Αύξηση της παρουσίας καρχαριών και ειδικά λευκών καρχαριών έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στα ελληνικά νερά…
Και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν συμβεί αιματηρές επιθέσεις καρχαριών στα ελληνικά νερά.
Μάλιστα στον Β’ΠΠ είχαν επιτεθεί τουλάχιστον 3 φορές σε ναυαγούς, πλοίων που είχαν βυθιστεί.
Τα τελευταία 161 χρόνια, σημειώθηκαν 14 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 11 θανατηφόρες, αναφέρει ο Σίμος Ναλμπάντογλου, εκπαιδευτής της Active Sport Academy.
Υπάρχουν λευκοί καρχαρίες στην Ελλάδα;
Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε, ποια είναι η σχέση του λευκού καρχαρία με τις ελληνικές θάλασσες. Η απάντηση είναι μία. Ο λευκός καρχαρίας, είναι ένας από τα 35 είδη καρχαρία που βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα και μάλιστα ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί στην περιοχή του Κρητικού Πελάγους.
Στα νερά μας διαβιούν 47 είδη καρχαριών υμπεριλαμβανόμενου του γνωστότερου και πιο τρομακτικού πλάσματος των θαλασσών, του Μεγάλου Λευκού.
Ο λευκός καρχαρίας επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι και πάνω από 2 τόνους. Είναι το μόνο είδος του γένους του Carcharodon που υπάρχει ακόμα.
Καταγεγραμμένες επιθέσεις στην Ελλάδα
-Το 1847 από το Gosport της Αγγλίας επιβιβάστηκε σε πλοία και απέπλευσε το 36ο τάγμα του Worcestershire της Αγγλίας, με προορισμό την Κέρκυρα. Ανάμεσα σε μια παρέα στρατιωτών του τάγματος, που κολυμπούν στο βορινό τμήμα του Φρουρίου στην Κέρκυρα , βρέθηκε και έναν 19χρονος στρατιώτης που δέχθηκε θανατηφόρα επίθεση από καρχαρία .
-Το καλοκαίρι του 1903 στην Κρήτη συνέβησαν δύο θανατηφόρα περιστατικά σε σφουγγαράδες γυμνούς δύτες.
-Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1948 έναν ψαράς δεχετε θανατηφόρα επίθεση από γιγαντιαίο σκυλόψαρο.
-Παρασκευή 17 Αυγούστου 1951.Το Μον Ρεπό της Κέρκυρας ήταν ο επόμενος τόπος που ένα ακόμη δραματικό περιστατικό οδήγησε στο χαμό νεαρής γυναικάς.
-Το 1956 ένας 17χρονος δέχθηκε επίθεση από καρχαρία – μάλλον λευκό – και έχασε την ζωή του ενώ κολυμπούσε 100 μέτρα από την παραλία σε ακτή της Κερατέας Αττικής.
-Στην Κάτω Αχαΐα, στις 4 Ιουνίου 1962, σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, αλιεύθηκε ένας από τους δύο καρχαρίες που είχαν θεαθεί. Η περίμετρος του στόματός του ήταν 2 μέτρα.
-1η Ιουνίου του 1963 στον Παγασητικό κόλπο , αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος, από τη Βιέννη, Χέλγκα Πόγκλ, κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε σε απόσταση τριών μόλις μέτρων από την ακτή, μπροστά στα μάτια της φίλης της, Βίλκεν.
-14 Αυγούστου 1977, που το πλοίο «Φάλτσερ» εκτέλεσε το πρώτο δρομολόγιο στην πορθμειακή γραμμή Βόλος – Συρία και μετέπειτα που το λιμάνι του Βόλου καθιερώθηκε ως κομβικό στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, αρκετοί καρχαρίες ακολουθώντας τα φορτηγά πλοία, για να τρώνε τα σκουπίδια που πετούσαν, εμφανίστηκαν στον Παγασητικό.
-1981 μια ακόμη επίθεση καρχαρία, ευτυχώς όχι θανατηφόρα πάλι στην περιοχή του Παγασητικού σε τουρίστα από την Αυστρία. Διασώθηκε με βαριά τραύματα
Στα ρηχά της παραλίας στην Ψάθα Μεγάρων στα Χανιά πιάστηκε στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου ένας λευκός θηλυκός καρχαρίας 6 μέτρων!
Ο θηλυκός λευκός γέννησε τα μικρά που είχε μέσα του! Ένας 18χρονος ειδοποίησε τον θείο του, ερασιτέχνη ψαρά, ο οποίος έσπευσε στην παραλία. Ο καρχαρίας είχε αγκίστρια από παραγάδι στο στόμα του και όπως φαίνεται, στην προσπάθειά του να απελευθερωθεί από τα παραγάδια ευρισκόμενος σε κατάσταση εγκυμοσύνης, εξαντλήθηκε με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στα ρηχά, όπου πιάστηκε.
athensmagazine.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου