ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Λίλι Έλμπε: Η αληθινή ιστορία της πρώτης transexual

lili-elmpe-i-prwti-epembasi-allagis-fullou--i-tainia.w_l



«Το κορίτσι από τη Δανία» και η αληθινή, τραγική ιστορία της πρώτης τρανς που έκανε αλλαγή φύλου.
Ο Έντι Ρέντμεϊν -Στίβεν Χόκινγκ στη «Θεωρία των πάντων»- ως Λίλι.

Η ταινία «The Danish Girl», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας αποσπώντας τελικά, το Βραβείο Queer Χρυσός Λέοντας (στις ελληνικές αίθουσες θα βγει στις 27 Νοεμβρίου), αφηγείται μία αληθινή, όσο και τραγική ιστορία.

Τη ζωή της Λίλι Έλμπε, της πρώτης τρανσέξουαλ με καταγεγραμμένη περίπτωση χειρουργικού επαναπροσδιορισμού φύλου το 1930.


Της «γυναίκας» που «προκάλεσε» τα όρια της ιατρικής και τελικά, πλήρωσε το υψηλότερο κόστος.


Η Λίλι Έλμπε γεννήθηκε ως Έιναρ Μόγκενς Βέγκενερ και σε ηλικία 22 χρονών παντρεύτηκε τη 19χρονη Γκέρντα Γκότλιμπ -οι δυο τους έγιναν γνωστοί ζωγράφοι, ο Έιναρ ζωγράφος τοπίων, η Γκέρντα πορτρετίστα που συνεργαζόταν και με τα περιοδικά Vogue και La Vie Parisienne.

Ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του ως έναν άνδρα σταθερό. Τα ακριβή λόγια του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, ήταν «ένας άνδρας που μπορούσε να αντέξει θύελλες».


Ο Έιναρ ξεκίνησε να φορά γυναικεία ρούχα όταν μία μέρα αντικατέστησε ένα μοντέλο που θα πήγαινε να ποζάρει στη Γκέρντα, αλλά δεν εμφανίστηκε και εκείνη έπρεπε οπωσδήποτε να προχωρήσει τη δουλειά της.

Η Γκέρντα τον ενθάρρυνε σε αυτό το παιχνίδι αμφισημίας.

Από γράμματα και σημειώσεις που κρατούσε ο Εϊναρ και είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας σε ένα βιβλίο με τίτλο «Ανδρας μέσα σε Γυναίκα», η «Λίλι» -το όνομα είχε διαλέξει η Γκέρντα- ήταν επιπόλαιη, απερίσκεπτη, επιφανειακή. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1930 είχε γίνει πολύ «δυνατή» για να συνεχίσει να την «αγνοεί».

Για να αποφύγουν το σκάνδαλο, Λίλι και Γκέρντα είχαν ήδη εγκατασταθεί στο Παρίσι. Τους μήνες που ακολούθησαν η Γκέρντα τη σύστηνε στους κοσμικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας ως «Λίλι, αδελφή του Εϊναρ».


Όμως, ο Εϊναρ είναι ταυτοχρόνως ευτυχής και δυστυχής. Και αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του τον Μάιο του 1930, μετά από έναν χρόνο μαρτυρίου.

Η αιτία της δυστυχίας του ήταν απλή: Ήταν σίγουρος ότι ήταν γυναίκα που είχε γεννηθεί σε λάθος σώμα.

Αλλά δεν διέπραξε αυτοκτονία. Απευθύνθηκε σε γιατρούς ελπίζοντας ότι θα μπορέσει με μία σειρά (πρωτοποριακών για την εποχή) χειρουργικών επεμβάσεων να γίνει «Λίλι». Να κάνει αλλαγή φύλου.


Όμως, τον Σεπτέμβριο του 1931, ο Εϊναρ / Λίλι πέθανε. Αιτία ήταν η τελευταία, τολμηρή επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί -μεταμόσχευση μήτρας- η σοβαρότητα και η ιδιαιτερότητα της οποίας υποτιμήθηκαν από τον χειρουργό.

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου