Σκηνές από θρίλερ διαδραματίστηκαν τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα, με
πράκτορες μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ να βγαίνουν στους δρόμους της πόλης με αποστολή τον εντοπισμό προσώπων, κυρίως μετανάστες αραβικής καταγωγής,…
για τα οποία είχαν πληροφορίες ότι πιθανόν σχετίζονται με μέλη του Ισλαμικού Κράτους και ενδεχομένως να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας τους!
Πρόκειται για μια απίστευτη υπόθεση που πλέον έχει μπει στο μικροσκόπιο της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία καλείται τώρα να αποφανθεί αν θα επιτρέψει ή όχι την έκδοση στις ΗΠΑ ενός άνδρα αραβικής καταγωγής που συνελήφθη κατά την επιχείρηση αυτή, κατηγορούμενος από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για εγκληματικές ενέργειες, τις οποίες όμως τέλεσε σε ελληνικό έδαφος.
Η πρωτοφανής επιχείρηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» παραπέμπει στην υπόθεση απαγωγής των Πακιστανών το καλοκαίρι του 2005. Μόνο που τότε οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που είχαν το γενικό πρόσταγμα στη σχετική επιχείρηση είχαν συνεργαστεί με τις ελληνικές, αφού πρώτα τις ενημέρωσαν ότι στόχο είχαν να αποφύγουν νέα τρομοκρατική επίθεση στη χώρα τους όπως αυτή του Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο, η οποία σκόρπισε τον θάνατο στη βρετανική μητρόπολη.
Οπως αναφέρεται σε έγγραφο των αμερικανικών δικαστικών αρχών, Αμερικανοί πράκτορες, στο πλαίσιο των ενεργειών των ΗΠΑ για την ασφάλεια από το Ισλαμικό Κράτος, έφτασαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον αραβικής καταγωγής H.Κ., γνωστό και ως «H.», ο οποίος θεωρείται ότι έχει διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται έκτοτε περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και το οποίο αποτελεί το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε μετέπειτα σε βάρος του H.K. και «στηρίζει» νομικά το αίτημα περί έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το έγγραφο-ομολογία των Αμερικανών για την επιχείρηση των μυστικών τους υπηρεσιών στην Αθήνα, η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, που είναι η πρώτη γιατί ακολουθούν και άλλες, λαμβάνει χώρα στις 29 Μαΐου. Ο μυστικός πράκτορας των ΗΠΑ συναντά τον K. και του δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει τέσσερα πλαστά ή παραποιημένα αμερικανικά διαβατήρια για μέλη της «Daesh». Πρόκειται για οργάνωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατατάξει ψηλά στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και είναι επίσης γνωστή σε όλους μας ως «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIL), καθώς επίσης και ως «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» (ISIS).
Από την πλευρά του ο K., Σύριος υπήκοος, υπόσχεται να παραδώσει στον συνομιλητή του τα τέσσερα πλαστά διαβατήρια έναντι 10.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Ηδη έχει λάβει από τον άνθρωπο των μυστικών υπηρεσιών προκαταβολή 5.000 ευρώ, αλλά και τέσσερις φωτογραφίες διαβατηρίου των υποτιθέμενων μελών της οργάνωσης, οι οποίες θα ενσωματωθούν στα πλαστά έγγραφα. Οι φωτογραφίες και τα υπόλοιπα στοιχεία που θα αναγράφονταν στο έγγραφο ανήκαν σε Αμερικανούς πολίτες τα διαβατήρια των οποίων είχαν κλαπεί.
Βιντεοσκοπούσαν τις συναντήσεις
Πέντε ημέρες μετά το πρώτο ραντεβού, στις 3 Ιουνίου, οι δύο άντρες συναντώνται και πάλι, και μάλιστα δύο φορές. Μόνο που αυτή τη φορά ο Αμερικανός βιντεοσκοπεί και μαγνητοφωνεί κρυφά τις συναντήσεις. Στην πρώτη συνάντηση ο K. δίνει στον άνθρωπο των μυστικών υπηρεσιών τα πλαστά διαβατήρια και εκείνος με τη σειρά του τα υπόλοιπα χρήματα που είχαν συμφωνήσει ως αντάλλαγμα, δηλαδή 5.000 ευρώ.
Κατά το δεύτερο ραντεβού που οι δύο άνδρες πραγματοποιούν την ίδια ημέρα, ο K. παραδίδει στον μυστικό πράκτορα κατάλογο με λέξεις-κλειδιά για χρήση σε τυχόν μελλοντικές τους συναντήσεις, αλλά και οδηγίες για το πώς εκείνος θα έπρεπε να επικοινωνεί μαζί του. Τότε, ο άνδρας των αμερικανικών υπηρεσιών τον ενημερώνει ότι χρειάζεται ένα ακόμη διαβατήριο για κάποιο μέλος της Daesh που ήθελε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Ο K. δέχεται και αυτή την παραγγελία και συμφωνεί να συναντηθεί ξανά με τον άνδρα των μυστικών υπηρεσιών για να του δώσει προκαταβολή, αλλά και τη φωτογραφία που θα ενσωμάτωνε στο πλαστό διαβατήριο. Δεν γνώριζε βέβαια τότε ότι ο άνθρωπος που είχε απέναντί του ήταν μάχιμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ότι βιντεοσκοπούσε και ηχογραφούσε τις συναντήσεις τους. Στις 21 Ιουλίου ο μυστικός πράκτορας προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον K. χωρίς όμως αποτέλεσμα και αφήνει μήνυμα στον τηλεφωνητή του. Την ίδια ημέρα δέχεται τελικά το τηλεφώνημα που περίμενε, με τον K., ωστόσο, να τον ενημερώνει ότι για αρκετές ημέρες δεν θα μπορούσε να συναντηθεί μαζί του. Αντίθετα, του έστελνε έναν συνεργάτη του για να παραλάβει τα χρήματα και τις φωτογραφίες. Η συνάντηση, ωστόσο, αυτή δεν έγινε ποτέ. Ο μυστικός πράκτορας δεν συναντήθηκε με κανέναν από τους δύο άντρες. Τι είχε συμβεί;
Μια ημέρα νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου, ο K. είχε προφυλακιστεί μετά την απολογία του στην 3η τακτική ανακρίτρια για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της διευκόλυνσης εισόδου – εξόδου μεταναστών από ελληνικό έδαφος κατ» εξακολούθηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η ανακρίτρια σε βάρος του, ο K. πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα προσφύγων έναντι αμοιβής, χωρίς όμως να προκύπτει από τη δικογραφία αυτή, τουλάχιστον, διασύνδεσή του με τρομοκρατικές οργανώσεις, διάσταση που έδωσαν στη δράση του οι αμερικανικές αρχές. Και ενώ ο K. είχε οδηγηθεί στον Κορυδαλλό, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού συντασόταν ένα άλλο κατηγορητήριο σε βάρος του, για το οποίο μέχρι τη στιγμή εκείνη δεν είχε ιδέα. Με στοιχεία τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πράκτορα, αλλά και τα βίντεο των συναντήσεων μαζί του, το περιφερειακό δικαστήριο της Κολούμπια εξέδωσε αίτημα για σύλληψη και έκδοσή του στις ΗΠΑ, το οποίο διαβίβασε στη συνέχεια στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
«Δεν είμαι τρομοκράτης»
Το αίτημα των Αμερικανών για έκδοση του K. στις ΗΠΑ συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, στο οποίο παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως ο κατηγορούμενος με μεταγωγή από τον Κορυδαλλό. Στην εκδίκαση του αιτήματος δεν παρέστη κανείς από την πλευρά των Αρχών των ΗΠΑ για να στηρίξει νομικά το αίτημα, αλλά και για να αναπτύξει τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον κατηγορούμενο και οι οποίες δεν απαντώνται, ωστόσο, στο Ελληνικό Δίκαιο. Ειδικότερα ο K., σύμφωνα με το έγγραφο του δικαστηρίου της Κουλoύμπια, κατηγορείται για «συνωμοσία για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «διακεκριμένη υποκλοπή ταυτότητας» και «εξαπάτηση του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών».
Το αίτημα των Αμερικανών για έκδοση του K. στις ΗΠΑ συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, στο οποίο παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως ο κατηγορούμενος με μεταγωγή από τον Κορυδαλλό. Στην εκδίκαση του αιτήματος δεν παρέστη κανείς από την πλευρά των Αρχών των ΗΠΑ για να στηρίξει νομικά το αίτημα, αλλά και για να αναπτύξει τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον κατηγορούμενο και οι οποίες δεν απαντώνται, ωστόσο, στο Ελληνικό Δίκαιο. Ειδικότερα ο K., σύμφωνα με το έγγραφο του δικαστηρίου της Κουλoύμπια, κατηγορείται για «συνωμοσία για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «διακεκριμένη υποκλοπή ταυτότητας» και «εξαπάτηση του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών».
Στην απολογία του στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι έχει κατασκευάσει πλαστά και παραποιημένα διαβατήρια, τα οποία και πούλησε, όπως είπε, στον Αμερικανό πράκτορα στις 3 Ιουνίου, ενώ ανέφερε ότι άλλο πρόσωπο ήταν αυτό που ενσωμάτωνε στα ταξιδιωτικά έγγραφα τις φωτογραφίες που του είχε δώσει ο άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών. Αρνήθηκε, δε, κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις και ανέφερε πως η όλη δράση του περιοριζόταν στην έκδοση των πλαστών εγγράφων, πράξεις που διέπραξε αποκλειστικά για να εξοικονομεί χρήματα.
Υποστήριξε, επίσης, ότι σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν θα έχει δίκαιη δίκη και ότι ουσιαστικά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον παγίδεψαν, οδηγώντας τον στη διάπραξη εγκληματικής ενέργειας στην οποία δεν θα είχε οδηγηθεί μόνος του. Ακόμη, ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Ζαχαρίας Κεσσές, ανέφερε ότι ο εντολέας του δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ για πράξεις που κατηγορείται ότι τέλεσε στην Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.
Το αίτημα, ωστόσο, των ΗΠΑ για έκδοση του K. έγινε δεκτό από το δικαστικό συμβούλιο. Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση και η υπόθεση βρίσκεται στον Αρειο Πάγο, ο οποίος καλείται να αποφανθεί για τον αν είναι ή όχι νόμιμη η έκδοση του συγκεκριμένου προσώπου στις ΗΠΑ για πράξεις που τέλεσε στην Ελλάδα. Η όποια απόφαση εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελέσει νομολογιακό δεδομένο, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα κριθεί ένα τέτοιο ζήτημα.
Δήλωση του δικηγόρου του: «Πιστεύω στη Δικαιοσύνη»
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο δικηγόρος του H.K., Ζαχαρίας Κεσσές (φωτό), αναφέρει: «Ο Αρειος Πάγος καλείται πλέον να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη νομιμότητα διεθνούς εντάλματος σύλληψης από τις Αρχές των ΗΠΑ, ένταλμα το οποίο εδράζεται σε πρωτοφανείς επιχειρήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έλαβαν χώρα σε ελληνικό έδαφος χωρίς καμία εποπτεία ή έγκριση από εισαγγελικές αρχές ή δικαστικό συμβούλιο. Γίνεται ουσιαστικά λόγος για προληπτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος με καταγραφές και μαγνητοσκοπήσεις συνομιλιών προκειμένου να διασφαλιστεί η μη είσοδος μεταναστών στις ΗΠΑ, οι οποίοι πιθανώς σχετίζονται με μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Τα θέματα που θίγονται είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ενέργειες των Αμερικανών πρακτόρων υπερέβησαν τα όρια της θεμιτής ανακριτικής διείσδυσης και εμπίπτουν στο πλαίσιο της αστυνομικής παγίδευσης με αποτέλεσμα να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα αλλά και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Περαιτέρω, για πρώτη φορά ζητείται η έκδοση προσώπου για πράξεις που τέλεσε αποκλειστικά στην Ελλάδα, και μάλιστα για πράξεις που δεν είναι κατά το σύνολό τους αξιόποινες κατά το δικό μας Δίκαιο. Φρονώ ότι η Δικαιοσύνη θα αποδοκιμάσει διαδικασίες και ενέργειες που δεν συνάδουν με ένα κράτος δικαίου».
happyworld.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου