Όσο η Apple παρουσίαζε το iPhone 7, η ανθρωπιστική οργάνωση Amnesty International
της θύμισε πόσο αλήθεια κοστίζουν τα αγαπημένα μας gadgets.
Μπορεί να μην το πήρατε χαμπάρι, αλλά χθες μπορεί να πέρασε από το timeline σας στο Twitter αυτό το tweet:
«Συγχαρητήρια για το νέο iPhone 7 Τιμ Κουκ, αλλά πες μας, περιέχει κοβάλτιο που έχει εξορυχθεί από παιδάκια;».
Με αυτόν τον κάπως άκομψο, η αλήθεια είναι, τρόπο την στιγμή που η Apple γιόρταζε το νέο της gadget, η οργάνωση αυτή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήρθε να μας θυμίσει τον ρόλο της παιδικής εργασίας στον τομέα της εξόρυξης του πολίτιμου κοβαλτίου.
Το κοβάλτιο (Cobaltum), είναι σιδηρομαγνητικό μέταλλο που δεν το βρίσκουμε ελεύθερο στη φύση. Ενώσεις του κοβαλτίου είναι συνήθεις υπό μορφή ορυκτών. Μικρές ποσότητες κοβαλτίου μπορούν να βρεθούν στις πέτρες, το χώμα, τα φυτά και τα ζώα. Και σε ορυχεία ασφαλώς. Της Αφρικής φυσικά.
Γιατί όμως η οργάνωση αυτή ασχολήθηκε με το κοβάλτιο και όχι με κάποιο άλλο μέταλλο;
Το κοβάλτιο λοιπόν, είναι ένα από τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των μπαταριών ιόντων λιθίου που βρίσκουμε στα προϊόντα της Apple .
Όχι όμως μόνο της Apple.
Η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί κοβάλτιο. Και η Samsung το κάνει. Και η κατά τα άλλα πρωτοπόρος και καινοτόμα Tesla το κάνει.
Ας το κάνουν όμως, δεν μας πειράζει. Το πως το αγοράζουν, από ποιους και φυσικά ποιοι δούλεψαν για την εξόρυξή του, είναι αυτό που μας νοιάζει.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης African Resources Watch, μιας οργάνωσης - παρατηρητήριο για τους φυσικούς πόρους της Αφρικής και την παιδική εργασία, είπε στο πάντα έγκριτο CNN Money. «Βρήκαμε ότι οι έμποροι αγοράζουν κοβαλτίο χωρίς πολλές πολλές ερωτήσεις για το πού ήταν αλλά ούτε καν για το πως εκείνο εξορύσσεται ούτε από ποιους».
Τι θέλει να πει μέσες-άκρες;
Ότι το πολυπόθητο για τα πολυπόθητα gadget μας κοβάλτιο, εξορύχθηκε από παιδιά, τα οποία υποβλήθηκαν σε σκληρή και πολλές φορές απάθρωπη εργασία για να λάβουν το ποσό, του ενός ή δύο στην καλύτερη περίπτωση, δολαρίων μεροκάματου.
Το κοβάλτιο από τα ορυχεία καταλήγει σε παράνομα ανταλλακτήρια που ελέγχονται και από τους αντάρτες. Οι ξένοι έμποροι αγοράζουν το μετάλλευμα και το στέλνουν στο εξωτερικό σε εταιρίες, με που μετατρέπουν το κοβάλτιο σε σκόνη τανταλίου.
Η σκόνη μετά πωλείται σε κατασκευαστές για χρήση στα κινητά τηλέφωνα καθώς και άλλα προϊόντα.
Τόσο αλήθεια κοστίζουν τα κινητά μας. 1 με 2 δολάρια παιδικό μεροκάματο.
Οπότε λοιπόν την επόμενη φορά που θα καταραστείς την Apple ή την Samsung για το πόσο γρήγορα τελειώνει η «κωλομπαταρία» του κινητού σου, σκέψου λίγο το κοβάλτιο και τα πιτσιρίκια που το βγάζουν από τα ορυχεία.
Και ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Αφρική στον πόλεμο για την απόκτηση του κοβαλτίου,
Κάμποσοι από αυτούς παιδάκια.
Έτσι είναι ο κωλοκόσμος μας δυστυχώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου