Το γύρο των social media κάνει το εικονιζόμενο σκίτσο στο οποίο άλλοι
διακρίνουν ένα ζώο εύκολα κι άλλοι δύο ζώα, κάποιοι αμέσως κι άλλοι ύστερα από πολλή σκέψη.
Με ηλικία που ξεπερνά τον αιώνα, το σκίτσο «κρύβει» δύο αναγνώσεις και ο τρόπος που το προσλαμβάνει ο καθένας θεωρείται ενδεικτικός του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου του.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, πρωτοεμφανίστηκε σε γερμανικό περιοδικό το 1892 αν και έγινε διάσημο αργότερα, το 1899, από τον Αμερικανό ψυχολόγο Joseph Jastrow.
Ο Jastrow χρησιμοποίησε την οφθαλμαπάτη για να καταδείξει πως «βλέπουμε» με τον εγκέφαλό μας και όχι μόνο με τα μάτια μας.
Η έρευνά του υποστήριζε πως οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι μπορούσαν να παρατηρούν εναλλάξ και τα δύο ζώα, την πάπια και τον λαγό, πιο γρήγορα από άλλους.
Οι συμμετέχοντες που δεν δυσκολεύονταν να διακρίνουν το λαγό και την πάπια εναλλάξ βρέθηκε να είναι πιο δημιουργικοί από τους άλλους. Σημειώνεται πως η εναλλαγή της εικόνας που προσλάμβαναν από το σκίτσο θεωρήθηκε η στιγμή κατά την οποία γίνεται συνειδητό πως ο κόσμος μπορεί να γίνει αντιληπτός και από άλλη πλευρά.
Οι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι συχνά επιδεικνύουν την ικανότητα να βρίσκουν πολλαπλές χρήσεις για ένα αντικείμενο ή να βρίσκουν συνδέσεις μεταξύ προηγουμένων ασύνδετων ιδεών ή πραγμάτων.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως τα παιδιά τείνουν να βλέπουν διαφορετικές εικόνες ανάλογα με την εποχή, πχ το Πάσχα τείνουν να διακρίνουν πιο εύκολα το λαγό ενώ τον Οκτώβριο βλέπουν πιο γρήγορα την πάπια.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου