ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα Γρεβενά: «Κράτος και Φιλότης, Βία και Ανεκτικότητα στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία»




Η νεοσύστατη υπηρεσία της Αρχαιολογικής Εφορείας Γρεβενών, με τις εκδηλώσεις της μας αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι δεν μένει στατικά μόνο στο χώρο των
ανασκαφών, αλλά μας ταξιδεύει ταυτόχρονα στον Χρόνο και την ιστορική αξία του!..



Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκε την πρόταση της Εφορείας και συγκεκριμένα της Εφόρου, κυρίας Σόνιας Δημάκη, για την κοινή συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015,  στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Διοικητηρίου, στις 8:30 το βράδυ, άνοιξε η αυλαία της πολυποίκιλης εκδήλωσης.

Η Έφορος, κυρία Σόνια Δημάκη, με λόγο απλό και εύληπτο έκανε την περιγραμματική υπόμνηση για τον σκοπό και τους στόχους της εκδήλωσης  και αμέσως μετά, με εισαγωγικά κείμενα, μας εξέπληξε με τον όμορφο φιλολογικό περίπατο που μας επιφύλαξε στις επιτομές της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας, με αναφορά στη βία , τους πολέμους και την ανεκτικότητα της Κοινωνίας της Ομηρικής Εποχής και των Κλασικών Χρόνων.

Ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης, Ζαγκανίκας Σίμος, με μια περιεκτική  αναφορά, επικέντρωσε το λόγο του στη συμβολή των Βιβλιοθηκών για την αυτομόρφωση και την πολιτισμική ανέλιξη των ατόμων και των κοινωνιών και τόνισε  ότι,  απότοκο της πολιτισμικής μας ανέλιξης είναι η αυτογνωσία, ο σεβασμός των πεποιθήσεων των άλλων, η αποδοχή του διαφορετικού, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και η Δημοκρατική λειτουργία μας, ως κοινωνία!...

Οι ευπροσήγορες αναγνώσεις των μεταφρασμένων αρχαιοελληνικών κειμένων από τη Βασιλική Ευταξία και τη Ρούλα Ντόλα  επέτειναν την προσοχή και κράτησαν εξημμένο το ενδιαφέρον των ακροατών!..

Η αρχαιολόγος Ζωή Λόλα μίλησε για τον θεσμό της δουλείας, με εικόνες στο πανί του προτζέκτορα από τη ζωή των δούλων. Επισήμανε πως ο τρόπος αντιμετώπισης των δούλων στην Αρχαία Ελλάδα ήταν διαφορετικός από την Ανατολή και τη Ρώμη. Στην Ελλάδα, ο δούλος λογιζόταν ως άνθρωπος και μπορούσε να προσφύγει στην Πολιτεία για την κακομεταχείρισή του. Η δε κακομεταχείριση του επέσυρε ποινές για τους ιδιοκτήτες! Οι συνετοί, εργατικοί και γενναίοι γινόταν απελεύθεροι και ισότιμοι πολίτες, όπως και οι ενήλικες άνω των σαράντα ετών!... Στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών βρέθηκε ανάγλυφη πλάκα, όπου αναγράφεται το όνομα του απελεύθερου, ο οποίος δωρίζει ένα πήλινο «φλασκίον» στον γενάρχη των Μακεδόνων, Ηρακλή, ως ευγνώμων για την απελευθέρωσή του!...

Ο επίλογος ήταν εντυπωσιακός. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου επέλεξε μελοποιημένα ποιήματα από την ανθρώπινη οδύνη που επέφερε η Βία και ο Πόλεμος και με την κιθάρα του και την ερμηνευτική του φωνή μας ταξίδεψε γεμίζοντας την υδρία των συγκινήσεων!.. Στα πρώτα του τραγούδια τον συνόδεψε ο Κώστας Τζαναμπέτης με το μπουζούκι.



Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κύριος Πέτρου Χρήστος.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάσθηκαν οι: Πέρη Πλιάτσικα, Σπύρος Τσακστάρας, Σταύρος Χασπερίδης. 
                                                                
Σίμος Ζαγκανίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου