραφό της προς την ΓΓΠΠ Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων Εθελοντισμού Εκπαίδευση και Εκδόσεων αναφέρει:
«Μέχρι να διευκρινισθούν τα προαναφερθέντα επί του ασφαλιστικού ερωτήματα δεν θεωρούμε σκόπιμο σε περίπτωση πυρκαγιών ή άλλων επικίνδυνων συμβάντων να ζητήσουμε την υπηρεσιακή εμπλοκή και βοήθεια οργανώσεων εξ αιτίας του πιθανού κινδύνου μη ασφάλισης τους επί ατυχημάτων, για γραφειοκρατικούς και μόνο λόγους παρά τη θέληση μας και τη θέληση τους να προσφέρουν».
Το περίεργο σ αυτήν την υπόθεση είναι ότι Ν4249 2014 άρθρο 118 προβλέπει ρητά και ξεκάθαρα την ασφάλιση τους.
Ωστόσο οι 250 ενεργοί εθελοντές πυροπροστασίας επί συνόλου 6.500 εθελοντών διαφόρων αρμοδιοτήτων, είναι εκτός αντιπυρικού σχεδιασμού με αποτέλεσμα το δάσος του Σέιχ Σου να στερείται της προσφοράς τους, στους τομείς ευθύνης που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
‘Ολα αυτά συμβαίνουν λίγες μόνο ημέρες πριν τον Αύγουστο με το θερμόμετρο να χτυπάει στο κόκκινο και ενώ μαίνονται μέτωπα πυρκαγιών σε άλλα σημεία της Ελλάδας.
Η ερμηνεία του νόμου από τις υπηρεσίες της ΜΕΘ δημιουργεί απορίες και ίσως αποδειχθεί εγκληματική σε περίπτωση που συμβεί κάποιο απρόοπτο περιστατικό αφού η γραφειοκρατική εμπλοκή προκλήθηκε άνευφ ουσίας.
Απαντώντας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με καθυστέρηση ογδόντα ημερών, στο έγγραφο της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, παραπέμπει στο νόμο Ν4249 2014, ωστόσο το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΜΕΘ δεν έδωσε ακόμη το πράσινο φώς στην διοίκηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας να καλέσει όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και να τις εντάξει στον αντιπυρικό σχεδιασμό της.
ΑΦΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Πρόεδροι εθελοντικών οργανώσεων κατήγγειλαν τα όσα συμβαίνουν στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης ΤV100 ζητώντας να δοθεί άμεση λύση με στόχο την προστασία του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της περιοχής.
Δημήτρης Νάκος: Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας. Γραμματέας Εθελοντικής Ομάδας Φιλύρου.
«Μπλοκαρίστηκε το θέμα και δεν έχουμε πάρει τομείς ευθύνης. Για το επιχειρησιακό κομμάτι περιμένουμε την απάντηση. Εμείς είμαστε εδώ στο Σέιχ Σου και περιμένουμε. Αυτά τα θέματα λύνονταν κάθε φορά από το Μάιο. Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο».
Στελιος Βαιρλής Προεδρος: ΕΔΟΜΑΚ Δήμου Νεάπολης Συκεών
«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε την πυροσβεστική να γίνουμε τα μάτια της και ο εθελοντισμός μας έχει απαγορευτεί. Η Θεσσαλονίκη είναι ο μοναδικός νομός με τις περισσότερες εθελοντικές ομάδες. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι 62 εθελοντικές ομάδες με 6.500 μέλη. Αυτό το έγγραφο της ΜΕΘ αποτελεί την ταφόπλακα για τον εθελοντισμό».
Γιάννης Σιδηρόπουλος: Πρόεδρος Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων
«Δεν ξέρω πόσο αντιλαμβανόμαστε πόσο τραγικό είναι αυτό. Πρόκειται για ευθυνοφοβεία της περιφέρειας. Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Εάν περιμένουμε από την πολιτεία δεν θα γίνει τίποτα. Το βλέπουμε ήδη κάτω στην Αττική».
Δημήτρης Αλεξάκης: ΟΜΑΚ Δήμου Καλαμαριάς
«Είμαστε στο και πέντε. Το έγγραφο αυτό δίνει το σπίρτο στους επίδοξους εμπρηστές. Οι συνέπειες αυτής της επιστολής έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Φοβάμαι ότι θα μέχρι να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία θα κλαίμε για το δάσος μας».
Κώστας Μπασχαρίδης: ΟΜΑΚ Ωραιοκάστρου
«Είμαστε καθημερινά εδώ. Θέλουμε να προσφέρουμε στην παρτίδα μας και στο συνάνθρωπο μας. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτά που μας λένε. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος».
Δημήτρης Αναστασιάδης: ΕΠΟΜΕ Δήμου Θεσσαλονίκης
«Κάνουμε τα πάντα για το δάσος μας. Δυστυχώς μας έχουν ακινητοποιήσει. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι ασυνείδητοι κατέστρεψαν το κλειστό κύκλωμα πυρανίχνευση με τις κάμερες.
Πέτρος Κειτζόγλου: Εθελοντής
«Με θίγει πολύ αυτό το άγραφο δημόσιου οργανισμού. Εγώ θα έρχομαι είτε το θέλουν είτε όχι».
Γιώργος Πετρόπουλος: Εθελοντής 26 χρόνια
«Είναι πρώτη φορά που μας αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο λυπάμαι πραγματικά».
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ Ν4249 2014 άρθρο 118
Ρυθμίσεις θεμάτων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μετά το άρθρο 14 του ν. 3013/2002 προστίθενται άρθρα 14Α έως 14Ι ως ακολούθως:
Άρθρο 14Ι
«Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από το δικό τους ασφαλιστικό φορέα, το δε ατύχημα θεωρείται ότι έλαβε χώρα στο πλαίσιο της κύριας απασχόλησής τους, εξαιτίας αυτής και γι’ αυτήν, βεβαιώνεται δε και ρυθμίζεται με βάση τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησής τους και τις διατάξεις του παρόντος για την απόδειξη της επιχειρησιακής ένταξης και της πραγματικής άσκησης των καθηκόντων του Εθελοντή και καθενός από τα μέλη των Εθελοντικών Οργανώσεων για τα οποία υπάρχει σχετικό αίτημα κινητοποίησης και εντολή επιχειρησιακής εμπλοκής σύμφωνα με το άρθρο 14Δ του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα εφαρμογής του παρόντος άρθρου. Με δαπάνη του Δημοσίου παρέχεται νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και νοσηλεύονται εξαιτίας τραυματισμού ή άλλου ατυχήματος που προκλήθηκε κατά την άσκηση των εθελοντικών καθηκόντων τους, εφόσον αποδειχθεί κατά τα ανωτέρω η επιχειρησιακή τους ένταξη, η πραγματική άσκηση των καθηκόντων τους και η ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή. Οι ανωτέρω Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας νοσηλεύονται υπό τις ίδιες συνθήκες, που ισχύουν και για το προσωπικό του φορέα που τους ενέταξε επιχειρησιακά. Για τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας που τραυματίστηκαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και, εξαιτίας του τραυματισμού αυτού, απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία ή έχει προ κληθεί μερική ή ολική αναπηρία, ισχύουν τα προβλεπόμενα για το προσωπικό του φορέα που τους ενέταξε επιχειρησιακά. Οι παραπάνω δαπάνες καλύπτονται από πιστώσεις που εγγράφονται για το σκοπό αυτόν στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Υγείας».
Το δάσος του Σέιχ Σου αυτήν την περίοδο προστατεύεται μόνο από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τους εθελοντές της. Ο αφοπλισμός των άλλων εθελοντικών ομάδων προκαλεί πολλά ερωτήματα ενώ ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.



Γιώργος Ροδάκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου