ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Μπεάτα Τουρμπατσέφσκα – Βολιώτη «Η νομοθεσία στην Γερμανία είναι πολύ αυστηρή και δεν υπάρχει παράνομο Γραφείο Τελετών»..






Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης η Διευθύντρια του Ελληνικού Γραφείου Τελετών στην Γερμανία ALPHA-OMEGA και Ταριχεύτρια(embalmer) Μπεάτα Τουρμπατσέφσκα – Βολιώτη
αναφέρεται στις σχέσεις των γραφείων τελετών με το κράτος, στην αυστηρή νομοθεσία, αλλά και στο σεβασμό που εμπνέουν οι Λειτουργοί των Γραφείων Τελετών στην κοινωνία.


Ο κλάδος των λειτουργών των Γραφείων Τελετών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τα οποία ξεκινάνε από την αντιμετώπιση του κλάδου από την Πολιτεία. Ποια είναι η κατάσταση στη Γερμανία?
Η κατάσταση στην Γερμανία μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλύτερη όσον αφορά την αντιμετώπιση που έχουν τα Γραφεία Τελετών από την πολιτεία γενικά. Το γενικά το αναφέρω διότι το κάθε κρατίδιο στην Γερμανία έχει κάποιες διαφοροποιήσεις όπως πχ σε τεχνικά θέματα και θέματα διατυπώσεων. Όμως όλα κινούνται στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο. Επίσης το κράτος της Γερμανίας στη περίπτωση καύσης ή ταφής πληρώνει ολόκληρο το ποσό στο γραφείο τελετών που αναλαμβάνει και φυσικά αναφέρομαι στους απόρους ή ακόμα σε όσους δεν είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις το κράτος στην Γερμανία είναι άμεσος συνεργάτης των Γραφείο Τελετών. Για το Γερμανικό κράτος είναι ένα επάγγελμα ισότιμο με όλα τα υπόλοιπα.
Ποια είναι τα ταφικά έθιμα που ακολουθούνται στη Γερμανία και πόσο αυτά διαφοροποιούνται από αυτά στην Ελλάδα?
Τα ταφικά έθιμα στην Γερμανία θα μπορούσα να πω, ότι είναι αρκετά διαφοροποιημένα από την Ελλάδα. Στην Γερμανία ένα αρκετά μεγάλο μέρος του κόσμου προτιμάει την καύση και στην συνέχεια έχει την επιλογή της ταφής της τέφρας(κανονικό μνήμα) στο κοιμητήριο. Ακόμα μπορεί να επιλέξει την ρίψη της τέφρας με διάφορους τρόπους επιλογής του όπως στην θάλασσα, στο βουνό,  στο δάσος κτλ.
Στην περίπτωση κανονικού τρόπου ταφής (καθολικοί), ακολουθείται η εξής διαδικασία:
Χαιρετισμός σε ειδική αίθουσα τον νεκροταφείων με την παρουσία παπά. Ο παπάς είναι υποχρεωμένος να βγάλει ένα επικήδειο λόγο. Στην συνέχεια ακολουθεί χαιρετισμός του αποθανόντα/αποθανούσας και το προσωπικό του κοιμητηρίου αναλαμβάνει την συνοδεία προς τον τόπο ταφής. Κάτι σημαντικό το καπάκι του φερέτρου δεν ανοίγει συνήθως ποτέ και για να ανοιχτεί χρειάζεται να έχουμε αιτηθεί και να εκδοθεί ειδική άδεια.
Απαιτείται η ενοικίαση του χώρου ταφής για χρονικό διάστημα 10 χρόνων και άνω. Επίσης ή θα φροντίζει ή οικογένεια τον τάφο(λουλούδια)κτλ ή να ορίσει επί πληρωμή μία εταιρία. Απαγορεύεται να μην προσέχει κάποιος το μνήμα.

Σε ποια σημεία θα λέγατε ότι διαφέρει ένα γερμανικό γραφείο τελετών στη Γερμανία από ένα ελληνικό?
beata5Ελληνικό  Γραφείο Τελετών με Γερμανικό Γραφείο Τελετών πιστεύω ότι έχει αρκετές διαφορές. Στην Γερμανία τα πράγματα είναι πολύ πιο αυστηρά, οι νόμοι πολύ ισχυροί και πρέπει να προσέχουμε πάρα πολλές παραμέτρους. Είναι πολύ αυστηρό το καθεστώς της υγιεινής των νεκρών καθώς και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσουμε και δεν μπορούμε να αποκλίνουμε καθόλου, διότι πολύ εύκολα μπορούν να υπάρξουν δυσβάσταχτα πρόστιμα. Διαβάζουμε πολύ συχνά την νομοθεσία κυρίως διότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές από κρατίδιο σε κρατίδιο. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές  στην ποιότητα. Φυσικά γνωρίζω ότι λειτουργούν γραφεία στην Ελλάδα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα και λειτουργούν με υψηλά standards και λειτουργούν εφάμιλλα των υψηλών απαιτήσεων. Όταν προανέφερα διαφορές στην ποιότητα ,εννοούσα ότι στα γραφεία στην Γερμανία απασχολούν  προσωπικό καταρτισμένο πάνω στο κλάδο τον Τελετών και όχι μόνο. Υπάρχουν θανατολόγοι , ταριχευτές , άνθρωποι που γνωρίζουν από ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Αυτό τους βοηθάει σε κάθε περιστατικό να ανταποκρίνονται καλύτερα και να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα γνωρίζοντας το τί ακριβώς πρέπει να κάνουν.
Φυσικά στην Γερμανία τα Γραφεία έχουν άξιο συμπαραστάτη το κράτος, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Μία «πληγή» του κλάδου στην Ελλάδα είναι η λειτουργία των παράνομων γραφείων τελετών. Ποια είναι η κατάσταση στη Γερμανία και τι πιστοποιήσεις απαιτεί να έχει κάποιος που θέλει να ανοίξει και να ασχοληθεί με αυτό το λειτούργημα?
Στην Γερμανία δεν υπάρχει Γραφείο Τελετών παράνομο. Για να ανοίξει κάποιος Γραφείο Τελετών στην Γερμανία και να μπορέσει να επιβιώσει στο χώρο , εκτός ότι θα πρέπει να ξοδέψει πραγματικά πάρα πολλά χρήματα για ένα αξιοπρεπές γραφείο και να προσέξει την ποιότητα του, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συνεπής και προσεκτικός με τον νόμο. Η νομοθεσία στην Γερμανία είναι πολύ αυστηρή στον κλάδο των Γραφείων Τελετών. Επίσης χρειάζονται πολλά έγγραφα και διαδικασίες από πολλούς φορείς και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Επίσης θα πρέπει σαν προϋπόθεση να έχει σχέση με τον χώρο πριν και μεγάλη εμπειρία. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει προσωπικό χωρίς να έχει δηλωθεί. Το πιο απλό είναι ότι για να έχεις αυτοκίνητο μεταφοράς νεκρού πρέπει να έχει δηλωθεί, όπως επίσης θα πρέπει να έχει περάσει και από ειδικό και τεχνικό  έλεγχο. Επίσης για μεταφορά νεκρού στην Γερμανία επιτρέπεται να χρησιμοποιείς και Βαν. Ο ανταγωνισμός στην Γερμανία είναι πραγματικά πολύ μεγάλος, σε κάθε πόλη υπάρχουν πολλά γραφεία και αν ανοίξει κάποιο γραφείο χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις που επιγραμματικά ανέφερα δύσκολα θα μπορέσει να επιβιώσει. Το παράνομο δεν χρειάζεται να το σχολιάσω πολύ, γιατί στην Γερμανία απλά δεν υπάρχει. Τώρα εάν υπάρχουν παράνομα Γραφεία στην Ελλάδα σημαίνει ένα πράγμα για εμένα. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από το Κράτος και από τούς αρμόδιους φορείς.
Στην Ελλάδα λόγω της γραφειοκρατίας, έχει «παγώσει» το θέμα των αποτεφρωτηρίων παρ’ όλο που υπάρχει ζήτηση. Στην Γερμανία ποια είναι η κατάσταση?
Στην Γερμανία υπάρχουν πάρα πολλά αποτεφρωτήρια. Υπάρχουν και κρατικά και ιδιωτικά. Γενικά ο αριθμός αποτεφρωτηρίων είναι πολύ μεγάλος. Για να μπορέσεις να κάνεις μία καύση σαν Γραφείο Τελετών θα πρέπει να κλείσεις ραντεβού δύο με τρείς μέρες νωρίτερα διότι η ζήτηση είναι μεγάλη. Θέλω να γνωρίζετε ότι εκτός από την επιθυμία αποβιώσασα/αποβιωσασας καθώς και από την επιθυμία της οικογένειας , είναι επίσης και ένας τρόπος οικονομικότερης κηδείας. Επίσης υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι ρίψης της στάχτης καθώς και κανονικό θάψιμο της τεφροδόχου.
Στην Ελλάδα δεν γνωρίζω ακόμα γιατί δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο. Θέλω να σας αναφέρω ότι, προ λίγων μηνών, είχα μία κουβέντα με έναν πολύ καλό προσωπικό φίλο και αντιπρόεδρο του FIAT-IFTA(Παγκόσμιος οργανισμός funeral) και με ρωτούσε γιατί η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε αυτό το θέμα. Η δικιά μου γνώμη είναι όμως ότι κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου από την Ελλάδα πηγαίνουν για καύση στην Βουλγαρία. Κάποια στιγμή πιστεύω ότι πρέπει και ή Ελλάδα να πάρει πιο γρήγορα απόφαση για το θέμα τον αποτεφρωτηρίων.
Πως θα λέγατε ότι αντιμετωπίζει ο κόσμος το επάγγελμα στο εξωτερικό, δεδομένου ότι στην Ελλάδα παραμένουν σε αρκετά επαγγέλματα όπως και σε αυτό «ταμπού»?
Στο εξωτερικό και δεν μιλάω φυσικά μόνο για την Γερμανία ,αυτό το επάγγελμα μόνο taboο δεν είναι. Συνήθως ο άνθρωπος που ασχολείται με αυτό το επάγγελμα (γενικά funeral) είναι ένα σεβαστό πρόσωπο λόγο του επαγγέλματος του. Είναι ο άνθρωπος που όταν υπάρχει η απώλεια ζωής , θα συμπορευθεί μαζί με την οικογένεια, θα δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που πιθανόν να προκύψουν και φυσικά θα είναι συμπαραστάτης στο πένθος της. Γνωρίζουν στο εξωτερικό ότι, το Γραφείο Τελετών είναι αυτό που εκτός από την συμπαράσταση του, αναλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν και μετά την τέλεση της κηδείας. Μόνο taboo δεν θα το χαρακτήριζα διότι στην Γερμανία είναι θέμα προς συζήτηση και δεν είναι κάποιο θέμα προς αποφυγήν.
Θέλω να γνωρίζετε κάτι πολύ σύνηθες στην Γερμανία το λεγόμενο στο Γερμανικά(Vorsorge) δηλαδή μια υπεύθυνη δήλωση που υπογράφεται ανάμεσα στον πελάτη και το Γραφείο Τελετών αποκλειστικά, που σε αυτή την δήλωση αναφέρεται πιό Γραφείο Τελετών θα αναλάβει την κηδεία, τί είδος κηδείας ή ταφής να γίνει, πως να είναι ντυμένος, τί μουσική να παίζει, πώς θα πληρώσει κλπ. Επίσης υπάρχουν ειδικές ασφαλιστικές εταιρίες και λέω ειδικές διότι κάνουν μόνο ασφαλιστήρια στην περίπτωση θανάτου.
Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για μια γυναίκα να ασχολείται με αυτό το λειτούργημα?
Στο δικό μου λεξιλόγιο δεν υπάρχει ή λέξη δύσκολο. Παράλληλα όμως μπορώ να πω ότι ούτε ή λέξη εύκολο υπάρχει. Θα έλεγα όμως με απόλυτη ειλικρίνεια ότι υπάρχει ή λέξη αγαπώ το επάγγελμα μου και αυτό που σπούδασα. Θέλω να γνωρίζετε ότι κάνω το επάγγελμα μου και ως θανατολόγος και ως ταριχεύτρια με την συνείδηση μου ήσυχη, γιατί προσφέρω το 100% των δυνατοτήτων μου για τούς συνανθρώπους μου που έφυγαν από την ζωή. Επίσης γνωρίζω ότι το επάγγελμα είναι αντροκρατούμενο , αλλά εμπνέω τον σεβασμό όλων χάρη στα αποτελέσματα της επαγγελματικής μου κατάρτισης αλλά και αποτελέσματος της δουλειάς μου. Με ρωτούν συχνά αν το βράδυ στον ύπνο μου, μου εμφανίζονται άνθρωποι που έφυγαν από την ζωή. Ουδέποτε είχα, αλλά ούτε και έχω αντιμετωπίσει τέτοια γεγονότα. Πιστεύω ότι εάν κάνεις ένα επάγγελμα και πολύ παραπάνω, όπως συμβαίνει με εμένα να αγαπάς αυτό που κάνεις, πράγμα στην ζωή μας λίγο δύσκολο, δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσεις τέτοια γεγονότα.
Θα ήθελα όμως να αναφέρω, όχι από θέμα δυσκολίας αλλά από θέμα έντονης ψυχολογικής κατάστασης είναι ,όταν έχω κάποιο παιδί που έχασε την ζωή του. Εγώ θα πρέπει να κάνω την δουλεία μου όσο καλύτερα γίνεται αλλά η συναισθηματική μου φόρτιση είναι μεγάλη.  Θα ευχόμουν να μην τύχει ποτέ σε κανέναν.
Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την ταρίχευση νεκρών στην Πολωνία και στη Γερμανία και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται?
beata1Το νομοθετικό πλαίσιο στην Πολωνία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Στην Πολωνία  όταν κάποιος παρακολουθήσει και τελειώσει ένα σχολείο ταριχευτών , μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του ταριχευτή όχι μόνο στην Πολωνία αλλά σε όλες της χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Φυσικά πρέπει να ακολουθήσει όλες της διαδικασίες να μεταφράσει τα πτυχία του ,να γνωρίζει το νομοθετικό πλαίςιο της χώρας κλπ. Εδώ θέλω να αναφέρω ότι σχολεία ταριχευτών υπάρχουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στην Αγγλία ή διάρκεια του σχολείου είναι δυο χρόνια και 184 ώρες πρακτική εξάσκηση πάνω σε σώματα. Στο σχολείο της Πολωνίας ή διάρκεια του σχολείου είναι τέσσερις μήνες και 220ώρες πρακτική εξάσκηση πάνω στα σώματα. Στο σχολείο που φοίτησα εγώ στην Πολωνία, αρχικά ως θανατολόγος και μετά ως ταριχεύτρια τα διπλώματα που απέκτησα είναι αναγνωρισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυσικά ή Ελλάδα είναι ή μόνη χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης που δεν μπορείς να ασκήσεις αυτό το επάγγελμα.
Στην Γερμανία ισχύει ακριβώς το ίδιο που ισχύει στη Πολωνία ότι από την στιγμή που κάποιος τελειώσει κάποιο σχολείο ταριχευτών αναγνωρισμένο, εφόσον ακολουθήσει όλες της νόμιμες διαδικασίες να μεταφράσει τα πτυχία του, να γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας κλπ. μπορεί να ασκήσει αυτό το επάγγελμα.
Θέλω να γνωρίζετε ότι και στην Πολωνία καθώς και στην Γερμανία με πτυχίο ταριχευτή μπορείς να εργαστείς ακόμα και σε δημόσιο νοσοκομείο(σαν βοηθός ιατροδικαστή)
Οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούν την ταρίχευση σε όλες της χώρες της Ευρώπης είναι μεταφορά σωρού με αεροπλάνο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση Προξενείο να εκδώσει άδεια  μεταφοράς σωρού χωρίς επίσημο πιστοποιητικό  ταρίχευσης από νοσοκομείο ή ιδιώτη ταριχευτή. Εν συνεχεία δεν υπάρχει περίπτωση αεροδρόμιο να δεχτεί να κάνει μεταφορά σωρού χωρίς να υπάρχει η πιστοποίηση από ταριχευτή.
Στην πιστοποίηση αυτή αναφέρεται τί φάρμακα έχει χρησιμοποιήσει, τί ποσότητες έχει βάλει και την ημερομηνία ταρίχευσης. Φυσικά πιστοποιεί ότι το σώμα δεν έχει μολυσματικές ασθένειες ή ιούς και φυσικά ότι μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό εκτός ψυγείου χωρίς να «χαλάσει». Θέλω να αναφέρω ότι, ή ταρίχευση είναι μια σπουδαία τεχνική πολύ διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα με της υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν , θα βοηθούσε και θα έδινε λύσεις σε πολλά προβλήματα που ίσως να δημιουργούνται σχετικά με την δημόσια υγιεινή.
Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Ελλάδα, γνώρισα ανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον να μάθουν ταρίχευση, αλλά λόγο του νομοθετικού πλαισίου δεν μπορούν να προχωρήσουν.
Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους Έλληνες συναδέλφους?
Οι σχέσεις μου με τους Έλληνες συναδέλφους είναι άριστες. Έχουμε καθημερινή επικοινωνία από το γραφείο μου της Alpha Omega στο Μόναχο, με καλούν διότι πολλές φορές μας αναθέτουν δουλειές μέχρι το αεροδρόμιο και αυτοί αναλαμβάνουν μετά την κηδεία στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε άψογα καθημερινά. Επειδή εμείς δεν έχουμε γραφείο στην Ελλάδα, υπάρχει συχνή και καθημερινή ανάγκη επικοινωνίας με τους συναδέλφους.  Παράλληλα, μιλάμε διότι μας καλούν συχνά και για θέματα και απορίες που έχουν για το πλαίσιο της Γερμανίας και τους διαφωτίζουμε, ενώ όταν βρίσκουμε ευκαιρία συζητάμε και τα τρέχοντα ζητήματα στην Ελλάδα και για την κρίση, διότι γνωρίζω πολύ καλά, πόσο δύσκολα είναι αυτή την περίοδο τα πράγματα στην Ελλάδα και πόσο πολύ υποφέρει ο κόσμος. Και κυρίως συζητάμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της κρίσης στην Ελλάδα. Οπότε μπορώ να πω είμαστε σε συχνή και καθημερινή επικοινωνία και μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας και τις σκέψεις μας.
Εγώ από την πλευρά μου και ως φίλη της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών  Ελλάδος και από προσωπική φιλία και εκτίμηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Νίκο Αγγελέτο, θα βοηθήσω  όσο το δυνατών περισσότερο για να προχωρήσουν και να αλλάξουν κάποια στιγμή πολλά πράγματα για το καλό όλων.
Επίσης θέλω να αναφέρω ότι είδη βρίσκομαι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης και εκτιμώ πολύ την προσπάθεια του και τον αγώνα του που κάνει για το καλό και την αναβάθμιση στον κλάδο Λειτουργών Κηδειών στην Ελλάδα και όχι μόνο. Επιθυμία μου είναι όπως και εγώ θα ήθελα να με αναλάβει όταν φύγω από την ζωή ένας άνθρωπος με γνώση και αγάπη για το επάγγελμα όπως κάνω και εγώ μέχρι τώρα.


Στοιχεία Επικοινωνίας
Beata Turbaczewska Volioti

Bestattungen / Γραφείο Τελετών Alpha  Omega

Albert-Roßhaupter Straße 78
81 369 München
Telefon: 089 /  500 777 – 00
Fax: 089 / 500 777 01
Service ελληνικά /  polski  : 015 14 13 000 13
Email: beata.alphaomega@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου