Με αφορμή την τροπολογία που έφερε αιφνιδιαστικά για ψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια και θα επιβάλει
από το 2016 την σταδιακή επιστροφή των 320 εκατ. ευρώ από 725.000 αγρότες για τις ενισχύσεις που είχαν λάβει από τον ΕΛΓΑ το 2008 και 2009 και κρίθηκαν από την ΕΕ ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις, κάνουμε μια μικρή… αναδρομή στο τί πραγματικά συμβαίνει με τις επιδοτήσεις στην Ελλάδα και πως αυτές… αξιοποιούνται από τους αγρότες που τις λαμβάνουν.
Από το 2012 στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ είχαν μπει περίπου 600 μεγαλοαγρότες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ίδιοι δήλωναν ετήσιο εισόδημα μόλις μερικών εκατοντάδων ευρώ. Όπως δημοσιεύει το Κεφάλαιο, οι έλεγχοι αποκάλυψαν ένα τεράστιο «πάρτι» φοροδιαφυγής με αγρότες να μην καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρο, αλλά να κυκλοφορούν με Cayenne… Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη από τα Τρίκαλα, ο οποίος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 2.900 ευρώ και σε τραπεζικό του λογαριασμό το ΣΔΟΕ εντόπισε το ποσό των 480.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 600 αγρότες είχαν εμβάσει στο εξωτερικό το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία τριετία.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το 2013 συνεταιρισμοί με δεκάδες ανενεργούς αγρότες, που εξυπηρετούσαν εκλογικά και μόνο συμφέροντα, ενισχύσεις και αποζημιώσεις μαϊμού αλλά και μια σειρά από παραφωνίες έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφαρμογή του νέου νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, με την κατάργηση των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων αλλά και την παράλληλη παύση ανενεργών συνεταιρισμών, που παρουσιάζονταν μόνο στα χαρτιά στην Π.Ε. Ξάνθης. Όπως παραδέχθηκε και δημοσίως ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης (η ΕΑΣ έχει μετατραπεί πλέον σε Συνεταιρισμό Συνεταιρισμένων Παραγωγών Ξάνθης και εκκρεμούν οι αρχαιρεσίες του νέου Δ.Σ. στο οποίο εκλέχθηκε και συμμετέχει ο ίδιος) μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την Εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα υπήρχαν συνεταιρισμοί στην Π.Ε. Ξάνθης που παρουσίαζαν 300 και 400 εγγεγραμμένα μέλη από τα οποία μόλις ελάχιστα ήταν ενεργοί αγρότες. «Πράγματι υπήρχαν πολλοί ανενεργοί αγρότες. Ο νέος νόμος εστιάζεται στους πραγματικούς αγρότες σε αυτούς που πραγματικά σπέρνουν, θερίζουν και μαζεύουν στη συνέχεια την παραγωγή τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας πως «υπήρχαν συνεταιρισμοί στην Ξάνθη που έγγραφε ο καθένας το σόι του προκειμένου να εκλεγεί ως αντιπρόσωπος και τα εκλογικά αποτελέσματα αλλοιώνονταν. Ο σημερινός νόμος έχει τα θετικά του σημεία». Μάλιστα ο κος Χατζηελευθεριάδης αναφέρθηκε και σε φαινόμενα εικονικών αγροτικών καταστροφών με στόχο φυσικά την είσπραξη αποζημιώσεων ή ενισχύσεων. «Υπήρχαν και φαινόμενα κατά το παρελθόν όπου βγάζαμε τα παλιά δέντρα και βάζαμε πιο παλιά μόνο και μόνο για να πάρουμε τις αντίστοιχες ενισχύσεις» επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος, γεννώντας ωστόσο το εύλογο ερώτημα του εάν έχουν αποδοθεί ή θα αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που ενέκριναν την παροχή τέτοιων οικονομικών ενισχύσεων, που φυσικά δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Φυσικα δεν είναι μόνο αυτά τα παραδείγματα. Όσοι μεγαλώνουν σε αγροτικές περιοχές θα γνωρίζουν πολύ καλά πως γίνονται οι έλεγχοι σε αγρότες με αμφίβολα εισοδήματα, χωράφια και ζώα. Κύριο πρόβλημα είναι φυσικά οι ανύπαρκτοι έως αστείοι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους και μετά οι ίδιοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που ξαφνικά βρέθηκαν με πάρα πολλά χρήματα στα χέρια τους (που φυσικά έπρεπε να επενδυθούν σε υποδομές κλπ με στόχο την βελτίωση και αύξηση της παραγωγής) αλλά έπεσαν με τα μούτρα στο… δοχείο με το μέλι.
Προσοχή, με τα παραπάνω παραδείγματα δεν θέλουμε να αποδείξουμε σε καμιά περίπτωση πως όλος ο αγροτικός χώρος έχει χρησιμοποιήσει τις επιδοτήσεις για… χλιδάτη ζωή έναντι των αναγκαίων επενδύσεων, αλλά σίγουρα ένα κομμάτι αυτού χρησιμοποίησε καταχρηστικά τα χρήματα αυτών.
kyklwpas.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου