ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Λίλι Έλμπε: Η αληθινή ιστορία της πρώτης transexual

lili-elmpe-i-prwti-epembasi-allagis-fullou--i-tainia.w_l



«Το κορίτσι από τη Δανία» και η αληθινή, τραγική ιστορία της πρώτης τρανς που έκανε αλλαγή φύλου.

Ο Έντι Ρέντμεϊν -Στίβεν Χόκινγκ στη «Θεωρία των πάντων»- ως Λίλι.

Η ταινία «The Danish Girl», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας αποσπώντας τελικά, το Βραβείο Queer Χρυσός Λέοντας (στις ελληνικές αίθουσες θα βγει στις 27 Νοεμβρίου), αφηγείται μία αληθινή, όσο και τραγική ιστορία.

Τη ζωή της Λίλι Έλμπε, της πρώτης τρανσέξουαλ με καταγεγραμμένη περίπτωση χειρουργικού επαναπροσδιορισμού φύλου το 1930.


Της «γυναίκας» που «προκάλεσε» τα όρια της ιατρικής και τελικά, πλήρωσε το υψηλότερο κόστος.


Η Λίλι Έλμπε γεννήθηκε ως Έιναρ Μόγκενς Βέγκενερ και σε ηλικία 22 χρονών παντρεύτηκε τη 19χρονη Γκέρντα Γκότλιμπ -οι δυο τους έγιναν γνωστοί ζωγράφοι, ο Έιναρ ζωγράφος τοπίων, η Γκέρντα πορτρετίστα που συνεργαζόταν και με τα περιοδικά Vogue και La Vie Parisienne.

Ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του ως έναν άνδρα σταθερό. Τα ακριβή λόγια του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, ήταν «ένας άνδρας που μπορούσε να αντέξει θύελλες».


Ο Έιναρ ξεκίνησε να φορά γυναικεία ρούχα όταν μία μέρα αντικατέστησε ένα μοντέλο που θα πήγαινε να ποζάρει στη Γκέρντα, αλλά δεν εμφανίστηκε και εκείνη έπρεπε οπωσδήποτε να προχωρήσει τη δουλειά της.

Η Γκέρντα τον ενθάρρυνε σε αυτό το παιχνίδι αμφισημίας.

Από γράμματα και σημειώσεις που κρατούσε ο Εϊναρ και είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας σε ένα βιβλίο με τίτλο «Ανδρας μέσα σε Γυναίκα», η «Λίλι» -το όνομα είχε διαλέξει η Γκέρντα- ήταν επιπόλαιη, απερίσκεπτη, επιφανειακή. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1930 είχε γίνει πολύ «δυνατή» για να συνεχίσει να την «αγνοεί».

Για να αποφύγουν το σκάνδαλο, Λίλι και Γκέρντα είχαν ήδη εγκατασταθεί στο Παρίσι. Τους μήνες που ακολούθησαν η Γκέρντα τη σύστηνε στους κοσμικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας ως «Λίλι, αδελφή του Εϊναρ».


Όμως, ο Εϊναρ είναι ταυτοχρόνως ευτυχής και δυστυχής. Και αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του τον Μάιο του 1930, μετά από έναν χρόνο μαρτυρίου.

Η αιτία της δυστυχίας του ήταν απλή: Ήταν σίγουρος ότι ήταν γυναίκα που είχε γεννηθεί σε λάθος σώμα.

Αλλά δεν διέπραξε αυτοκτονία. Απευθύνθηκε σε γιατρούς ελπίζοντας ότι θα μπορέσει με μία σειρά (πρωτοποριακών για την εποχή) χειρουργικών επεμβάσεων να γίνει «Λίλι». Να κάνει αλλαγή φύλου.


Όμως, τον Σεπτέμβριο του 1931, ο Εϊναρ / Λίλι πέθανε. Αιτία ήταν η τελευταία, τολμηρή επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί -μεταμόσχευση μήτρας- η σοβαρότητα και η ιδιαιτερότητα της οποίας υποτιμήθηκαν από τον χειρουργό.

Ήταν 47 χρονών και ελάχιστα είναι γνωστά για τις επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

Πριν φύγει από τη ζωή η Λίλι πρόλαβε να ζήσει τον έρωτα με έναν άνδρα, τον έμπορο έργων τέχνης Claude Lejeune -είχε χωρίσει από τη Γκέρντα.


Η Λίλι έζησε σε μία εποχή κατά την οποία η διερεύνηση  και κατανόηση της σεξουαλικότητας, των ορμονών, του φύλου, ήταν μόλις στην αρχή.

Την περίοδο που άρχισε τις επεμβάσεις, οι άνδρες φίλοι της διέκοψαν κάθε επικοινωνία μαζί της, ενώ η ίδια εγκατέλειψε τη ζωγραφική θεωρώντας την μέρος της ζωής της ως Εϊναρ.

Η ζωή της Λίλι κράτησε μόλις 14 μήνες. Αλλά όπως έγραφε «Μπορεί κάποιος να πει ότι 14 μήνες δεν είναι πολλοί, αλλά για μένα ήταν μία πλήρης και ευτυχισμένη ανθρώπινη ζωή...»


Η ταινία και η «ρευστότητα στο φύλο του Έντι»

«Το κορίτσι από τη Δανία» σκηνοθετεί ο Τομ Χούπερ, ο οσκαρικός σκηνοθέτης του «ο Λόγος του Βασιλιά», ο οποίος είχε ξαναβρεθεί με τον Ρέντμεϊν στην κινηματογραφική διασκευή του μιούζικαλ «Οι Άθλιοι».

«Ένιωσα ότι υπάρχει μια κάποια ρευστότητα όσον αφορά στο φύλο του Έντι» είχε πει ο Χούπερ. «Που με οδήγησε στο να σκεφτώ ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άτομο για τον συγκεκριμένο ρόλο».


«... Για μένα ήταν μονόδρομος να παίξω αυτό το ρόλο. Οχι γιατί έπρεπε πάλι να μεταμορφωθώ, αλλά γιατί θα είχα την ευκαιρία να παίξω έναν συγκλονιστικό άνθρωπο. Κι αν έχεις τέτοια τύχη σε αυτή τη δουλειά, τι άλλο να ζητήσεις; Μετά το τέλος αυτής της εμπειρίας ένιωσα πιο πλούσιος. Συναντούσα ανθρώπους της trans κοινότητας για πάνω από 4 χρόνια. Εμαθα πολλά. Οφείλω να τους ευχαριστήσω - εκείνοι έβγαλαν από μέσα μου τη 'Λίλι'» είπε από την πλευρά του ο Έντι στη Βενετία.

Ο Έντι Ρέντμεϊν, φρέσκος από ένα σερί βραβεύσεων που κορυφώθηκε με το Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Στίβεν Χόκινγκ στην ταινία «Η Θεωρία των Πάντων», κατά τα φαινόμενα, πάει ξανά, για Όσκαρ.


Το σενάριο ήταν το «πάθος» της Νικόλ Κίντμαν, η οποία θα συμπρωταγωνιστούσε με τη Γκουίνεθ Πάλτροου. Αλλά είχαν ακουστεί επίσης, τα ονόματα της Σαρλίζ Θέρον και της Μαριόν Κοτιγιάρ. Τελικά τις «νίκησε» ο Ρέντμεϊν.

Στον ρόλο της Γκέρτα Βένεγκερ η Αλίσια Βικάντερ, που ξεχώρισε για την ερμηνεία της στην «Άννα Καρένινα», αλλά που στο Κορίτσι από τη Δανία είναι πιο αδύναμη, πιθανώς επειδή η ερμηνεία του Ρέντμεϊν είναι εξαιρετικά δυνατή.



Star-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου