Την εμφάνισή τους ανοιχτά των νησιών του Αιγαίου που
βρίσκονται κοντά στην Τουρκία κάνουν σιγά-σιγά βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες.
Αυτές οι εικόνες, σε συνδυασμό με τις απειλές που εξαπολύει σχεδόν σε καθημερινή βάση η Τουρκία (είτε διά στόματος του Ταγίπ Ερντογάν, είτε των υπουργών του) πως η χώρα θα ανοίξει και πάλι την κάνουλα των προσφυγικών ροών, έχουν προκαλέσει τρόμο στις τοπικές κοινωνίες των ελληνικών νησιών. Ηδη ο δήμαρχος της Κω αλλά και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έχουν στείλει επιστολές σε πρωθυπουργό, αρμόδιους υπουργούς και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, επισημαίνοντας πως τα νησιά δεν αντέχουν πλέον και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα νέα κύμα άφιξης προσφύγων.
Γεμίζουν κάθε ημέρα με μετανάστες τα hotspots στα νησιά
Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα, νωρίς το πρωί, περισυνελέγη, ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς, μια πλαστική βάρκα με 34 άτομα που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στη συνέχεια, θα προωθηθούν για καταγραφή στο hotspot της Μόριας. Σημειώνεται ότι στη Λέσβο από την 15 Ιουλίου, ημέρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχει σημειωθεί ροή εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ το τριήμερο από την περασμένη Παρασκευή έως και το σημερινό συμβάν δεν σημειώθηκε καμία άφιξη.
Το ίδιο διάστημα, στη Χίο έφθασαν 51 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Σάμο οι ροές παραμένουν εδώ και πολύ καιρό μηδενικές. Σήμερα, Δευτέρα, στη Λέσβο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3.559 άνθρωποι, στη Χίο 2.598 και στη Σάμο 103.5. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7.192 πρόσφυγες ή μετανάστες.
Η Τουρκία απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό
H Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία που σύναψε με την ΕΕ με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν. Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.
«Ωστόσο, όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου», είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ολόκληρη θα δημοσιευθεί αύριο.
Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο της Κω
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης για τον κίνδυνο να καταστεί ανενεργός η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Κυρίτσης απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι η Κως έκανε μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στον τουρισμό της, καταφέρνοντας να μειώσει τις απώλειες.
Όπως αναφέρει, «θα ήταν καταστροφικό σε αυτή τη φάση, που εμείς τουλάχιστον συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, να αντιμετωπίσουμε ξανά ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα». Ο δήμαρχος Κω, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Τα νησιά μας, που είναι ο πλέον ευαίσθητος εθνικός χώρος, δεν μπορούν να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, όπως θέλουν κάποιοι. Γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, που τα σύνορα είναι κλειστά και όλες σχεδόν οι χώρες δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και στα νησιά μας».
Η επιστολή του δημάρχου
ΘΕΜΑ : ‘’ Ο Δήμαρχος Κω κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για τους κινδύνους από μια ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία’’
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης για τον κίνδυνο να καταστεί ανενεργός η συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία για το μεταναστευτικό, με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Ο Δήμαρχος Κω επισημαίνει ότι η Κως έκανε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στον τουρισμό της, καταφέρνοντας να μειώσει τις απώλειες.
Όπως αναφέρει ‘’θα ήταν καταστροφικό, σε αυτή τη φάση, που εμείς τουλάχιστον συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, να αντιμετωπίσουμε ξανά ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα.’’
Ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς τονίζει ότι:
‘’Θα ήταν τραγικό, η Ελλάδα να εμφανιστεί και πάλι ανέτοιμη. Κυρίως όμως θα ήταν εγκληματικό, να υιοθετηθεί μια παθητική στάση, να αποτελέσει η Ελλάδα το ‘’χρήσιμο ηλίθιο’’.
Η Κως δεν αντέχει να ζήσει ξανά τις ίδιες εικόνες. Η ίδια η χώρα δεν αντέχει να διαχειριστεί νέες μεταναστευτικές ροές.
Τα νησιά μας, που είναι ο πλέον ευαίσθητος εθνικός χώρος, δεν μπορούν να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, όπως θέλουν κάποιοι.
Γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, που τα σύνορα είναι κλειστά και όλες σχεδόν οι χώρες δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και στα νησιά μας.’’
Ο Δήμαρχος Κω καταλήγει στην επιστολή του λέγοντας:
‘’ Η Κως δεν πρόκειται να θυσιαστεί, ως τουριστικός προορισμός, για να ικανοποιηθούν κάποιοι.
Η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη απέναντι στο ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, να εγκαταλείψει την παθητική στάση. Να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών ούτε να θυσιάσει τα νησιά και τον τουρισμό της.
Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται μια συνολική αναθεώρηση της έως σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής στο μεταναστευτικό.
Σας ζητώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων παρέμβασης που διαθέτετε, να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία.’’
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Κω είχε εκφράσει την ανησυχία του για τα προβληματικά σημεία τη συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας αλλά και τους κινδύνους, με επιστολή του προς τον κ. Αβραμόπουλο από τις 18 Μαΐου.
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σε Μουζάλα: Τα νησιά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν άλλους πρόσφυγες
Ανησυχητική είναι και πάλι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, επισημαίνοντας την ανάγκη αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα και στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης κ. Δημήτρη Βίτσα σχετική επιστολή.
Η περιφερειάρχης υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι -και να δράσουν αντίστοιχα- ότι τα νησιά μας δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες πέρα από τη χωρητικότητα των ήδη θεσμοθετημένων και οργανωμένων hotspots.
Η επιστολή
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σταθερή και μάλλον αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Με δεδομένο ότι η χωρητικότητα των 3 Hot Spots έχει ήδη ξεπεραστεί, παρακαλούμε όπως ληφθεί εγκαίρως πρόνοια αποσυμφόρησης των νησιών .
Εκτιμάμε ότι η κατάσταση που εν δυνάμει τείνει να διαμορφωθεί θέτει το ζήτημα με ακόμα πιο επείγοντα , σε σύγκριση με το παρελθόν, τρόπο.
Star-fm.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου