ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

19.500 βασιλόπιτες ετοιμάζουν οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης

Από 10,50 έως 12,50 ευρώ το κιλό




Μπορεί η κίνηση στα αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης στη διάρκεια των Χριστουγέννων να
καταγράφηκε μειωμένη έως και κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι ιδιοκτήτες των φούρνων ποντάρουν στην τρέχουσα περίοδο για καλύτερες ημέρες.
Ενόψει της Πρωτοχρονιάς η βασιλόπιτα έχει την τιμητική της και η πλειοψηφία των πολιτών σπεύδει να την προμηθευτεί.

«Ευελπιστούμε ότι οι 19.500 βασιλόπιτες που αναμένεται να φτιαχτούν στα 646 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης και να πωληθούν στην τιμή των 10,50-12,50 ευρώ/κιλό, ίδια με πέρυσι, δεν θα μείνουν στα ράφια και στις βιτρίνες των φούρνων μας και θα προτιμηθούν από τους καταναλωτές της πόλης», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης “Ο Προφήτης Ηλίας”, Έλσα Κουκουμέρια.
Οπως διευκρίνισε η ίδια, «μπορεί οι τιμές όλων των ειδών στους φούρνους να είναι υψηλότερες από 80 λεπτά έως και 2 ευρώ το πολύ, σε σχέση με άλλα σημεία πώλησης, ωστόσο τα προϊόντα που πωλούνται είναι πιστοποιημένα για την ποιότητά τους και φρέσκα».
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια προέτρεψε τους καταναλωτές να μην κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων που βάζουν στο οικογενειακό τραπέζι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «στους φούρνους του νομού ο κουραμπιές έχει γεύση κουραμπιέ και το μελομακάρονο μελομακάρονου, ενώ οι βασιλόπιτες που φτιάχνουμε κρύβουν μέσα τους πέραν του τυχερού φλουριού, αγάπη και μεράκι»."Δημιουργούμε χρέη και κάποτε η 'φούσκα' θα σκάσει"
Με τη φράση "δημιουργούμε χρέη και κάποια στιγμή η φούσκα θα σκάσει, δημιουργώντας έτσι τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων", η κ. Κουκουμέρια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι μπορεί να μην καταγράφεται μεγάλος ο αριθμός των αρτοποιείων, που κατέβασαν ρολά τα τελευταία χρόνια, αλλά "το 95% των φούρνων στον νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο κόκκινο".
Όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση αυτών των φούρνων, η επιβίωση κρέμεται από μια κλωστή. Κατά την ίδια, "δυστυχώς σήμερα μόνο τα κομμωτήρια δεν πουλάνε ψωμί" και αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας των αρτοποιείων δεν αποκλείεται να “εκλείψουν στη χώρα μας”.
Η ίδια επανέλαβε ότι την τελευταία τετραετία τα λειτουργικά έξοδα ενός φούρνου έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 35% και οι πωλήσεις παρουσιάζουν μείωση 60%.
Η μεγάλη μείωση πωλήσεων στους φούρνους, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, οφείλεται στον σημαντικό περιορισμό στην κίνηση των ειδών ζαχαροπλαστικής κατά 70% το 2015 (συγκριτικά με το 2014), λόγω της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Συνδέεται όμως και με την πτώση πωλήσεων στο ψωμί, κατά 45%, κυρίως ως αποτέλεσμα των υπεράριθμων σημείων πώλησης του προϊόντος στη χώρα μας.
Εκτός της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, οι αρτοποιοί, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, βρίσκονται αντιμέτωποι και με το φαινόμενο του "αθέμιτου ανταγωνισμού που θριαμβεύει", καθώς μόλις το 10% των Ελλήνων καταναλωτών "γνωρίζουν ότι το ψωμί που αγοράζουν από οπουδήποτε αλλού εκτός του φούρνου είναι κατεψυγμένο, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα".
Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 15.000 φούρνοι οικογενειακού τύπου, απασχολώντας 144.000 άτομα.

Στον νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιεία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, με τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτά να υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.
AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου