ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Πέφτουν οι «μάσκες» για την κερδοφορία των τραπεζών






Αποκαλυπτήρια για τα κέρδη των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα
δημοσιοποιηθούν οι λογιστικές τους καταστάσεις.



Μέχρι τέλος Αυγούστου, και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Eθνική, Πειραιώς, Alpha και Εurobank) θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα οποία σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις θα είναι κατώτερα των αρχικών προσδοκιών.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016, αν επαναληφθούν οι προβλέψεις των αναλυτών, οι τράπεζες παρουσιάζουν λιγότερα κέρδη σε σύγκριση με την επίδοση που επέδειξαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα προ φόρων κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν διαμορφωθεί στα 80 εκατ. ευρω (έναντι ζημιών περίπου 500 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015). Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα προ φόρων κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 40 με 50 εκατ. ευρω. Ανάλογη είναι και η εικόνα μετά την αφαίρεση των φόρων, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είχαν διαμορφωθεί στα 55 εκατ. ευρω. .

AdTech Ad
Από τις επιδόσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων γίνεται αντιληπτό ότι η επαναφορά του waiver, (δηλαδή της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στην οποία είχε επενδύσει επικοινωνιακά η Κυβέρνηση, δεν κατόρθωσε να περιορίσει αισθητά το κόστος ρευστότητας τους.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ακριβότερο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) παραμένει ακόμη και σήμερα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αγγίζοντας τα 51,5 δισ. ευρώ. Παρά ταύτα, οι τράπεζες κατόρθωσαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους να περιορίσουν το κόστος ρευστότητας τους μειώνοντας περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων.

Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων φαίνεται ότι η αγορά δεν έχει πιάσει ακόμη ταβάνι καθώς μπορεί να παρατηρείται οριακή μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ωστόσο, παρατηρείται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), των δανείων δηλαδή που βρίσκονται ένα βήμα πριν «κοκκινίσουν».


Έτσι, στο δεύτερο τρίμηνο τα NPLs εκτιμάται ότι μειώθηκαν στο 34,5% από 35% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο, όμως τα NPEs σκαρφάλωσαν στο 46% από 45% αντιστοίχως. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν δεσμευτεί τόσο στον SSM όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους κατά 40% τουλάχιστον μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια ακολουθώντας ένα μίγμα πολιτικής που θα περιλαμβάνει πώληση κόκκινων δανείων, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων καθώς και αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων.


insider.gr
loading...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου