* Ο Τσίπρας δεν ψηφίζει τα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων στη Βουλή «εσπευσμένα και σε συνεννόηση», τάχα, με τους Ευρωπαίους…
Ψηφίζει πολύ λιγότερα: Μόλις 4 με 4,2 δισεκατομμύρια!
Λείπουν 1 με 1,2 δισεκατομμύρια ακόμα!
Κι αυτά θα πρέπει να τα ψηφίσει μετά. Του το λένε και οι Ευρωπαίοι, με τους οποίους τάχα βρίσκεται σε «συνεννόηση»…
Ποια «συνεννόηση»; Ούτε το αρχικό πακέτο των 5,4 δεν ψηφίζει σήμερα…
Πώς θα τα ψηφίσει μετά; Αφού κι αυτά ακόμα, δεν ξέρει αν θα περάσουν…
Κι είμαστε μόνο στην αρχή: Γιατί στη συνέχεια πρέπει να ψηφίσει κι άλλα! Τα συμπληρωματικά, 3,6 δισεκατομμύρια ακόμα! Από τώρα…
Μην ακούτε που λένε ότι το ΔΝΤ δέχθηκε τον δημοσιονομικό «κόφτη»…
--Πρώτον δεν τον δέχθηκε! Επίσημοι του ΔΝΤ (μεταξύ των οποίων και η κ. Λαγκάρντ), επιμένουν να ψηφιστούν από τώρα τα «συμπληρωματικά».
--Δεύτερον ο «κόφτης» είναι χειρότερος! Γιατί θα σημαίνει ότι στο εξής, θα γίνονται περικοπές δαπανών (συντάξεων και μισθών του δημοσίου, αλλά και αμυντικών δαπανών για παράδειγμα) αυτόματα! Χωρίς να περνάνε από τη Βουλή…
--Τρίτον, διότι ο μηχανισμός που θα ενεργοποιεί τον «κόφτη» θα είναι στα χέρια του ΔΝΤ! Με στοιχεία που θα εγκρίνει το ΔΝΤ. Τα οποία πολλές φορές είναι «υπερβολικά»…
Αν επί κυβερνήσεων Σαμαρά υπήρχε τέτοιος «αυτόματος κόφτης», θα είχαν γίνει πολύ μεγαλύτερες περικοπές (που τελικά αποφεύχθηκαν) και δεν θα είχε γίνει καμία από τις φορολογικές μειώσεις που τελικά έγιναν τότε και απέδωσαν: μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του φόρου Πετρελαίου, μείωση των εργοδοτικών εισφορών κλπ…
Αν επί Σαμαρά υπήρχε ο «αυτόματος κόφτης», η Ελληνική Οικονομία δεν θα είχε μπει ποτέ σε ανάκαμψη όπως μπήκε το 2014. Γιατί τα στοιχεία του ΔΝΤ συνεχώς υπερτιμούσαν τα ελλείμματα και επέβαλαν πρόσθετη λιτότητα, εκεί πουδενχρειαζόταν…
Ευτυχώς τότε η κυβέρνηση Σαμαρά ήξερε να εφαρμόζει αυτά που έπρεπε να εφαρμοστούν, αλλά και να αρνιέται αυτά που ήταν αχρείαστα ή επιζήμια.
Αυτό δεν«συγχώρεσαν» ποτέ στο Σαμαρά:
*Ούτε ο Τσίπρας, ο οποίος στην αρχή αρνιέται τα πάντα και μετά υπογράφει τα πάντα κι ακόμα περισσότερα…
*Ούτε το ΔΝΤ που επειδή δεν «υπέταξε» το Σαμαρά (ο οποίος ωστόσο έφερνε θεαματικά αποτελέσματα), σήμεραυποτάσσει μέχρι ταπεινωτικού εξευτελισμού τον Τσίπρα (ο οποίος εντούτοις δεν φέρνει αποτελέσματα και συνεχώς μεγαλώνει το «λογαριασμό»).
--Τρίτον, ακόμα κι αν το ΔΝΤ δέχονταν τον «αυτόματο κόφτη», αυτό θα έλυνε το πρόβλημα των «πλεονασμάτων», αλλά δεν θα έλυνε το άλλο πρόβλημα: της βιωσιμότητας του χρέους!
Και πάλι θα υπήρχε το πρόβλημα πώς θα γίνει το χρέος «βιώσιμο», αφού ονομαστικό κούρεμα αποκλείουν οι Ευρωπαίοι. Οπότε το ερώτημα πώς θα μειωθούν ονομαστικά 20 με 25 δισεκατομμύρια από το Ελληνικό χρέος (πέρα από τις παραμετρικές αλλαγές) δεν έχει απαντηθεί ακόμα! Κι αυτό είναι που διατηρεί το «κούρεμα καταθέσεων» στο τραπέζι…
--Τέταρτον, ακόμα κι αν λυνόταν κι αυτό το πρόβλημα, πάλι μένει αναπάντητο ένα ακόμα: Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ακόμα και το ΔΝΤ τα θεωρεί «ανεφάρμοστα»;
Έχουμε καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει; Μας πιέζουν αφόρητα να ψηφίσουμε σήμερα ένα συνολικό πακέτο λιτότητας 9 δισεκατομμυρίων (από τα οποία τώρα ψηφίζουν τα 4 με 4,2, κι αυτά δεν ξέρουμε αν θα τα ψηφίσουν όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές), ενώ την ίδια στιγμή μας λένε πως όλα αυτά θα σπρώξουν την οικονομία σε τέτοια ύφεση που τελικά δεν θα πιαστούν οι στόχοι!
Άρα τι μας βάζουν να υπογράψουμε;
Δεσμευτικούς στόχους που ξέρουν πως δεν μπορούμε να τους επιτύχουμε!
Είναι προφανές ότι ταπεινώνουντον Τσίπρα. Τον βάζουν να υπογράψει αυτά που δεν μπορεί - ούτε ο ίδιος ούτε η χώρα -για να τον εξουδετερώσουν: Και ως κυβέρνηση τώρα και ως αντιπολίτευση αργότερα.
Είναι η απόλυτη πανωλεθρία της «διαπραγμάτευσης» που έκανε ενάμιση χρόνο. Τώρα αποκαλύπτεται το μέγεθος της πανωλεθρίας του. Όχι τον περασμένο Αύγουστο…
--Μην ακούτε που λένε ότι κι ο Σαμαράς τάχα "θα αναγκαζόταν να πάρει τέτοια μέτρα" και μάλιστα μεγαλύτερα: όχι 12,5 δισ. και κάτι που είναι ο λογαριασμός του Τσίπρα (3,5 δισεκατομμύρια πέρσι και 9 φέτος), αλλά…20 δισεκατομμύρια!
Αυτό είναι ένα ακόμα από τα τερατώδη ψέματα που λέει η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ!
--Πρώτον, αυτά δεν τα ζήτησαν ποτέ! Το μέγιστο ποσό που ζήτησαν το φθινόπωρο του 2014 - και για τα δύο επόμενα χρόνια - ήταν 2,5 δισεκατομμύρια. Ως τον Νοέμβριο οι απαιτήσεις των δανειστών είχαν «πέσει» στο 1,5 με 1,8 δισεκατομμύρια μάξιμουμ…
Από αυτά, το e-mail Χαρδούβελη κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος: 920 εκατομμύρια! Κι υπήρχε η δέσμευση πως, αν χρειαζόταν, μπορούσε η Ελλάδα να πάρει μέτρα άλλο μισό δισεκατομμύριο περίπου.
Σύνολο: 1 με 1,5 δισεκατομμύρια! Αυτό ήταν όλο. Τίποτε παραπάνω…
Η αξιολόγηση εκείνη δεν έκλεισε τότε γιατί θεωρούσαν ο δανειστές αναπόφευκτες τις εκλογές που ο Τσίπρας προκάλεσε με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
* Προσοχή: οι δανειστές είχαν συμφωνήσει τότε στο ποσό που «έλειπε»: 1 με 1,5 δισεκατομμύριο για τη διετία 2015 και 2016.
* Είχαν συμφωνήσει τότε ότι από το 2015 η Ελλάδα θα έβγαινε από το Μνημόνιο.
* Είχαν συμφωνήσει τότε και για την «πιστοληπτική γραμμή» που θα έπαιρνε ένα με ενάμιση χρόνο ακόμα, για να βγει με ασφάλεια στις αγορές.
* Το μόνο που δεν είχαν συμφωνήσει ήταν να κλείσουν την αξιολόγηση πριν τις εκλογές. Δεν ήθελαν να δώσουν τα 7,5 δισεκατομμύρια τις «πέμπτης αξιολόγησης» (τελευταίας του προηγούμενου Μνημονίου), πριν ξεκαθαρίσει ποιος θα ήταν στην Ελληνική κυβέρνηση.
Οι πρόωρες κάλπες που προκάλεσε ο Τσίπρας στοίχισαν στην Ελλάδα 11 δισεκατομμύρια σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας!
Στοίχισαν ακόμα και τα capital controls και 6,7% ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Κι αυτά μέχρι στιγμής. Φοβάμαι ότι τελικά θα στοιχίσουν πολύ περισσότερο. Γιατί ο λογαριασμός ανεβαίνει συνεχώς…
--Δεύτερον, μην ακούτε που λένε πως όλα αυτά είναι μόνο ως το 2016, αλλά για τα επόμενα χρόνια μας «επιφύλασσαν» τάχα κι άλλη λιτότητα.
Πώς; Αφού η Ελλάδα έβγαινε από το (προηγούμενο) Μνημόνιο στις αρχές του 2015, ενώ έβγαινε κι από την πιστοληπτική γραμμή στήριξης το αργότερο ως τα μέσα του 2016. Από την ώρα που θα είχαμε βγει στις αγορές και δεν θα εξαρτιόμασταν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα από τους δανειστές, πώς θα μας επέβαλαν τέτοια μέτρα λιτότητας;
Θα ήμασταν ασφαλώς υπό την συνεχή «παρακολούθηση» των κοινοτικών μηχανισμών, όπως όλες οι χώρες του ευρώ(ακόμα και οι χώρες που δεν είναι μέλη του ευρώ) και μέχρις εκεί. Όμως, όσο πιάναμε τους στόχους (που τους πιάναμε) και γινόμασταν ξανά «φυσιολογική χώρα» (που οι ίδιοι αναγνώριζαν πως γινόμασταν), δεν υπήρχε ούτε λόγος, ούτε ανάγκη, ούτε τρόπος να μας επιβληθούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας και μάλιστα τόσο «θηριώδη».
Τα 20 δισεκατομμύρια που λέει ο Τσίπρας δεν υπάρχουν ούτε υπήρξαν ποτέ…
--Τρίτον: Ο Σαμαράς είχε ήδη απορρίψει από τα τέλη του 2014 τα πλεονάσματα 4,5% για το 2016. Το είπε και δημόσιαστις αρχές του 2015. Ο στόχος είχε κατέβει πλέον στο 3,5% πλεόνασμα για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.
Κι όταν το είπε ο Σαμαράς, ως πρωθυπουργός ακόμα, κανείς δανειστής δεν το αμφισβήτησε τότε!
Το είχαν αποδεχθεί, γιατί ήξεραν ότι είχε βάλει την οικονομία σε τέτοια αναπτυξιακή τροχιά, που τόσο υψηλά πλεονάσματα δεν τα είχε ανάγκη η χώρα.
Αυτό που και οι ίδιοι οι δανειστές το είχαν αποδεχθεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015, κι ήταν υπέρ της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ το αμφισβητεί ακόμα και τώρα! Κι έτσι βγάζει το «λογαριασμό» των τάχα…20 δισεκατομμυρίων πρόσθετης λιτότητας. Αυτά δεν υπήρξαν ποτέ…
--Τέταρτον: Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (μαζί φυσικά και με το ΔΝΤ), προέβλεπαν το Δεκέμβριο του 2014 για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,9% το 2015 (ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην ύφεση) καθώς και ανάπτυξη 3,7% το 2016 (ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ και το 2016 προβλέπεται έτος ύφεσης).
Επί κυβέρνησης Σαμαρά όλοι (και το ΔΝΤ!) προέβλεπαν ότι η χώρα θα πιάσει τους στόχους για πλεονάσματα (3,5% και όχι 4,5%) από το 2016 και μετά, χωρίςσημαντικά νέα μέτρα λιτότητας (κυρίως με αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις), επειδή θα είχε πολύ σημαντική και βιώσιμη ανάπτυξη!
Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και για το ίδιο χρονικό διάστημα διαπιστώνουν ύφεση (για το 2015) προβλέπουν νέα ύφεση(για το 2016) και γι’ αυτό ζητούν νέα μέτρα λιτότητας.Αυτή είναι η διαφορά. Μην την ψάχνετε αλλού…
--Έκτον: Επί κυβερνήσεων Σαμαρά προέβλεπαν για το 2015 και το 2016 συνολική ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ 6,7%. Συν 2,1% πληθωρισμό, συνολικά για τα δύο χρόνια, άρα ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ κοντά στο 9%.
Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ύφεση το 2015, προβλέπεται ύφεση και για το 2016, ενώ έχουμε αρνητικό πληθωρισμό (λόγω ύφεσης) και για τις δύο χρονιές! Η διαφορά με τις προβλέψεις του ονομαστικού ΑΕΠ επί Σαμαρά ξεπερνά το 10%.
Δηλαδή λίγο πάνω από 19 δισεκατομμύρια! Αν λάβετε υπ’ όψιν ότι για κάθε ευρώ νέου ΑΕΠ, τα 46 λεπτά πηγαίνουν στα έσοδα του δημοσίου, αυτό σημαίνει πως τα δύο χρόνια αθροιστικά το έλλειμμα διογκώθηκε κατά 8,9 δισεκατομμύρια…
Ακριβώς τόσα μέτρα λιτότητας μας ζήτησαν να πάρουμε ως τώρα: 3,5 δισεκατομμύρια πέρσι και 5,4 φέτος: σύνολο 8,9 δισεκατομμύρια!
Τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας (άλλα 3,6 δισεκατομμύρια) μας τα ζητούν γιατί πέρσι πήραμε τα μέτρα μετά τη μέση του χρόνου, φέτος προβλέπεται ότι όποια νέα μέτρα θα τα πάρουμε επίσης από τα μέσα της φετινής χρονιάς, ενώ τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι θα υπάρχει «υστέρηση»: Και υστέρηση ανάπτυξης και υστέρηση εσόδων…
Αυτά πληρώνουμε:
* Την υστέρηση ανάπτυξης επί Τσίπρα, ενώ ο Σαμαράς μας είχε βάλει σε τροχιά ανάπτυξης.
* Την υστέρηση δημοσιονομικών στόχων επί Τσίπρα, ενώ ο Σαμαράς μας είχα βάλει σε τροχιά επίτευξης στόχων.
* Την υστέρηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις επί Τσίπρα, ενώ ο Σαμαράς είχε πιάσει τελικά και τους στόχους αποκρατικοποιήσεων, ενώ είχε ανοίξει το δρόμο για επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων.
Τώρα και η υπόθεση των τρένων καρκινοβατεί στις λάσπες τις Ειδομένης, και τα λιμάνια έχουν μπλοκάρει από τα καπρίτσια του Δρίτσα. Ενώ τα περιφερειακά αεροδρόμια που είχε ξεμπλοκάρει ο Σαμαράς, ο Τσίπρας τότε τα κατήγγελλε, μετά τα μπλόκαρε, και τώρα τα προχωράει, αλλά μετά πολλών εμποδίων…
Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα πια την ξέρουν όλοι …
Και γι’ αυτό πιέζουν τον Τσίπρα να υπογράψει ανέφικτα μέτρα και να φύγει!
Για να αλλάξουν και το Πακέτο (που είναι ανεφάρμοστο) και την κυβέρνηση που θα το εφαρμόσει, γιατί τον Τσίπρα δεν τον εμπιστεύεται πια κανείς.
Ούτε στην Ελλάδα, ούτε εκτός…
Αntinews.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου