ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Εν κρυπτώ η ΑΕΠΙ μετακόμισε στην Κύπρο - Αναπάντητα ερωτήματα..




Η σαββατιάτικη αποκάλυψη της
«Εφ.Συν.» για την ΑΕΠΙ, την εν κρυπτώ αιφνιδιαστική μεταφορά της στην Κύπρο και το αδιαφανές ταξίδι των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και των κεφαλαίων που απορρέουν από αυτά, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.

Η εφημερίδα μας έγινε αποδέκτρια πληθώρας καταγγελιών, μαρτυριών και στοιχείων άκρως επιβαρυντικών για την οικονομική διαχείριση, την εργοδοτική συμπεριφορά απέναντι στους υπαλλήλους και την προνομιακή αντιμετώπιση της ΑΕΠΙ από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Θυμίζουμε ότι σχεδόν πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει παρόμοια ιδιωτική εταιρεία που να διαχειρίζεται το πνευματικό «κεφάλαιο» των δημιουργών. Συνήθως αυτό το έργο επιτελούν ΜΚΟ ή Σωματειακοί Οργανισμοί που υπόκεινται σε πλήρεις διαχειριστικούς ελέγχους.

Η ΑΕΠΙ, ενώ εξασφάλισε το δισυπόστατο στη λειτουργία της (δηλαδή άδεια για να λειτουργεί ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης ταυτόχρονα με τη λειτουργία της ως Α.Ε.), εντούτοις δεν επιθυμεί κανέναν έλεγχο από το Δημόσιο ούτε από ορκωτούς λογιστές, ούτε όμως και από επόπτη.

Την ίδια ώρα το Δ.Σ. της ΑΕΠΙ αποφασίζει τη μεταφορά στην Κύπρο. Αμεσα ενδιαφερόμενοι, μέλη και χρήστες, θα ζητήσουν από τον υπουργό Πολιτισμού την ανάκληση της άδειας ΟΣΔ που έχει παραχωρηθεί στην ΑΕΠΙ και τη χρήση κάθε άλλου μέσου για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Και υπάρχουν και άλλου είδους διαμαρτυρίες για την ΑΕΠΙ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αλλεπάλληλες επιστολές του Συλλόγου «Μέτρον» (εκπροσωπεί πολλούς δημιουργούς και είναι μέλος της ΑΕΠΙ) τόσο προς την εταιρεία όσο και προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε μία από αυτές (5/11/2014) το σωματείο χαρακτηρίζει εξαιρετικά δυσμενή για τους δημιουργούς τη συμφωνία ΑΕΠΙ και εκδοτών σε ό,τι αφορά τη δωρεάν διάθεση των έργων από τις εφημερίδες, το χαμηλό αντίτιμο και τελικά τις επιπτώσεις στις πωλήσεις των cd.

Εξίσου επιζήμια χαρακτηρίζει τη συμφωνία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις τεράστιες εκπτώσεις, που πρακτικά έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη κατάργηση του επαγγέλματος του συνθέτη (λόγω της συνεχούς χρήσης παλιών έργων για κάθε νέα εκπομπή ή σειρά).

Ιδιότυπη ασυλία

Δεν ξέρουμε αν όντως οι συμβάσεις της ΑΕΠΙ με εκδότες και κανάλια δεν είναι δίκαιες απέναντι στους δημιουργούς, σίγουρα όμως εξασφαλίζουν μία ιδιότυπη ασυλία της ΑΕΠΙ από τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων» (19/1/2016) η ΑΕΠΙ αντιδρούσε οξύτατα στην προσπάθεια κατάργησής (!) της από τον Α. Μπαλτά.

Το δημοσίευμα αναπαράγει τις καταγγελίες της ΑΕΠΙ χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην ανάγκη διαφάνειας και ελέγχου, ενώ υπογραμμίζει τον πλήρη κατακερματισμό των δημιουργών που με δύο λόγια δεν έχουν άλλη «ελπίδα» πλην της ΑΕΠΙ.

Απορίας άξιο είναι ότι πολλοί βουλευτές, ενώ με ερωτήσεις τους βομβάρδιζαν τους υπουργούς Πολιτισμού για την ανεξέλεγκτη δράση της ΑΕΠΙ και την εκμετάλλευση των χρηστών (που πληρώνουν δικαιώματα) και των δημιουργών που θεωρητικά τα εισπράττουν, ξαφνικά σταματούν. Ισως και εκείνοι αργά ή γρήγορα αντιλαμβάνονταν ότι η προσπάθεια να μπει τάξη στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων ήταν μάλλον καταδικασμένη.

Είναι γνωστό άλλωστε πόσες φορές ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες εγκαταλείφθηκαν... μαγικά μόλις εκδηλώθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε μία ερώτηση του Τέρενς Κουίκ (2014) προς τον πρώην υπ. Χ. Αθανασίου που αναφέρει ότι «ως κράτος εν κράτει λειτουργεί η ΑΕΠΙ, η συμπεριφορά της είναι σαφώς παράνομα προκλητική, σκοπίμως παρερμηνεύει τις διατάξεις των νόμων, ζητάει εκβιαστικά όσα χρήματα θέλει...». Προηγήθηκαν ανάλογες ερωτήσεις από 80 βουλευτές της Ν.Δ. κ.ά.

Οι απολύσεις

Τρίτος πόλος διαμαρτυριών, πλην των δημιουργών και των βουλευτών, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην ΑΕΠΙ. Οι καταγγελίες που έφτασαν στην «Εφ.Συν.» είναι πολλές και άκρως ανησυχητικές για το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτοί οι άνθρωποι περιγράφουν ότι εργάζονται. Μόνο τα τελευταία χρόνια 76 άτομα απολύθηκαν (μεταξύ τους στελέχη της εταιρείας).

Τα ονόματά τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Πολλές καταγγελίες έχουν πλέον πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ κάποιες από τις συμπεριφορές που καταγγέλλονται από γυναίκες εργαζόμενες είναι πρωτοφανείς, αν βέβαια ισχύουν στο ελάχιστο.

Τα οικονομικά πεπραγμένα της εταιρείας, οι ισολογισμοί, οι θυγατρικές κ.λπ. είναι άλλο ένα μεγάλο ξεχωριστό κεφάλαιο που χρήζει επεξεργασίας.

Ο έλεγχος που διενεργήθηκε από ορκωτό λογιστή το 2015 παρουσιάζει σειρά δυσκολιών στην πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία, παρεκκλίσεις από την ελληνική νομοθεσία, μη εκκαθάριση μεγάλων ποσών, αυξημένα έξοδα εγκαταστάσεως, μη πρόβλεψη αποζημιώσεων προσωπικού λόγω εξόδου και σειρά άλλων προβληματικών διαπιστώσεων που η εταιρεία δήλωνε ότι θα αντιμετωπίσει με πρόγραμμα ανασυγκρότησης.

Τελικά, όπως φαίνεται, το πρόγραμμα ήταν η άμεση μετακόμιση!



efsyn.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου