ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Οι βασιλείς των ορέων - Οι λήσταρχοι που έγιναν θρύλοι και οι ιστορίες τους (Φωτογραφίες)




Ηταν στα 1925 μέρες σαν κι ετούτες που διανύουμε, όταν ο τελευταίος και ίσως ο πιο
ξακουστός λήσταρχος άφησε την τελευταία του πνοή σε μια πλαγιά του Ολύμπου, προδομένος από μέσα...

Ο Φώτης ή Φώτος Γιαγκούλας, προδόθηκε από έναν ληστή της σειράς, τον Αγριόκωτσο, ο οποίος τον κατέδωσε στις αρχές. Σαν τα κοράκια έπεσαν τα καταδιωκτικά αποσπάσματα να φάνε τον ξακουστό Γιαγκούλα κι αν κι έτρεμε το φυλλοκάρδι τους την τρομερή Παρδάλα, το μαχαίρι με το οποίο έσφαζε ο Γιαγκούλας, κατάφεραν να τον κατατροπώσουν, να τον διαμελίσουν και να τον παλουκώσουν.

Η ιστορία της ληστείας στην Ελλάδα μοιάζει με μυθιστόρημα που καθηλώνει, μα είναι πέρα για πέρα αληθινό και το κύριο αίτιό του, δεν ήταν καθαυτό το έγκλημα, το οποίο ωστόσο, ήταν άμεσα συνυφασμένο και τις περισσότερες φορές, στυγερό και ειδεχθές.

Οι συμμορίες των ληστών έκαναν την εμφάνισή τους στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας κι αποτελούνταν κυρίως από δυσαρεστημένους καπεταναίους, των οποίων είτε ο αγώνας κατά των Οθωμανών δεν αναγνωρίστηκε, είτε δεν τους άρεσε η βαυβαροκρατία κι ο Οθωνας που τους φόρεσαν οι έξωθεν «φίλοι» με το έτσι θέλω. Βλέπετε, από τον ένα ζυγό στον άλλο, τους έπεφτε βαρύ.









Ετσι λοιπόν, αποφάσισαν να πάρουν το... δίκιο στα χέρια τους. Πότε «είχαν τα δίκια τους», πότε όχι. Ο λαός από την άλλη, που ήταν κατατρεγμένος κι έτρεμε τον προύχοντα, τον φοροεισπράκτορα και τον χωροφύλακα τους λάτρευε και τους εξυμνούσε, δημιουργώντας έτσι τον μύθο του καθενός. Προίκιζαν φτωχά κορίτσια, έχτιζαν εκκλησίες, πλήρωναν χωριά ολόκληρα για να μην τους καταδώσουν και να τους ειδοποιούν όταν τους ψάχνουν, έκαναν διάφορα καλά, όμως έκαναν και πολλές ασχήμιες...

Από την Ελλάδα πέρασαν πολλοί ληστές κι ολόκληρες φατρίες αυτών.

Θα σας κουράσουμε αν σας τους αναφέρουμε όλους και ονομαστικά και με την δράση τους, οπότε θα επικεντρωθούμε στους πιο ξακουστούς δίνοντάς σας τροφή για να αναζητήσετε μόνοι σας, εφόσον σας βάλουμε το σαράκι, για να μάθετε τι απέγιναν και οι άλλοι.
%IMAGEALT%

Ξεκινώντας μια απλή και μόνο καταγραφή ονομάτων, σύμφωνα μ’ αυτά που διαβάσαμε και ψάξαμε, διαβόητοι για τη δράση τους λήσταρχοι ήταν ο Σκαρτσώρας, του οποίου η φήμη έφτασε μέχρι και την Αμερική, ο Παπακυριτσόπουλος, οι αδελφοί Ρετζαίοι, ο Τζάτζας, ο Καντάρας, ο Πάντος Μπαμπάνης, οι εξάδελφοι Κουμπαίοι και φυσικά ο Γιαγκούλας κι ο Νταβέλης.

Ο μοχθηρός Παπακυριτσόπουλος δολοφόνησε μεταξύ άλλων δύο δικαστικούς και οι Θύμιος και Γιάννης Ρέτζος, γιατί εκτός από τις δεκάδες των φόνων που διέπραξαν, οργάνωσαν και τη μεγαλύτερη ληστεία που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Ο Σκαρτσώρας σκότωνε εδώ, σκότωνε και στην Αμερική στην οποία έφυγε για να γλιτώσει, μέχρι που ξαναγύρισε πίσω.
%IMAGEALT%
Αλλοι που έμειναν στην ιστορία είναι οι Τάκης και Κώστας Κουμπής γιατί αιχμαλώτισαν τους Καφανταρικούς βουλευτές Μελά και Μυλωνά, τις παραμονές των εκλογών το καλοκαίρι του 1928. Μύθος είναι κι ο Δημήτρης Τζατζάς που απέδρασε από το Γεντί Κουλέ, ενώ είχε προσπαθήσει να αιχμαλωτίσει την οικογένεια Αβέρωφ που θα παραθέριζε στο Περτούλι. Οι Αβέρωφ δεν του... κάθισαν, όμως αιχμαλώτισε συνολικά 120 άτομα!

Ο Γιαγκούλας με την Παρδάλα



Ο πιο ξακουστός λήσταρχος, που παρότι τον σκότωσαν στα 25 του χρόνια είχε προλάβει να γίνει μύθος κι ενώ είχε σκοτώσει πάνω από 50 ανθρώπους. Ο Γιαγκούλας γεννήθηκε στον Μεταξά Κοζάνης στα 1900 πήγε για λίγο στο δημοτικό όμως από μικρός ήταν ορφανός κι αναγκάστηκε να κλέβει. Εγινε κλεφτοκοτάς κι ό,τι κακό γινόταν στο χωριό του το χρέωναν.

Οι συγχωριανοί του τον χτύπαγαν σε κάθε αφορμή σωστά ή λάθος κι αναγκάστηκε να φύγει να πάει στο χωριό της μάνας του, στον Πολύραχο Κοζάνης. Κι εκεί όμως, τον είχαν του κλώτσου και του μπάτσου κι ό,τι γινόταν «ο Γιαγκούλας το έκανε». Αφού έφαγε τόσο... bullying σκλήρυνε.

Το πρώτο φονικό έγινε για κάτι γίδια. Κατ’ αυτήν την εκδοχή, ο Γιαγκούλας σκότωσε τον βοσκό με τον οποίο μονομάχησε με γυμνά χέρια. Ο δεύτερος μύθος αναφέρει ότι βγήκε στο κλαρί γιατί ένας ενοματάρχης ενοχλούσε την ξαδέρφη του την Μαριγώ, την έδερνε και την βίασε. Την συνέχεια την φαντάζεστε… Τον ενοματάρχη κατά τις διάφορες εκδοχές είτε τον έσφαξε στο καφενείο του χωριού είτε ο γαλονάς πήρε μετάθεση στην Αθήνα φοβούμενος τον Γιαγκούλα, όμως τον βρήκε και τον έσφαξε...
%IMAGEALT%


Η ιστορία τον ήθελε να έχει πέντε-έξι ερωμένες, εξ αυτών και κάποια στην Αθήνα την οποία επισκεφτόταν καμουφλαρισμένος, αλλά έκανε και κοσμική ζωή στην πρωτεύουσα κάτω από τη μύτη των αρχών. Είχε μια γυναίκα στα βουνά, έκανε ένα παιδί, όμως πέθανε από τις κακουχίες.

Κάθε ιστορία του Γιαγκούλα έχει πολλές εκδοχές, το... φαν κλαμπ του μεγαλώνει και γίνεται μύθος.

Η πρώτη σύλληψη έπεσε στο κενό. Τον τραυμάτισαν έπειτα από την προδοσία του Σούλιου, ενός δοσίλογου που έδινε όλο τον κόσμο στις αρχές. Πράγματι, τον έπιασαν, τον πήγαιναν στο Γεντί Κουλέ με το τρένο, όμως πήδηξε από το τρένο αν και σιδεροδέσμιος κι απέδρασε με το τρένο εν κινήσει κάπου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Λένε πως όταν πήγε για πρώτη φορά σε δικαστήριο ο εισαγγελέας του είπε πως δεν θα προτείνει την εκτέλεσή του για να μη χαλάσουν οι σφαίρες το αγγελόμορφο του προσώπου του!



Ο Σούλιος όμως δεν γλίτωσε για πολύ... Μετά από τρία καρτέρια, κατάφερε να τον πιάσει με την συμμορία του και τον διαμέλισε για παραδειγματισμό...

Ο Θωμάς Καντάρας, ο «Μαύρος Λήσταρχος» γεννημένος στην Ελάσσονα ήταν ο «κολλητός» του και ξεκίνησε να σκοτώνει όταν ένας τσέλιγκας βίασε τη γυναίκα του, λιποτάκτησε από τον στρατό, τον σκότωσε και βγήκε στο κλαρί. Ο θρυλική του απόδραση από τη Λάρισα το 1921 έμεινε στην ιστορία. Σκοτώθηκε σε μάχη με τα καταδιωκτικά αποσπάσματα το 1923. Λίγο πριν σκοτωθεί απαίτησε από τον γνωστό φωτογράφο της εποχής, Αθανάσιο Μάνθο να φωτογραφίσει εαυτόν μαζί με τα συντρόφια του.

Για την ιστορία αυτή, έχει γράψει στίχους ο Χρήστος Μπράβος, τους οποίους ελαφρώς παραλλαγμένους μελοποίησε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο ομώνυμο τραγούδι Α. Μάνθος.

«Όπου στα 1923, ο επικηρυγμένος Θωμάς Γκαντάρας, ο ληστής, αποφασίζει να φωτογραφηθεί…»

O φωτογράφος των Tρικάλων A. Mάνθος

έπαιρνε νύχτα τα στενά για το Bαρούσι.

Tους γάμους θα σκεφτόταν ως το σπίτι του

και τους θανάτους, που εκράτησε για πάντα.

Mα πιό πολύ στο βράδι εγυρνούσε του Aυγούστου

που πόρτες έκλεισε βαριά, έλυσε τα σκυλιά

κλέφτης μην έρθει κι έπεσε

για τον δίκαιο τον ύπνο.

Δεν άκουσε σκυλί, πόρτα να τρίξει·

κι απ’ τον φεγγίτη της σκεπής

τον είδε που γλιστρούσε-

άγγελος με τα δόντια στο μαχαίρι.

Η δολοφονία του γιατρού



Η δολοφονία του γιατρού Νικολαΐδη έγινε για παραδειγματισμό των χωριανών. Ο γιατρός ζήτησε να γίνει στο χωριό σταθμός χωροφυλακής. Θεωρήθηκε προδοσία από τους ληστές να πάνε στο λημέρι τους οι γαλονάδες. Η συμμορία του Γιαγκούλα λοιπόν συνέλαβε την οικογένεια του Νικολαΐδη και ζήτησε λύτρα από τον πατέρα του γιατρού «για τον γιο σου τον Αριστόδημο και για τον γιατρό, που θα δούμε αν θα ζήσει!»

Μάζεψε όλο το χωριό πριν τον αποκεφαλίσει για να ιδούν πώς τιμωρεί... «Εμείς δεν πειράξαμε κανέναν στο χωριό αυτό. Ο γιατρός όμως έγινε ένα με τα αποσπάσματα για να μας ξεπαστρέψει. Θα πληρώσει όπως όλοι οι προδότες».
%IMAGEALT%

Πάγκαλος Vs Γιαγκούλας



Η εξόντωση των ληστών ήταν προτεραιότητα ακόμα και με ακραία μέτρα. Τον Φεβρουάριο του 1925 ο υπ. Εσωτερικών, Γεώργιος Κονδύλης… «Απεφάσισα να εξορισθούν εις Κρήτην και Πελοπόννησον ολόκληρα χωρία υποθάλποντα τους ληστάς».

Το κράτος ήταν αποφασισμένο να τελειώσει μια και καλή με τους λήσταρχους. Μάλιστα, ο Πάγκαλος, επέβαλε και λογοκρισία, καθώς οι εφημερίδες της εποχής, συχνά ηρωοποιούσαν τους ληστές με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να τους έχουν για πρότυπο και να προσπαθούν να βγουν στο κλαρί.

Εξάλλου, προσέφερε αμνηστία στους ληστές που θα κατέδιδαν τους ομοίους τους με αποτέλεσμα να αρχίσει η αρχή του τέλους, μιας και τα λεφτά, αλλά και η αμνηστία έκαμψαν τις ηθικές τους –ληστρικές- αρχές.

Οι κυνηγοί κεφαλών λοιπόν βγήκαν στα βουνά με τα τάγματά τους κυνηγώντας τους λήσταρχους. Περιττό να αναφέρουμε ότι πολλές φορές έκαναν κατάχρηση εξουσίας και την πλήρωνε απλός κοσμάκης…

Τότε βγήκε παγανιά ο Πετράκης. Ο μοίραρχος από την Ιεράπετρα έβαλε στόχο να σκοτώσει τον Γιαγκούλα και τα κατάφερε. Όλα ξεκίνησαν από την μοιραία απαγωγή των αδερφών Ράπτη. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1925 πήγε στην χωροφυλακή ο κτηνοτρόφος και διαμεσολαβητής των ληστών, Αγριόκωτσος ή Αγριόγκωρτσος, με την επιστολή του Γιαγκούλα που ζητούσε λύτρα. Τελικά, τους κατέδωσε κι έδειξε που ήταν το κρησφύγετό τους.
%IMAGEALT%


Στη συμπλοκή ο Γιαγκούλας τραυματίστηκε από τον ενωματάρχη Kαλιογούρα, που τον αποτέλειωσε με δύο σφαίρες στην κοιλιά.

Τότε είχε ακουστεί και η επική ατάκα του Γιαγκούλα «μου 3κλ@σ3ς τα @ρχ… κύριε μοίραρχε» γιατί νόμιζε ο Πετράκης ότι τον πέτυχε, καθώς άκουσε ένα «ωχ» από τον ληστή και φώναξε «τον έφαγα». Όμως είχε «τραυματιστεί» το κλείστρο του όπλου του και μόνο αυτό…

Λένε ότι σε ορισμένες εκκλησίες στα χωριά, δίπλα από τις αγιογραφίες υπήρχε φωτογραφία του Γιαγκούλα. Του άναβαν το καντήλι για να τον έχει ο Θεός καλά!



Mαζί του σκοτώθηκαν ο Tζαμίτρας και ο Πάνος Mπαμπάνης, ενώ παραδόθηκε ο Λεωνίδας Mπαμπάνης. O τελευταίος αργότερα δραπέτευσε και ξαναβγήκε στο κλαρί. Στο σημείο που βρίσκονται κρυμμένοι φτάνει απόσπασμα της Xωροφυλακής αποτελούμενο από 27 άνδρες, με επικεφαλής τον μοίραρχο Πετράκη, και τους εξοντώνει. Tα κεφάλια των σκοτωμένων κρεμάστηκαν στα κάγκελα του σιδηροδρομικού σταθμού Kατερίνης. Τα επισκέφτηκε μάλιστα κι ο Πάγκαλος, που πήγε ως εκεί με το τρένο για να δει τα κατορθώματα των χωροφυλάκων και να τους δώσει και βαθμό.

Ο Γιαγκούλας τότε, ήξερε να διαβάζει την σπάλα του αρνιού. Την πλάτη του δηλαδή, μια πρακτική που κρατούσε από την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο μέχρι και τότε. Λένε, ότι τότε, μια νύχτα πριν, είχε δει πολύ αίμα και το τέλος να έρχεται. Σε εφημερίδες της εποχής, δημοσιεύτηκε απόσπασμα από το ημερολόγιο του λήσταρχου, στο οποίο αναφερόταν στο περιστατικό. Και προφήτης μεταξύ άλλων ο Γιαγκούλας… «Προβλέπω ότι οι ληστές θα τελειώσουν από τα βουνά, θα αφήσουν τα μαχαίρια και τα όπλα και θα κατέβουν στην πόλη με γραβάτα…»

Επιστολή του Γιαγκούλα στην χωροφυλακή



Όταν τα αποσπάσματα της Χωροφυλακής «χτένιζαν» τον Ολυμπο, προκειμένου να κόψουν το κεφάλι του Γιαγκούλα, πολλοί χωροφύλακες κακοποιούσαν τους χωρικούς, ώστε να τους βοηθήσουν. Τότε ο Γιαγκούλας έστειλε μια διάσημη επιστολή στον αρχηγό της χωροφυλακής:

«Τί πιέζεις τους εργατικούς ανθρώπους και τους κτηνοτρόφους αφού βρε κωλογαλονάδες γαμ@ τ' αστέρια σας και όλη την οικογένειά σας, αφού σας στέλλω είδηση όπου περνώ και δεν έρχεστε να πολεμήσωμε. Τί φταίγει ο κόσμος ο εργατικός και τους κακοπιέζεις; Έλα εσύ ρε αρχ@... και γίνε τσομπάνος και αν θέλης πρόδωσέ με. Την μίαν την βραδυάν θα με προδώσεις, την άλλη την βραδυάν θα σε κόψω σαν τ' αρνάκι.

Από σήμερα και εντεύθεν να ξεύρης εάν κακοποιήσεις τους ανθρώπους θα σε κάνωμε στρατοκαρτέρια και θα σε πελεκήσωμε με τα σπαθιά μας. Τ' άντερα σου θα σου τα κάνωμε κοκορέτσι και θα σου τα δώσουμε να τα φας. Κι αυτή τη στιγμή σε καλούμε να έλθης βρε αρχ@... , να έλθης να πολεμήσωμε εδώ απάνω εις τον άγιον Προφήτην Ηλίαν, εγώ ο
ΦΩΤΗΣ ΓΙΑΓΚΟΥΛΑΣ»

Οι Ρετζαίοι και η πρώτη 

ληστεία χρηματαποστολής



H πρώτη και μεγαλύτερη ληστεία χρηματαποστολής στην Ελλάδα διαπράχτηκε από τους αδελφούς Γιάννη και Θύμιο Pέτζο, τους Pετζαίους στις 13 Iουνίου 1926. Οι δύο λήσταρχοι έστησαν ενέδρα στον αμαξιτό δρόμο Πρέβεζας - Iωαννίνων. Στόχος ήταν το αυτοκίνητο, που μετέφερε 15.000.000 δραχμές της Eθνικής Tράπεζας. Για να πάρουν αυτό το τεράστιο για την εποχή ποσό, σκότωσαν εφτά ανθρώπους: Tους δύο συνοδούς της χρηματαποστολής, έναν υπενωματάρχη, δύο χωροφύλακες, τον οδηγό του αυτοκινήτου, έναν ιδιώτη επιβάτη.

Tραυμάτισαν επίσης σοβαρά έναν χωροφύλακα και έναν ακόμα υπάλληλο - συνοδό. Eνας ιδιώτης, ονόματι Λαζαρίδης, γλίτωσε και ενημέρωσε τις Aρχές για περιστατικό. Tουλάχιστον μία δεκαετία δρούσαν στα βουνά της Hπείρου. Πήραν το όνομα «Aετοί των Tζουμέρκων». Hταν τέτοια η αποκοτιά τους, που κατά καιρούς κατέβαιναν από τα όρη και ζούσαν στην πόλη των Iωαννίνων. Oριστικά στα Γιάννενα εγκαταστάθηκαν μετά από αμνηστία που τους δόθηκε.
%IMAGEALT%
H ζωή τους ήταν πλουσιοπάροχη και έκαναν παρέα με τις πλέον εύπορες γιαννιώτικες οικογένειες. Aπό εκεί φαίνεται πως πήραν τις πληροφορίες για τη χρυσοφόρο χρηματαποστολή. Oταν αναγνωρίστηκαν ως δράστες πέρασαν τα σύνορα. Περιπλανήθηκαν στην Aλβανία, τη Σερβία και τη Pουμανία για να εγκατασταθούν τελικά στη Bάρνα της Bουλγαρίας. Εκεί έκαναν τους φιλήσυχους εμπόρους. Όμως εντοπίστηκαν, συνελήφθησαν και εκδόθηκαν στις ελληνικές αρχές το 1929. Kαταδικάστηκαν σε θάνατο κι εκτελέστηκαν, όπως και οι περισσότεροι συνεργάτες τους.

Νταβέλης: Ο κατά λάθος… ήρωας


Στο Ζεμενό στις 12 Iουλίου 1856 δόθηκε μια από τις σημαντικότερες μάχες μεταξύ ληστών και καταδιωκτικών αποσπασμάτων. Eπικεφαλής της αποτελούμενης από 24 παράνομους ληστρικής συμμορίας ήταν ο Xρήστος Nταβέλης. Mαζί του και οι λήσταρχοι Nταβέλης, Mπελούλιας, Zαφείρης, Φουντούκης και Tσόπας ή Kουκουβίνος.

O Nταβέλης και οι σύντροφοί του περί τα τέλη Mαΐου είχαν εγκαταλείψει την Aττική, περιοχή όπου κυρίως ανέπτυσσαν δράση. Aπό το Πόρτο Γερμενό πέρασαν με καράβι στη Bοιωτία, κρύφτηκαν στον Ελικώνα, μετά στον Παρνασσό για να καταλήξουν στη Λοκρίδα.

H κυβέρνηση είχε πληροφορίες ότι ο Nταβέλης θα αιχμαλώτιζε «πρόσωπον επίσημον» και θα εκβίαζε αμνηστία. Tα καταδιωκτικά αποσπάσματα είχαν τη συνδρομή έμπειρων ιχνηλατών της Eθνοφυλακής και πολλών χωρικών της περιοχής, που είχαν επιστρατευθεί από δημάρχους. Eπικεφαλής τους ήταν ο υπολοχαγός Iωάννης Mέγας.
%IMAGEALT%

Tο πρωί, πριν αρχίσει η μάχη, οι ληστές ζήτησαν καταφύγιο στη μονή Iερουσαλήμ, κοντά στη Xαιρώνεια. Oμως εντοπίστηκαν από τους διώκτες τους και οχυρώθηκαν στο Zεμενό. Πολιορκήθηκαν στενά από τους άνδρες του αποσπάσματος, αλλά αντιστάθηκαν με πείσμα από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 5.00 το απόγευμα, όταν τους τέλειωσαν τα πυρομαχικά. Πολλοί είχαν πληγωθεί.

Tότε ο Mέγας έδωσε το σύνθημα της εφόδου και πήδησε πρώτος στο οχύρωμα του Mπελούλια. Eκείνος, αν και ήταν λαβωμένος, πλήγωσε τον υπολοχαγό, που τον αποτέλειωσαν οι άλλοι ληστές.

Oμως στρατιώτες και χωρικοί είχαν ακολουθήσει τον Mέγα και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας είχαν καταλάβει τα ταμπούρια της συμμορίας.

Oι σκοτωμένοι ληστές έφτασαν τους 18. Mεταξύ αυτών ήταν και οι Nταβέλης, Mπελούλιας, Zαφείρης και Φουντούκης. Aλλοι πέντε συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και ο Tσόπας ή Kουκουβίνος. Eνας μόνο κατόρθωσε να διαφύγει κι αυτός πιάστηκε σε λίγες μέρες στην Παρνασσίδα.

Tο κεφάλι του Nταβέλη εκτέθηκε στην πλατεία Συντάγματος, στην Aθήνα



Hταν η εποχή του Kριμαϊκού Πολέμου (1854 - 1856) και της αγγλογαλλικής κατοχής στην Aθήνα και τον Πειραιά. Πολλοί ληστές, που δρούσαν στη Στερεά Eλλάδα, είχαν αμνηστευτεί, είχαν περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μάχονταν τους Tούρκους στο πλευρό των επαναστατημένων Θεσσαλών και Hπειρωτών.

Στην Aθήνα και τον Πειραιά η κυβέρνηση δεν τολμούσε να ενοχλήσει τις κατοχικές αποικιακές δυνάμεις και κρατούσε τον στρατό καθηλωμένο στα καταλύματά του.
%IMAGEALT%
Eκείνη την ώρα μόνο ο Nταβέλης όρθωσε το ανάστημά του. Aπήγαγε με τη συμμορία του τον Γάλλο υπολοχαγό Mπερτώ, εισέπραξε λύτρα και τον άφησε ελεύθερο μετά την αποχώρηση των Aγγλογάλλων.

Πήρε τη φήμη εθνικού ήρωα σε σημείο που ο κόσμος να αναφωνεί: «Zήτω ο Nταβέλης!»

Tο πραγματικό όνομα αυτού του Bασιλιά των Oρέων ήταν Xρήστος Nάτσος. Kαταγόταν από ποιμενική οικογένεια της Hπείρου, που μετακόμισε στα Στύρα Eυβοίας. Kατέβηκε στην Aθήνα και έγινε παραγιός στη Mονή Πετράκη.

Eνας καλόγερος τον συκοφάντησε για ζωοκλοπή. O νεαρός Xρήστος, που δεν σήκωνε πολλά τον εκδικήθηκε και βγήκε στα βουνά, κοντά στον ληστή θείο του καπετάν Nάτσο.

Πολλά έχουν γραφτεί για τους αισθηματικές του περιπέτειες με τη δούκισσα της Πλακεντίας και την κόμισσα Mπάνκολι. Oμως όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα του θρύλου και των διαδόσεων.

Οι... προστατευόμενοι Αρβανιτάκηδες


Την άνοιξη του 1870 η Ελλάδα πάσχιζε να γίνει κράτος δικαίου, όμως είναι βουτηγμένη στην ασυδοσία. Οι ληστές δρούσαν ακόμα και στην Αττική που ήταν ακόμα γεμάτη από πυκνά δάση. Οι Αμπελόκηποι, για παράδειγμα, ήταν μια χέρσα περιοχή και εκεί που βρίσκεται το σημερινό αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν πυκνό δάσος με βελανιδιές και πεύκα που οι ντόπιοι κυνηγούσαν αγριογούρουνα.

Οι λήσταρχοι Τάκος και Χρήστος Αρβανιτάκης, εξέθεσαν τη χώρα διεθνώς, όταν στις 30 Μαρτίου αιχμαλώτισαν μια παρέα ξένων περιηγητών. Ανακάλυψαν ότι μπορούν να βγάλουν πολλά λεφτά κι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την τραγωδία που πρόκειται να ακολουθήσει.

Η κυβέρνηση Ζαΐμη παραιτήθηκε, καθώς μαθεύτηκε ότι στα κτήματα του υπουργού Στρατιωτικών Σκαρλάτου Σούτσου στο Τατόι οι Αρβανιτάκηδες είχαν το λημέρι τους

Η άτυχη παρέα αποτελούνταν από τον λόρδο και την λαίδη Μάνκαστερ, τον Αγγλο Βάινερ, το γραμματέα της βρετανικής πρεσβείας Χέρμπερτ, τον Ιταλό γραμματέα της ιταλικής πρεσβείας κόμη Μπόιλ, τον Αγγλο δικηγόρο της Εταιρείας των Σιδηροδρόμων Λόιντ, τη σύζυγό του και την κόρη τους. Μετά την απαγωγή τους, οδηγούν τους ομήρους σε μια σπηλιά βορειονατολικά της Πεντέλης και απελευθερώνουν τις γυναίκες μαζί με τους χωροφύλακες που συνόδευαν του ξένους.
%IMAGEALT%



Το μήνυμα που μεταφέρουν είναι το ακόλουθο: «25.000 χρυσές λίρες και αμνηστία, αλλιώς οι λόρδοι θα 
αφήσουν τα κοκαλάκια τους στο βουνό». 
Η κυβέρνηση Ζαΐμη αν και τηρεί σκληρή στάση, αναγκάζεται να διαπραγματευτεί. Καθώς η αμνηστία καθυστερεί, ο βαρόνος Μάνκαστερ, ζητά από τους ληστές 
να του επιτραπεί να επιστρέψει στην 
Αθήνα, να τους στείλει το ποσό των 
25.000 λιρών και να φροντίσει για τη χορήγηση της αμνηστίας τους.

%IMAGEALT%

Τότε η κυβέρνηση στέλνει έναν ταγματάρχη με δυο λόχους να τους απελευθερώσουν και να πιάσουν τους ληστές. Η επιχείρηση πνίγηκε στο αίμα και η αποτρόπαια πράξη των ληστών που έσφαξαν τους περισσότερους ομήρους έμεινε στην ιστορία ως «Η σφαγή στο Δήλεσι».

Οσοι ξέφυγαν, πήγαν στα βουνά. Όσοι συνελήφθησαν τους επόμενους μήνες εκτελέστηκαν κοινή θέα στο Πεδίο του Αρεως, ενώ κάποιοι άλλοι πήγαν στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία και κρεμάστηκαν εκεί. Οσο για την Ελλάδα; Εγινε βορά στα δόντια του διεθνούς Τύπου, καθώς αναφερόταν ως «φωλεά ληστών και πειρατών», «χώρα ημιβαρβάρων», «εντροπή διά τον πολιτισμόν».

newsonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου