Η ζήτηση για ακτινοθεραπεία σε όλες τις χώρες της
Ευρώπης -και στην Ελλάδα- αναμένεται να αυξηθεί 16% κατά μέσο όρο μεταξύ 2012-2025, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.
Η μεγαλύτερη αύξηση (24%) αναμένεται για ακτινοθεραπεία του καρκίνου του προστάτη και ακολουθούν ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης (21%) και το πολλαπλό μυέλωμα (20%).
Οι ογκολόγοι, ακτινολόγοι και επιδημιολόγοι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γιολάντ Λίβενς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γάνδης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Radiotherapy and Oncology" (Ακτινοθεραπεία και Ογκολογία).
Η μελέτη HERO (Health Economics in Radiation Oncology) πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινοθεραπείας και Ογκολογίας και θα παρουσιασθεί επίσης στο συνέδριό της που θα λάβει χώρα στο Τορίνο της Ιταλίας στις 29 Απριλίου έως Μαϊου.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι επειδή η ακτινοθεραπεία συνεπάγεται σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και μακρόχρονη εκπαίδευση προσωπικού, πρέπει να γίνει έγκαιρα προγραμματισμός, για να ικανοποιηθεί η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.
Περίπου τέσσερα εκατομμύρια νέοι καρκινοπαθείς αναμένονται στην Ευρώπη έως το 2025, μία αύξηση 16% περίπου έναντι των 3,4 εκατομμυρίων που είχαν διαγνωσθεί το 2012. Από αυτούς τους 4 εκατ. ασθενείς, ο αριθμός όσων θα κάνουν ακτινοθεραπεία έστω μια φορά, αναμένεται να αυξηθεί από 1,7 εκατ. το 2012 σε δύο εκατομμύρια το 2025.
Η αύξηση στα νέα περιστατικά καρκίνου αποδίδεται κυρίως στο ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης θα είναι ολοένα πιο γερασμένος από δημογραφική άποψη, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και, παράλληλα, μειώνεται η γεννητικότητα. Ήδη οι πολύ ηλικιωμένοι (οι άνω των 80 ετών) αποτελούν την ταχύτερα αυξανόμενη ηλικιακή ομάδα στη «γηραιά» -κυριολεκτικά!- ήπειρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου