Οι λιανικές τιμές πώλησης του καφέ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά,
δεδομένου ότι στο προϊόν αυτό από την 1-1-2017 θα επιβάλλεται και ειδικός φόρος κατανάλωσης από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό! Η επιβολή του φόρου αυτού, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στα 54 νησιά του Αιγαίου, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις πάνω από 40% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ στα συγκεκριμένα νησιά.
Η κοινωνία ήδη βρίσκεται στα απόλυτα όρια της φτωχοποιήσης. Η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία) καταγράφει πως το 39,9% του πληθυσμού στη χώρα στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση.
Τα παραπάνω στοιχεία» περιλαμβάνονται στη τελευταία έκθεση -Σεπτέμβριος 2016- της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα. Και εδώ ερωτάται και ο πιο καλόπιστος: όταν δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε γάλα, θα μπορείς να αγοράσεις τον καφέ με την νέα του αυξημένη τιμή;
Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017 φαίνεται να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η επιβολή νέων έμμεσων φόρων, ότι όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αλλά απειλεί να συρρικνώσει και την ήδη υπάρχουσα κατανάλωση στην αγορά του καφέ.
Επιπροσθέτως, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ξεκάθαρα λέει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν βγαίνει, τα νούμερα δεν βγαίνουν : «Με δεδομένη την εφαρμογή επιπλέον μέτρων από 1/1/2017, (αυξήσεις σε έμμεσους όρους, περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κ.α.) η προβλεπόμενη αύξηση της Ιδιωτικής Κατανάλωσης κατά 1,8% κρίνεται επίσης αρκετά αισιόδοξη».
Αλλά και ειδικότερα για την επιβολή νέων φόρων – ανάμεσα τους και αυτός στο καφέ-, το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει «η υπερφορολόγηση θα εξακολουθεί να λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά στο οικονομικό περιβάλλον αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και τελικά θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους τόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη όσο και με τους στόχους που έχουν τεθεί στα πλαίσια των συγκεκριμένων παρεμβάσεων».
Η μέση μηνιαία κατανάλωση έχει μειωθεί δραστικά. Ειδικότερα, ενώ το 2008 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ανερχόταν σε 2.262,47 ευρώ σε σταθερές τιμές, το 2015 κι έχοντας ακολουθήσει όλα τα έτη από τότε φθίνουσα πορεία, διαμορφώθηκε σε 1.419,57 ευρώ, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 37,2%.
Βάσει όλων των παραπάνω, ο καφές καθίσταται είδος πολυτελείας και αντί να συγκεντρωθούν 62 εκατομμύρια ευρώ από το νέο φόρο, η μειωμένη κατανάλωση απλά θα ενισχύσει την φοροδιαφυγή (με την άρνηση για έκδοση αποδείξεων), το λαθρεμπόριο (με καφέ αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης) και την ανεργία (των χαμηλά αμειβομένων νέων σε καφέ).
iefimerida.gr
Για τον καφε θα στεναχωρηθουμε;μα δεν ειναι ειδος πρωτης αναγκης και επιπλεον ειναι και προιον εθισμου,αφου εχουμε τοσα και τοσα βοτανα,αμετρητα και βοηθουν τα μαλα τον ανθρωπινο οργανισμο,ας στραφουμε ολοι προς αυτα,να τα γνωρισουμε και μετα ουτε θα μας νοιαζει για τον καφε.ενταξει,μια φορα στο τοσο θα μπορουμε να πιουμε κι εναν καφε για εξτρα τονωση,αλλα ειναι αληθεια οτι ειναι υπερτιμημενο προιον,αφου μπροστα στο τσαι του βουνου που μας δινει αφθονο σιδηρο,στο χαμομηλι που μας χαλαρωνει,στο τηλιο,φλαμουρι,φασκομηλο,βαλσαμο,δεν κολλαει μια ο καφες.το ψωμι,τα ειδη πρωτης αναγκης για τη διατροφη μας αλευρι,γαλα,κρεας,οσπρια,ζυμαρικα,καθως και οι λογαριασμοι των ΔΕΚΟ μας ενδιαφερουν και μας καινε,οχι οι μικροαπολαυσεις.ειναι καιρος να καταλαβουμε τις πραγματικες μας αναγκες επιτελους,κι αυτο ειναι απο τα λιγα καλα που εφερε ολη αυτη η χρεοκοπεια της χωρας μας.γιατι μεταξυ μας κριση οικονομικη περναμε ολοι οσοι ειμαστε φτωχοι,μια ζωη στην ελλαδα γιαυτο και ειμαστε εξοικειωμενοι με τα λιγα,οι καλομαθημενοι πρεπει να φοβουνται κι αυτους επιασε πανικος,ενω εμεις θελουμε να επιβιωνουμε με αξιοπρεπεια απλα και λιτα,χωρις πολλες εξοδους,ψωνια,ταξιδια.ενα πιατο φαγητο,ενα κεραμιδι στο κεφαλι της οικογενειας και να ειμαστε καλα.
ΑπάντησηΔιαγραφή