ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Αναστολή 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση για να βρεθούν ισοδύναμα






Τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης αλλά και τις προτεραιότητες για τους επόμενους 20 μήνες, μετά την πρώτη αξιολόγηση, παρουσίασε ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε επίσης στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, αλλά και στο θέμα του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, η επιβολή του οποίου αναστέλλεται μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού ώστε να βρεθούν ισοδύναμα.
"Αναλαμβάνουμε εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια, μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών, θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μια ανάπτυξη με κοινωνικό όμως πρόσημο”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι “αυτή η Βουλή θα είναι αυτή που θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση”.
Άμεσοι στόχοι
Οι τέσσερις άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης, όπως εξήγησε, είναι η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και τέλος η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.
Χρέος - ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - επενδύσεις
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος, μέσα στους επόμενους 20 μήνες, είναι να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές.
Χαρακτήρισε την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το “κλειδί” που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξασφαλίζοντας τις καταθέσεις και εξυγιαίνοντας το τραπεζικό σύστημα από τα “κόκκινα” δάνεια.
Με ορίζοντα τους επόμενους είκοσι μήνες, και μετά τη ταχύτατη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει τρεις άμεσες προτεραιότητες.
Πρώτον, την απομείωση του χρέους, με την ελληνική πλευρά θα προσέρχεται στη συζήτηση αυτή προτείνοντας επιμήκυνση πληρωμών, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά, ρήτρα ανάπτυξης και μια μακρά περίοδο χάριτος.
Δεύτερον, την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. “Είναι δεδομένο πλέον ότι αυτή θα είναι ίσως και η τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς”, τόνισε, εκτιμώντας ότι αυτό συνέβη “για λόγους κυρίως πολιτικούς και όχι οικονομικούς”.
Όπως υποστήριξε, με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις αφενός δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων και “την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος διατήρησε τις ίδιες διοικήσεις που είχαν οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες στο χείλος του γκρεμού”.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.
Τρίτη προτεραιότητα είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε τη συγκρότηση Ειδικού Φορέα Προσέλκυσης Επενδύσεων ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, τη δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands και την ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
Ανοιχτά ζητήματα
Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας ο Πρωθυπουργός μίλησε για “τέσσερις μεγάλες μάχες” που αφορούν στα κόκκινα δάνεια, τα εργασιακά, τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και το Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.
Για τα “κόκκινα” δάνεια είπε ότι επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να αποτραπεί η δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds.
Στα εργασιακά, κύριος στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία, η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση διακρίσεων για τους νέους εργαζόμενους.
Αναφορικά με το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Για το νέο Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας είπε ότι στη διαπραγμάτευση πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και να εξασφαλιστούν οι όροι, ώστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Και για τα τέσσερα αυτά μέτωπα ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και κοινή δράση προοδευτικών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη.
Αναστολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση
Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι η συμφωνία εμπεριέχει δύσκολα σημεία αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, τις ρυθμίσεις για τους αγρότες και τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Δεσμεύθηκε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να βρεθούν αντίδοτα ή για να αμβλυνθούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.
Ειδικά για το θέμα του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ανακοίνωσε την αναστολή του μέτρου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα σε συνεννόηση με τους θεσμούς αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ξεφεύγοντας, μάλιστα, σε αυτό το σημείο από το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων υπογράμμισε:
“Αποτελεί τουλάχιστον υποκρισία εσείς που κάνατε καμπάνια για το 'ναι' και προπαγανδίζατε το 'ναι' σε όλα να κουνάτε το δάχτυλο και να κάνετε κριτική σε μας που αγωνιστήκαμε και διευρύναμε το πεδίο της διαπραγμάτευσης”.
Παρέμβαση υπέρ... Μεϊμαράκη στα εσωκομματικά της ΝΔ
Απευθυνόμενος, δε, ειδικά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη είπε: “Ελπίζω κ. Μεϊμαράκη να έχω τη χαρά να συνομιλώ μαζί σας για μακρύ χρονικό διάστημα και να' στε εσείς αυτός που θα συζητάτε και θα μου καταθέτετε ισοδύναμε μέτρα προκειμένου από κοινού να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, να δουλέψουμε από κοινού για το καλό αυτού του τόπου”.
Δεν παρέλειψε ακόμη να σχολιάσει τις αντιδράσεις που ακούστηκαν σημειώνοντας: “Βλέπω υπάρχουν αντιρρήσεις”.
Εθνικό Σχέδιο για επιστροφή στην ανάπτυξη
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την επιστροφή στην ανάπτυξη με κοινωνικό, φιλεργατικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ώστε “να αντιμετωπιστούν από τη ρίζα τους οι οικονομικές δυσχέρειες”.
Βασικοί άξονές του, όπως εξήγησε, είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, για απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων - ΕΣΠΑ, ένας νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς και η Ίδρυση της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Αγροτικό ζήτημα
Κάνοντας ειδική αναφορά στο αγροτικό ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες ώστε να αμβλυνθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες από την υλοποίηση της συμφωνίας.
Αυτοί είναι πρώτον η αξιοποίηση πόρων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ (2015-2021) με ταυτόχρονη δημιουργία και διατήρηση περισσότερων από 50.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, δεύτερον ο επανακαθορισμός της έννοιας “αγρότης κατά κύριο επάγγελμα' με στόχο τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση και τον πραγματικό προσδιορισμό του εισοδήματος των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων.
Στόχος είναι, όπως είπε, μέσα από τον ανοικτό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο και τους εταίρους, να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου, με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής, αλλά και του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών.
Δημόσια Διοίκηση
Για τη Δημόσια διοίκηση οι στόχοι της κυβέρνησης είναι:
  • Εξορθολογισμός οργανογραμμάτων των Υπουργείων.
  • Αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων.
  • Μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων.
  • Νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης προσωπικού.
  • Εθνικό Μητρώο για τα στελέχη υψηλών προσόντων.
  • Νέο σύστημα εσωτερικής κινητικότητας.
Κοινωνική πολιτική
Στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έκδοση καρτών μετακίνησης για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τριτέκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, την ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων, τα σχολικά γεύματα για τους μαθητές δημοτικών σχολείων, αλλά και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις “αγορές χωρίς μεσάζοντες” και για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης.
Μεγάλος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ένα σύστημα ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία).
Στον τομέα της Υγείας, στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι ένα νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ως βασικός πυλώνας για το νέο δημόσιο σύστημα υπηρεσιών υγείας.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για:
  • Άμεση απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα για τον Έλληνα πολίτη.
  • Προαγωγή βασικής και κλινικής έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
  • Πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων 1093 υγειονομικών και 2500 γιατρών και νοσηλευτών.
  • Άνοιγμα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς. Αξιολόγηση διοικήσεων των νοσοκομείων.
  • Αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.
Σε ό,τι αφορά παιδεία - έρευνα οι προτεραιότητες είναι:
  • Θεσμική και οικονομική υποστήριξη της έρευνας.
  • Μεγάλη Μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης του έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
  • Κοινωνικός διάλογος για ένα σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ένα νέο συγκροτημένο νομικό πλαίσιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. ένα νέο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης.
Ανεργία
Στο πεδίο της απασχόλησης ανέφερε ότι έχουν ήδη σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν τους επόμενους 6 μήνες νέα προγράμματα απασχόλησης για συνολικά 100.00 ανέργους, ενώ από τον Μάρτιο του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου ο σχεδιασμός προβλέπει την ένταξη επιπλέον 150.000 ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα τετραετίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
  • Προγράμματα απασχόλησης για περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας.
  • Ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων επιστημόνων.
  • Οικονομική και θεσμική υποστήριξη πρωτοβουλιών κοινωνικής
Κοινωνική ασφάλιση
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για χρόνιες αρρυθμίες του ασφαλιστικού συστήματος που επιβαρύνθηκαν από τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και επισήμανε ότι το κύριο πρόβλημα δεν συνίσταται στο ότι το σύστημα ξοδεύει πολλά, αλλά στο ότι δεν εισρέουν πόροι σε αυτό.
Όπως εξήγησε, εκτός από τον εξορθολογισμό και την ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση συνολικής μεταμόρφωσης του ασφαλιστικού ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και ενιαίο σύστημα κανόνων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Τόνισε επίσης ότι με σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνησή του κατάφερε να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020, και να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα ώστε να μη μειωθούν ραγδαία οι επικουρικές συντάξεις.
Πρόσθεσε ότι επιδιώκεται ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική μεταρρύθμιση και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και σε αυτή την εθνική προσπάθεια ο Πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί αρωγός και να συμβάλλει δημιουργικά.
Διαφθορά
Για την καταπολέμηση της διαφθοράς οι στόχοι είναι:
  • να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που έχει ξεκινήσει ήδη το ΣΔΟΕ
  • να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες των φοροφυγάδων, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία
  • να παταχθεί το λαθρεμπόριο καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών
  • να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την σύναψη των δημοσίων συμβάσεων αλλά και να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας
  • να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων
  • να υποστηριχθεί η ελληνική δικαιοσύνη σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής
  • να ενισχυθούν όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης
  • να ολοκληρωθεί η διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς και όλοι οι οικονομικοί έλεγχοι στις αθλητικές ομοσπονδίες που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μια δεκαετία
  • να εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος και να διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Προσφυγική κρίση
Εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού είπε ότι απέναντι στη λογική των φρουρίων και των φραχτών, απέναντι στη λογική που θέλει να μετατρέψει τα ευρωπαϊκά σύνορα σε πεδίο μάχης, εμείς πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδείξουμε ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η φιλοξενία δεν είναι ουτοπίες αλλά μπορούν να γίνουν πολιτική πράξη.
Βασικές προκλήσεις, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, σε αυτή την φάση της κρίσης είναι η δημιουργία των πέντε hotspots ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα προβλεπόμενα τακτικά κονδύλια, η ενιαιοποίηση των δομών του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν αρμοδιότητες συναφείς με την μετανάστευση και φυσικά και η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να πετύχουμε την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο 3.
Συνταγματική αναθεώρηση
Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε κοινωνικό διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος αλλά και του εκλογικού νόμου ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.


Δείτε τις δηλώσεις εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου