ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ο τρόμος της κλιματικής αλλαγής: 5 απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα


major-un-report-the-world-is-completely-unprepared-for-the-effects-of-climate-change_0




Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των επιστημόνων.
Η συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας ελοχεύει πολλούς κινδύνους.


Πριν λίγες μέρες στο Παρίσι υπεγράφη η Διακήρυξη των Πόλεων, μια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Χίλιοι δήμαρχοι από όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν πως θα συνεργαστούν ενάντια σε αυτό το φαινόμενο. Ανάμεσα τους, ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργιος Καμίνης και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.




Γιατί όμως φτάσαμε στο επίπεδο να χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Παρακάτω παρουσιάζονται οι απαντήσεις στα 5 πιο... θερμά ερωτήματα γύρω από αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο.

1. Ποιο είναι το πρόβλημα;

Η Γη γίνεται ολοένα και πιο ζεστή. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0.85 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 100 χρόνια. Την ίδια στιγμή, τα 13 από τα 14 θερμότερα χρόνια, από το 1880 και μετά, είναι στον 21ο αιώνα.



Το φετινό έτος, που σε λίγο ολοκληρώνεται, είναι έτοιμο να σπάσει κάθε ρεκόρ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2015 αναμένεται να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι μελέτες αυτές έρχονται να αυξήσουν τις ήδη έντονες ανησυχίες των επιστημόνων.

2. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο έχει προκύψει από τις αυξανόμενες εκπομπές ρύπων και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα. Τα αέρια που βγαίνουν από τις καμινάδες των εργοστασίων, λειτουργούν ως ενίσχυση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα της Γης να εγκλωβίζει ολοένα και περισσότερη ενέργεια από τον Ηλιο.



Τα καύσιμα όπως τα κάρβουνα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξάνουν την ποσότητα διοξειδίου καθημερινά, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να υπερθερμαίνεται. Την ίδια στιγμή, οι δασικές εκτάσεις που «απορροφούν» το διοξείδιο, μειώνονται.

Τον φετινό Μάη παρατηρήθηκε η πιο μεγάλη περιεκτικότητα διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, στην ιστορία του πλανήτη.

3. Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Υψηλές θερμοκρασίες, ακραία καιρικά φαινόμενα και αύξηση της στάθμης της θάλασσας συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Ειδικά το τελευταίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για αρκετές περιοχές του πλανήτη.
Από το 1900 μέχρι και σήμερα, η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 19 εκατοστά, κατά μέσο όρο, παγκοσμίως. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό το φαινόμενο εντείνεται επικίνδυνα, θέτοντας πολλές παραθαλάσσιες περιοχές σε μεγάλο κίνδυνο.



Το λιώσιμο των πάγων αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες που επιρεάζουν την στάθμη της θάλασσας. Υπολογίζεται πως από το 1980 μέχρι και σήμερα, η έκταση των πάγων που έχουν λιώσει αντιστοιχεί με 10 φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου.

4. Πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο;

Δεν μπορεί να υπάρξει κάποια κλίμακα που να προβλέψει με επιτυχία τις πιθανές επιπτώσεις. Οι επιστήμονες ωστόσο φοβούνται για σοβαρές ελλείψεις γλυκού νερού, που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολίες στην παραγωγή τροφίμων. Παράλληλα, ακραία καιρικά φαινόμενα (κύματα καύσωνα, πλημμύρες, ξηρασία) υπολογίζεται ότι θα εμφανίζονται συχνότερα προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα.

Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν οι μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά, στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζονται δύο ενδεχόμενες καταστάσεις του πλανήτη το 2100, ανάλογα με την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Αν οι εκπομπές διοξειδίου πιάσουν το «πικ» τους μέσα στην τρέχουσα δεκαετία και εν συνεχεία μειωθούν σταδιακά. Αν οι εκπομπές διοξειδίου συνεχίσουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς



6. Ποιες χώρες εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα;

Οι πρώτες 10 χώρες σε αυτήν την αρνητική λίστα, ευθύνονται για το 70% του συνολικού προβλήματος. Απλούστερα, Κίνα, Η.Π.Α, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί διοξειδίου παγκοσμίως.



Την λίστα συμπληρώνουν οι Ιαπωνία, ο Καναδάς, το Κονγκό και η Ινδονησία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου