Η Ελληνική Αστυνομία, που πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συλλήψεις δραστών, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο αφενός να βοηθήσει τους πολίτες, ώστε να μην πέσουν θύματα απάτης και αφετέρου να αποθαρρύνει τους επίδοξους δράστες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνομικός υποδιευθυντής, Θεόδωρος Χρονόπουλος, «Οιδράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων τους, μέσω facebook, αλληλογραφίας, περίοικων κ.α., πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, κυρίως μεσημβρινές και μεταμεσονύχτιες ώρες. Προσποιούνται άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως το παιδί τους, έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου».
Επιπλέον, όπως είπε, «Ισχυρίζονται, ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακούν από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων. Επίσης, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου επικαλούνται τον τραπεζικό υπάλληλο ή τον εφοριακό ζητώντας χρήματα για οφειλόμενα ή αποφυγή επικείμενου ‘κουρέματος’ καταθέσεων».
Ως προς τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι δράστες για να γίνουν πιο πειστικοί στα υποψήφια θύματά τους, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε: «Συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα. Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματά τους έχουν πειστεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στην οικία τους».
Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εξάρθρωσης κυκλώματος ήταν αυτή από δράστες που τηλεφωνούσαν από τη Βουλγαρία. Όπως σημείωσε ο κ. Χρονόπουλος «σε πρόσφατη εξάρθρωση κυκλώματος, μέλος της οργάνωσης που είχε συλληφθεί, ανέφερε ότι τα τηλέφωνα πραγματοποιούνταν από μέλη του κυκλώματος στη Βουλγαρία και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα περίμεναν σε μισθωμένο ταξί προκειμένου να μεταβούν άμεσα στο υποψήφιο θύμα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν το χρόνο τυχόν αντίδρασής του».
Η Ελληνική Αστυνομία έχει εξιχνιάσει πολλές υποθέσεις εξαπάτησης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εξιχνιάστηκε μεγάλος αριθμός υποθέσεων εξαπάτησης πολιτών, ενώ συνελήφθησαν 15 άτομα, 12 βουλγαρικής υπηκοότητας και 3 ελληνικής. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν ακόμα 14 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες. Όσον αφορά στο 2016, έχουν επίσης εξιχνιαστεί πολλές υποθέσεις.
Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες ώστε να μην πέσουν στην «παγίδα» των επιτήδειων;
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου