Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Οι τράπεζες έστειλαν 1.000.000 ραβασάκια πριν… πλακώσουν τα «κοράκια» των distress funds




Σε ρύθμιση όσους δεν έχουν πληρώσει τη δόση των «κόκκινων» δανείων τους για περισσότερο από
90 ημέρες καλούν οι τράπεζες, στέλνοντας περίπου ένα εκατομμύριο ειδοποιητήρια, προκειμένου να προλάβουν τα «κοράκια» των distress funds που… καταφθάνουν –
Προτείνουν ακόμα και εκχώρηση ακινήτου, με αντάλλαγμα να παραμένει ο δανειολήπτης σε αυτό, καταβάλλοντας ενοίκιο! – Προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα να υποβάλουν οι δανειολήπτες τα στοιχεία εσόδων-εξόδων τους.
Τριπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις δανειοληπτών για υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη, και πώς όχι όταν είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες να σώσουν τις περιουσίες τους, καθώς οι μέχρι τώρα ευνοϊκές ρυθμίσεις γίνονται πιο αυστηροί με την έλευση του νέους έτους (αλλάζει το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς) και των «κορακιών» των distress funds.
Από 1η Ιανουαρίου άλλωστε, το… σωσίβιο της πρώτης κατοικίας για μια τετραμελή οικογένεια από τις 450.000 ευρώ αντικειμενική αξία πέφτει στις 220.000 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για τους αιτούντες!



Το ΥΠΟΙΚ έδωσε μάλιστα προθεσμία 47 ημερών στους δανειολήπτες, μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2016, να προσκομίσουν όλα τα δικαιολογητικά, την ίδια ώρα που οι τράπεζες έστειλαν (σε πρώτη φάση) ένα εκατομμύριο ειδοποιητήρια προς τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν καθυστερήσει 90 ημέρες να πληρώσουν τη δόση των «κόκκινων» δανείων τους. Αργότερα δε θα σταλούν «ραβασάκια» και σε όσους έχουν μικρότερες καθυστερήσεις, ακόμα και ενός μήνα.
Όσοι παραλάβουν τη σχετική επιστολή, καλούνται να συμπληρώσουν μια τυποποιημένη φόρμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, στην οποία θα αναγράφουν πλήρως τα οικονομικά τους στοιχεία, με βάση τα οποία οι τράπεζες θα προτείνουν κάποιες ρυθμίσεις για τα δάνειά τους.
Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, θα προτείνεται και εκχώρηση του ακινήτου στην τράπεζα, με αντάλλαγμα να παραμείνει ο δανειολήπτης σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο!
Όσοι δανειολήπτες μάλιστα δεν ανταποκριθούν, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως «μη συνεργάσιμοι», κινδυνεύοντας να χάσουν το σπίτι τους με πλειστηριασμό!
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει ο τροποποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, και αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Από την 1η Ιανουαρίου απελευθερώνονται άλλωστε οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για όσους δεν έχουν φροντίσει να μπουν σε ρύθμιση.
Τα τέσσερα βήματα για να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός είναι:
1. Ο οφειλέτης να υποβάλει στην τράπεζα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του (εισοδήματα, ενοίκια, τόκοι, δαπάνες διαβίωσης κλπ) και την ακίνητη περιουσία του.
2. Αν δεν ανταποκριθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, η τράπεζα στέλνει δεύτερη προειδοποιητική επιστολή. Αν και πάλι ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί, χαρακτηρίζεται «μη συνεργάσιμος» και τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης των οφειλών από την τράπεζα, ακόμη και μέσω πλειστηριασμού.
3. Αν ο δανειολήπτης ανταποκριθεί και αφού εξεταστεί το οικονομικό προφίλ του, η τράπεζα εντός έξι μηνών θα υποβάλλει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της οφειλής. Ο δανειολήπτης μέσα 15 μέρες πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται τη ρύθμιση ή αν έχει να αντιπροτείνει δικό του σχέδιο.
4. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην τράπεζα και το δανειολήπτη, τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης του δανείου από την τράπεζα ακόμα και μέσω πώλησής του, στην περίπτωση που το δάνειο είναι επιχειρηματικό ή στεγαστικό που δεν αφορά στην πρώτη κατοικία. Αν το δάνειο είναι μικρομεσαίας επιχείρησης, στεγαστικό πρώτης κατοικίας ή καταναλωτικό, η πώληση αναμένεται να απελευθερωθεί υπό προϋποθέσεις μετά τις 15 Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, οι τράπεζες επιλέγουν τη λεγόμενη ενεργή διαχείριση, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση και έπειτα από διαπραγμάτευση, προκειμένου να επιτευχθεί η διάσωση της εκάστοτε εταιρείας.
Τα πιστωτικά ιδρύματα θα ελέγχουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα ζητούν συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο να διασφαλίζει την επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία. Τα «κόκκινα δάνεια» θα μετατρέπονται ουσιαστικά σε μετοχικό κεφάλαιο, με στόχο οι τράπεζες να έχουν ρόλο και λόγο στη διοίκηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Στις περιπτώσεις που δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, τα δάνεια θα περνούν στις εταιρείες διαχείρισης (τα λεγόμενα distress funds).
paradrasi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου