ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΜS– Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΕΓΕΡΣΗ- Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος*




• Τι είναι το EMS;
Είναι μια καινοτόμος μορφή εκγύμνασης, όπου, στο χρονικό
διάστημα των 25 λεπτών, μπορείς να γυμνάσεις όλες τις μυικές ομάδες του σώματος μεσώ ηλεκτρικής διέγερσης, που σημαίνει ότι στέλνονται εγκεφαλικά σήματα με ηλεκτρόδια, σε όλους τους μυς ταυτόχρονα.
• Πως ξεκίνησε;
Η ιδέα ξεκίνησε στην Γερμανία, κυρίως για θεραπευτικούς λόγους. Χρησιμοποιούνταν για την αποκατάσταση ασθενών και τραυματιών που αντιμετώπιζαν μυοσκελετικά προβλήματα.
• Ποια είναι η διαδικασία εκγύμνασης;
Το πρόγραμμα διαρκεί 25 λεπτά και χωρίζεται σε 3 στάδια:
α. Ενεργοποίηση μεταβολισμού, κάψιμο λίπους και καταπολέμηση κυτταρίτιδας με αερόβιο πρόγραμμα από τους personaltrainers (10’).
β. Στατική γυμναστική με ηλεκτρομυοδιέγερση για σύσφιξη, αύξηση αντοχής, δύναμης και σωματικής διάπλασης (10’). Το στάδιο αυτό αναλογεί σε 180’ γυμναστηριακής άσκησης.
γ. Bodyrelax (5’). Το τελικό στάδιο κάνει αποθεραπεία σε όλο το σώμα.
Η αρχή λειτουργίας της ηλεκτροδιέγερσης βασίζεται στη νευρική διέγερση με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών που μεταδίδονται μέσω των ηλεκτροδίων.
Οι ηλεκτροδιεγέρτες της Compex παράγουν ηλεκτρικούς παλμούς υψηλής ακρίβειας που προκαλούν διαφόρων τύπων νευρική διέγερση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, άνεση και αποτελεσματικότητα.



Οι τύποι νεύρων που είναι δυνατόν να διεγερθούν είναι:
-τα κινητικά νεύρα των μυών για την πρόκληση μυϊκών συσπάσεων. Η ποσότητα του προκαλούμενου μυϊκού έργου καθώς και τα οφέλη που αποκομίζονται εξαρτώνται από τις παραμέτρους της διέγερσης. Η διαδικασία ατή είναι γνωστή με τον όρο ηλεκτρομυϊκή διέγερση (electromuscularstimulation / EMS).

Ορισμένοι τύποι ευαίσθητων νευρικών ινών με στόχο την αναλγητική δράση.
1. Διέγερση του κινητικού νεύρου (EMS)
Κατά την εθελούσια μυϊκή δραστηριότητα, η διαδικασία παραγωγής μυϊκού έργου ξεκινά μέσω μίας εντολής που αποστέλλεται από τον εγκέφαλο προς τα κινητικά νεύρα υπό μορφή ηλεκτρικών σημάτων. Τα σήματα αυτά μεταδίδονται, μέσω του κινητικού νεύρου, στις μυϊκές ίνες με τελικό αποτέλεσμα τη μυϊκή σύσπαση.
Η ηλεκτροδιέγερση αναπαράγει με ακρίβεια την παραπάνω διαδικασία. Η συσκευή παράγει ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι διεγείρουν τις νευρικές ίνες. Η διέγερση των νευρικών ινών προκαλεί τη μηχανική απόκριση των μυϊκών ινών με αποτέλεσμα τη δημιουργία μυϊκού σπασμού (musculartwitch). Ο μυϊκός σπασμός αποτελεί τη θεμελιώδη προϋπόθεση για τη δημιουργία της μυϊκής σύσπασης.
Το μυϊκό έργο που παράγεται μέσω της ηλεκτροδιέγερσης είναι πανομοιότυπο με αυτό που ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Πράγματι, ο μυς δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ της εντολής που προέρχεται από τον εγκέφαλο ή από τη συσκευή ηλεκτροδιέγερσης.
Οι παράμετροι των προγραμμάτων της Compex (παλμοί ανά δευτερόλεπτο, διάρκεια σύσπασης, διάρκεια διαλείμματος, συνολικός χρόνος προγράμματος), υποβάλλουν τους μύες σε διαφορετικά είδη μυϊκού έργου, ανάλογα με τον τύπο μυϊκών ινών που διεγείρονται. Οι μυϊκές ίνες διακρίνονται μεταξύ τους, ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία συσπώνται, σε αργές, μεσαίες και γρήγορες. Οι γρήγορες μυϊκές ίνες είναι καθοριστικής σημασίας για έναν αθλητή δρόμων ταχύτητας ενώ αντίθετα ένας μαραθωνοδρόμος έχει περισσότερο ανεπτυγμένες τις αργές μυϊκές ίνες. Έτσι λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και διαμορφώνοντας ανάλογα τις παραμέτρους της ηλεκτροδιέγερσης, μπορούμε να κατευθύνουμε τη μυϊκή άσκηση για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (μυϊκή ενδυνάμωση, αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, σύσφιξη κλπ).
2. Διέγερση των ευαίσθητων νεύρων
Οι ηλεκτρικοί παλμοί μπορούν επίσης να διεγείρουν τις ευαίσθητες νευρικές ίνες με στόχο την επίτευξη αναλγητικού αποτελέσματος.
Η διέγερση των απτικών νεύρων (σχετίζονται με την αίσθηση της αφής) εμποδίζει τη μετάδοση του αισθήματος του πόνου διαμέσου του νευρικού συστήματος. Η διέγερση κάποιου άλλου τύπου νευρικών ινών προκαλεί αύξηση της έκκρισης ενδορφινών (φυσικές αναλγητικές ουσίες του οργανισμού) και επομένως ελάττωση του πόνου.
Τα αναλγητικά προγράμματα της Compex μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση οξύ ή χρόνιου πόνου στις αρθρώσεις και στους μύες.
Οφέλη της ηλεκτροδιέγερσης
Η Ηλεκτροδιέγερση αποτελεί ένα ιδιαίτερο αποτελεσματικό μέσον για μυϊκή άσκηση:
Α)βελτιώνοντας σημαντικά τα επιμέρους μυϊκά χαρακτηριστικά,
 Β) χωρίς την πρόκληση καρδιαγγειακής ή νοητικής κόπωσης,
Γ) περιορίζοντας στο ελάχιστο την καταπόνηση στις αρθρώσεις και στους τένοντες
Εξαιτίας των παραπάνω η ηλεκτροδιέγερση, συγκρινόμενη με τη συμβατική άσκηση, επιτρέπει την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας μυϊκού έργου.
Για να είναι αποτελεσματική, η άσκηση πρέπει να επιστρατεύει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό μυϊκών ινών. Ο αριθμός των μυϊκών ινών που ενεργοποιούνται εξαρτάται από την ενέργεια της διέγερσης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να χρησιμοποιείται η μέγιστη δυνατή ενέργεια διέγερσης. Όσο μεγαλύτερη ενέργεια διέγερσης επιλέγεται από τον χρήστη τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μυϊκών ινών που διεγείρονται και επομένως πιο αποτελεσματική η άσκηση μέσω της ηλεκτροδιέγερσης.
Η ηλεκτροδιεγερσησυνδυαζεται με την τακτική και φυσική δραστηριότητα,  με την υγιεινή και την σωστή διατροφή, τον ισορροπημένο τρόπο ζωής





*KOSTAS PAPADOPOULOS
SWIMMING COACH IN MEGAS ALEXANDROS GREVENON SWIMMING TEAM
MASTER IN HUMAN KINETICS, ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI
E MAIL: SHAWNKEMP77@GMAIL.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου