Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Πότε πνέουν μελτέμια στο Αιγαίο;

Η φύση προνοεί για όλα! Έτσι και το καλοκαίρι, για να δροσιζόμαστε, μας προσφέρει τα μελτέμια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το
Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, τα μελτέμια είναι το κλιματιστικό της φύσης κατά τη διάρκεια του ιδιαίτερα ζεστού ελληνικού καλοκαιριού. Καθώς είναι δροσεροί και ξηροί άνεμοι, βοηθούν το σώμα μας να αναπνεύσει και να δροσιστεί επιταχύνοντας την εξάτμιση του ιδρώτα.


Όλη η δροσιά στο Αιγαίο
Τα μελτέμια είναι εποχικοί άνεμοι (η λέξη προέρχεται από την τούρκικη μελτέμ, που σημαίνει εποχικός άνεμος), οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους κάθε καλοκαίρι ( Ιούλιο – Αύγουστο) στην ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στο Αιγαίο. Η ταχύτητά τους κυμαίνεται μεταξύ 20-55 χλμ. την ώρα (4-7 μποφόρ), ενώ στο ανοιχτό πέλαγος μπορεί να γίνουν θυελλώδεις ξεπερνώντας τα 75 χιλιόμετρα (9 μποφόρ). Η προέλευσή τους, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι η βορειοδυτική Ινδία και τα οροπέδια του Ιράν, όπου το καλοκαίρι δημιουργείται ένα εκτεταμένο και ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό σύστημα.

Γιατί εξασθενούν το βράδυ;
Τα μελτέμια (ή Ετησίαι, όπως τα ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες λόγω του εποχικού χαρακτήρα τους) πνέουν από βορειοανατολική, βόρεια ή βορειοδυτική διεύθυνση και το χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι η ισχυρή τους ένταση την ημέρα και η εξασθένισή τους το βράδυ. Αυτή η κάθετη πτώση οφείλεται στη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της επιφάνειας της ξηράς και της θάλασσας. Στη διάρκεια της ημέρας το έδαφος ανεβάζει θερμοκρασία και ο αέρας ανυψώνεται δημιουργώντας ένα κενό. Αυτό το κενό καλύπτει ο χαμηλότερος και πιο κρύος αέρας της θάλασσας. Η κίνηση αυτή αυξάνει την ταχύτητα των μελτεμιών, τα οποία με την πάροδο της ημέρας, όσο η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ξηρά και τη θάλασσα μειώνεται, εξασθενούν και αυτά με τη σειρά τους. Τις ημέρες όμως που ξεπερνούν τα 7 μποφόρ η έντασή τους διατηρείται αμείωτη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αίθριος ουρανός, κυματώδης θάλασσα
Γενικά οι καιρικές συνθήκες που συνοδεύουν τα μελτέμια είναι αίθριος ουρανός και κυματώδης θάλασσα. Αυτό επιβάλλει πολλές φορές τη διακοπή δρομολογίων μικρών σκαφών, ιδίως την ημέρα όπου και παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ένταση και μάλιστα κατά τις ώρες της μεγαλύτερης τιμής θερμοκρασίας.




bimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου