Στοιχεία για την πορεία των δράσεων υλοποίησης του προγράμματος μίσθωσης κατοικίας για τους
πρόσφυγες, τις επιχορηγήσεις των δήμων που δέχθηκαν μεγάλη πίεση από τις προσφυγικές ροές, αλλά και την πορεία υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας- Τουρκίας για την επανεισδοχή μη νόμιμων οικονομικών μεταναστών, διαβιβάστηκαν με σειρά εγγράφων στη Βουλή, σε απάντηση ερωτήσεων βουλευτών.
Δράσεις μίσθωσης κατοικίας
Σε απαντητικό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τις δράσεις μίσθωσης κατοικίας για μετανάστες-πρόσφυγες, γίνεται μνεία στην κοινή δήλωση που είχαν εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας για την ανάπτυξη του σχεδίου για τα hotspots- μετεγκατάσταση, καθώς και για την αύξηση των θέσεων υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο. Επίσης, αναφέρεται η συμφωνία που ακολούθησε και αφορούσε την ανάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (σ.σ. με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης), προκειμένου η Ύπατη Αρμοστεία να στηρίξει την Ελλάδα για την ανάπτυξη του σχεδίου μετεγκατάστασης, καθώς και για την αύξηση των θέσεων υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο.
Οι θέσεις φιλοξενίας που χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία αφορούν, κυρίως, την προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο, κατά το χρονικό διάστημα που θα λαμβάνουν χώρα οι διαδικασίες μετεγκατάστασής τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η συμφωνία σνάθεσης είχε υπογραφεί στις 26/1/2016 για συνολικό ποσό 80.000.000 ευρώ.
Ως προς τις θέσεις υποδοχής, η συμφωνία προέβλεπε προγράμματα παροχής ενοικιαζόμενης στέγασης, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «PRAKSIS» (σ.σ. έχει αναλάβει, μετά από πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος υλοποίηση μέρους του προγράμματος), από τον Νοέμβριο έχουν εξασφαλίσει 1.000 θέσεις μέσω κουπονιών για ξενοδοχεία, ενώ έχουν ενοικιαστεί 298 διαμερίσματα.
Την 1η/3/2016 έχουν στεγαστεί μέσω αυτού του προγράμματος 831 αιτούντες άσυλο (761 σε ξενοδοχεία στην Αθήνα, τη Λέσβο και τη Σάμο και 70 σε διαμερίσματα). Για την ενοικίαση των διαμερισμάτων δημοσιεύθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιώτες ιδιοκτήτες και μεσιτικά γραφεία και έλαβε προσφορές από τους ενδιαφερόμενους, έγιναν επισκέψεις και ελέγχθηκαν τα διαμερίσματα, όπως ορίζουν οι όροι της συμφωνίας με την Ύπατη Αρμοστεία ενώ, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, τα διαμερίσματα δεν πρέπει να φέρουν φορολογικά βάρη ή άλλες οφειλές.
Ως προς τη γεωγραφική ανάπτυξη των θέσεων, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα καλύπτονται, κυρίως, με την ενοικίαση διαμερισμάτων, ενώ Λέσβος, Χίος και Κως καλύφθηκαν κυρίως με κουπόνια για ξενοδοχεία.
Επιχορηγήσεις δήμων με μεγάλο κύμα προσφύγων
Σε άλλο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παρέχονται στοιχεία για τα ποσά με τα οποία επιχορηγήθηκαν δήμοι και περιφέρειες της χώρας, που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν μεγάλο κύμα προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και την ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε (σ.σ. επιχορηγήσεις σύμφωνα με το Ν. 4332/2015 «τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις»). Όπως αναφέρεται, μέχρι το τέλος του 2015 διατέθηκε ποσό ύψους 1.502.000 σε δήμους και περιφέρειες, μετά από την υποβολή τεκμηριωμένων αιτημάτων και την αξιολόγησή τους. Από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ένα μέρος των χρημάτων αφορά σε ταφή προσφύγων.
Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2016, με κοινή υπουργική απόφαση, προβλέφθηκε η επιχορήγηση των δήμων Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου με συνολικό ποσό 640.000 ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι προαναφερόμενες επιχορηγήσεις αποτελούν μικρό μέρος του ποσού που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της προσφυγικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας και προέρχονται αποκλειστικά από τα παράβολα που εισπράττονται από τους πολίτες τρίτων χωρών για τη χορήγηση-ανανέωση των αδειών διαμονής τους.
Επανεισδοχή στην Τουρκία
Σε απαντητικό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Στ. Καλαφάτης, Ντόρα Μπακογιάννη και Β. Κικίλιας, για τη συνεργασία της χώρας μας με τις τουρκικές Αρχές για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αναφέρεται ότι: Σε εφαρμογή του διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο ορίζει τη διαδικασία που ακολουθείται για τους μη νόμιμους οικονομικούς μετανάστες που προέρχονται από το έδαφος της Τουρκίας, και σύμφωνα με τα τηρούμενα στατιστικά στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης), από την 18/12/2015 έως και την 10/03/2016, από την ανωτέρω υπηρεσίαυπεβλήθησαν προς τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές αιτήματα επανεισδοχής που αφορούσαν συνολικά 1.052 υπηκόους χωρών Μάγκρεμπ, Πακιστάν και Μπαγκλαντές, σε απάντηση των οποίων οι αρμόδιες τουρκικές Αρχές αποδέχθηκαν την επανεισδοχή 981 εκ των ανωτέρω υπηκόων τρίτων χωρών.
Περαιτέρω, από την 4/1/2016 έως και την 14/3/2016, πραγματοποιήθηκε τμηματικά η επανεισδοχή στην Τουρκία συνολικά 619 εκ των ανωτέρω υπηκόων τρίτων χωρών.
Αισχροκέρδεια
Σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή), το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των προσφύγων, γίνεται γνωστό ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν το διάστημα 4/3/2016 έως και 5/3/2016 σε σημεία-επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και στην περιοχή των Διαβατών-Στρατόπεδο, όπου υπήρχε καταυλισμός προσφύγων 2.000 ατόμων, ελέχθησαν 24 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν εννέα παραβάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων εντάσσονται στην εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, λόγω της κατάστασης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Μία παράβαση αφορούσε έλλειψη άδειας σε καντίνα που πωλούσε προϊόντα δίπλα στον καταυλισμό προσφύγων του στρατοπέδου των Διαβατών.
iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου