ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ || Βιβλιοπαρουσίαση: «Η Ωραιοτάτη & οι Εννέα Μούσες» της Γρεβενιώτισσας συγγραφέα Ευαγγελίας Παπανίκου

«Η Ωραιοτάτη όλων των μύθων στη χώρα των ωραίων ορέων, στα Γρεβενά!...»


Είκοσι χρόνια με ρωτάς
που ‘θάψαν την Ελένη
μπορεί στο Άργος στους αγρούς
μπορεί στην οικουμένη…


λέει σε μια ποιητική του στροφή ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, στο ποίημα του «για την Ελένη», που μελοποίησε ο Μάνος Χατζηδάκης.



Η ωραία Ελένη της Λήδας και του Τυνδάρεω, που τη θεϊκή ομορφιά της την έψαλαν οι αρχαίοι ραψωδοί και την προσαγόρευσαν οι αρχαίοι μυθοπλάστες, ως κόρη του βασιλέα των θεών, του Δία, (εραστή της ομορφιάς και του ωραίου). Πρωταγωνίστρια, ενός πολιτισμού που το θεϊκό και το όμορφο ήταν προϊόν της ανάπλασης της ανθρώπινης φαντασίας των ευλογημένων χρόνων της κλασικής αρχαιότητας, έμεινε άθαφτη στο υποσυνείδητο της σύγχρονης οικουμένης!...

Άθαφτη, διαιωνιαία, αθάνατη και ολοζώντανη με τη ζείδωρη πένα της Ευαγγελίας Παπανίκου, μας επισκέφτηκε την Τετάρτη, το βράδυ στις 7:30, στις 7 Σεπτέμβρη 2016 στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

Η Ελένη μπήκε μέσα στο αίμα μας, τη μετάλαβαν όλοι οι άντρες… Όλες οι γυναίκες αντιφέγγουν ακόμη από τη λάμψη της! Μας αναφέρει στο μυθιστόρημά του ο Νίκος Καζαντζάκης «Αναφορά στο Γκρέκο»

Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, στον επίλογο της Παρουσίασης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια διασκευής των αρχαίων μύθων. Προσπάθεια αρχαιογνωσίας, που μέσα από τους μύθους προσεγγίζει τον πολιτισμικό κόσμο των Ελλήνων της κλασικής εποχής. Μια πολιτισμική προσέγγιση, όπου η γνώση της οδηγεί στην ανάπλαση της αυτογνωσίας των επιγόνων αυτού του Τόπου :

«Εκφράζουμε τα βαθειά μας συγχαρητήρια στη συγγραφέα Ευαγγελία Παπανίκου, γιατί με το βιβλίο της, «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες», έδωσε πνοή στις σκιές των μυθικών Ελλήνων, στις σκιές αυτού του Τόπου,

οι οποίες βγαίνουν μέσα από τα μάρμαρα και τις εικαστικές δημιουργίες, από την ποίηση και τις αφηγήσεις, από τον θεϊκό Όμηρο και τον θεογνώστη Ησίοδο, και στέκονται εξαϋλωμένες ως μικρομοριακές ανάσες στον ασθμαίνοντα ανασασμό  του νεοελληνικού πολιτισμού!....

            Όσο θα προσφεύγουμε σ’ αυτές, ως ικέτες, τόσο θα ζωντανεύουν και θα μας εξανθρωπίζουν και άλλο τόσο, με την απομυθοποίηση τους θα μας χαρίζουν το στιλπνό φως του ανθρωποκεντρικού, μοναδικού τους πολιτισμού!... Που χρόνια τώρα και στα χρόνια μας, μας το έχει στερήσει η  βαναυσότητα του απόλυτου, η κυριαρχία του παντογνώστη και ο δεσποτισμός του μοναδικού….και κατακρατείται κάτω από τα μαύρα πέπλα τους η πολιτισμική μας ανέλιξη όπως και η ρήση της αέναης αυτομορφωτικής ολοκλήρωσης, «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα» και το επιστέγασμα της σεμνής γνώσης, με τη ρήση, «γηράσκω αεί διδασκόμενος».

Την πολιτισμική αυτή παρακαταθήκη αφουγκράσθηκε η συγγραφέας και με την διασκευή αυτού του μύθου την έβγαλε από την στενόχωρη γλυπτοθήκη των μουσείων. Μας έδειξε την αδυναμία του Δία και την επίκληση της Αφροδίτης στο σχέδιο του να κατακτήσει την πανέμορφη Λήδα.(Ο πρώτος των θεών δεν ήταν παντοκράτορας και δεσπότης, αλλά η ατομική βούληση και η προσωπική αξιοπρέπεια ήταν πάνω από τις βουλές του θεού). Η ανθρώπινη ζήλεια που προσωποποιείται με την Εριφύλη και έχει τη θεϊκή στήριξη της Ήρας, της θεάς του γάμου, δεν μπορεί να ενταφιάσει το ανώτερο φυσικό κάλλος της Ελένης, αλλά ούτε και να εκδικηθεί τον αυθόρμητο ζωοδότη έρωτα του Δια, που είναι ο εραστής του ωραίου!...

Ευχόμαστε στην «Ωραιοτάτη και τις Εννέα Μούσες» που, με την ευρηματική γραφίδα της Ευαγγελίας Παπανίκου, επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη των ωραίων ορέων, τα Γρεβενά, να είναι ευπρόσδεκτη και να συναντήσει καλοπρόσηνη τη διάθεση στην κοινωνία των αναγνωστών. Και στη συγγραφική της πένα να είναι ακόμη πιο δημιουργική στο χώρο της Αρχαίας Γραμματολογίας».  

Το συντονισμό της παρουσίασης είχε ο συγγραφέας Γεώργιος Δάμτσιος.

Στο βιογραφικό της συγγραφέα αναφέρθηκε ο Μιχάλης Μιχαλόπουλος. Για το βιβλίο μίλησε ο Αντώνης Παπαβασιλείου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν, με στίξη και χρωματισμό, ο Θανάσης Κωνσταντής και η Δέσποινα Μίμη.  Τραγούδια για την ομορφιά και τον έρωτα ερμήνευσαν με το λαούτο του και με την αισθαντική του φωνή ο Νίκος Ματθαίου, με το βιολί της και με την βελούδινη, μαγική φωνή της η Δέσποινα Ματθαίου.

img_2803

Ήταν μια παρουσίαση, με όμορφες αναλύσεις και προσεγγίσεις για το βιβλίο, με γλυκόηχες μουσικές, με καταπληκτικές αναγνώσεις των επιλεγμένων κειμένων και με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, μιας και η συγγραφέας έλκει την καταγωγή της από τον Τόπο μας,( και ως εκ τούτου, στο ακροατήριο ήταν πολλοί από τους συγγενείς και φίλους της), που   αποτυπώθηκε με ανεξίτηλα χρώματα  στη μνήμη της πόλης!...

Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάσθηκαν ο καθηγητής Μιχάλης Μιχαλόπουλος, ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού Star Fm 93,3 Χρήστος Μίμης, ο Αντώνης Παπαβασιλείου, ο Σταύρος Χασπερίδης, η Θεολογία Ταρλατζή , η  Ευαγγελία Προύφα και η Γεωργία Κοπάνου .
Σίμος Ζαγκανίκας


loading...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου