ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΡΙΑ ΣΤΙΣ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΥΚΑΡΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου (Φωτογραφίες & BINTEO)










Κλείνοντας την περιήγηση μας στην Δυτ. Μακεδονία, σε αναζήτηση κάστρων φρουρίων,
ακροπόλεων και άλλων συναφών κατασκευών, θα αναφερθούμε και σε ό,τι μπορέσαμε να βρούμε για τις 2 Π.Ε.της Δυτ. Μακεδονίας, των Γρεβενών και της Φλώρινας. ΓΡΕΒΕΝΑ
Στα Γρεβενά ξεχωρίζουν τα τείχη του Σπηλαίου, του Πολυνερίου και των Φιλιππαίων, σε φυσικά οχυρωμένους χώρους με απόκρημνα βράχια, που τους έκαναν να είναι απρόσιτοι σε εχθρικές επιδρομές. Επίσης, ξεχωρίζει η πρόσφατη ανασκαφή, που έγινε στην περιοχή, Καστρί Γρεβενών, ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα της βορειοανατολικής Πίνδου, η οποία έφερε στο φως μια οχυρωμένη πόλη της αρχαίας χώρας των Τυμφαίων. Παρά τη δυσκολία των ανασκαφών, εξαιτίας της δύσβατης περιοχής, της αλλοίωσης των ευρημάτων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή και των πιιθανών λιθοκλοπών, με την ανασκαφή αποκαλύφθηκαν τα λείψανα μιας οργανωμένης ακρόπολης που βρισκόταν σε στρατηγική θέση για την επικοινωνία των αρχαίων πόλεων της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
ΦΡΟΥΡΙΑ Φρούριο Έξαρχου - Φρούριο στο Μέγαρο Γρεβενών - Φρούριο Μολοσκού Βεντζίων ΚΑΣΤΡΑ Κάστρο στο χωρίο Κάστρο - Κάστρο στο Φέλλι Γρεβενών Κάστρο Καλλιθέας - Κάστρο Κούλια της Λόχμης- Κάστρο Αγίου Γεωργίου - Κάστρο Γρεβενών (κάστρο)= Βουχαλίτσα- Κάστρο Πουκεβιλ Καστρί Φιλιππαίων - Καστρί Σπηλαίου - Καστρί Πολυνερίου
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ ΠΕΛΑΣΓΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟΤΗΝ Π.Ε.ΓΡΕΒΕΝΩΝ Όχι μακριά από την Βάλια Κάλντα των Γρεβενών στο χωρίο Σκαμνέλη των Ιωαννίνων υπάρχει το Παλιόκαστρο ή τα Πελασγικά Τείχη. Πρόκειται για τεράστιους ογκόλιθους, τετραγωνισμένους και με ακρίβεια προσαρμοσμένους, σ ΄ ένα τείχος. Πολλοί ογκόλιθοι είναι σκορπισμένοι τριγύρω από το τείχος, οι οποίοι, προφανώς αποτελούσαν οικοδόμημα, αλλά στο πέρασμα του χρόνου έπεσαν.
ΦΛΩΡΙΝΑ Στην περιοχή της Φλώρινας ξεχωρίζουν μια σειρά από κάστρα γύρω από τις Πρέσπες που κατασκευάσθηκαν κυρίως, κατά την περίοδο που ήταν στην περιοχή οι Βούλγαροι με τον Σαμουήλ.
ΚΑΣΤΡΑ Κάστρο Σκοπού ''Σετίνα'' -Κάστρο Ακρίτα-Κάστρο Παρορίου Κάστρο Μικρολίμνης - Κάστρα Αγίου Γερμανού -Κάστρο Φλώρινας Κάστρο Λευκώνα - Κάστρο Πλατέος - Κάστρο Αγίου Αχίλλειου
ΤΕΙΧΗ Τείχη Βεύης,-Τείχη Βεγόρας- Τείχη Φλάμπουρου -Τείχη Τριανταφυλλιάς Τείχη Κορυφής Τείχη Τρίβουνου ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΣ Ακρόπολη Βαρικού
ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Ένα κάστρο, ακόμη πληροφορηθήκαμε, ότι υπάρχει ανάμεσα στα Λεύκαρα και τα Ιμερα της Κοζάνης που δεν συμπεριλήφθηκε στα κάστρα της Κοζάνης Περιήλθε πρόσφατα σε γνώση μας, το οποίο φαίνεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά των Πελασγικών τειχών.
Κλείνοντας να πούμε ότι η αναζήτηση Κάστρων, Φρουρίων και όλων των συναφών κατασκευών άρχισε, ώστε να ενισχύσουμε τον ισχυρισμό μας ότι αυτή η περιοχή έδωσε τα φώτα για την περιτοίχιση των πόλεων στην απώτατη αρχαιότητα Είναι βέβαιο ότι Πελασγικά τείχη συναντούμε σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο (Πελοπόννησο- Αττική- Φθία - Φθιώτιδα- Ήπειρος-Σαμοθράκη - Ίμβρος - Λήμνος-Λέσβος- Κυκλάδες-Θεσσαλια- Κρήτη -Ελλήσποντος-Μικρά Ασία- Κύπρος- Ετρουρία). Όπως είδαμε από την έρευνα χαρακτηρισμένα Πελασγικά τείχη συναντήσαμε και στην Δυτ. Μακεδονία και δίπλα από αυτήν 1. Πελασγικό τείχος στους Πύργους Εορδαίας 2.Πελασγικό τείχος στα Χτίσματα του Πελεκάνου Βοΐου της Κοζάνης 3. Πελασγικό τείχος στην πόλη της Καστοριάς 4 Πελασγικό τείχος πολύ κοντά στα σύνορα των Γρεβενών στο Σκαμνέλλι Ιωαννίνων Δυστυχώς η συστηματική έρευνα από ειδικούς επιστήμονες και χαρακτηρισμοί για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κάστρα και φρούρια ή δεν υπάρχουν ή είναι ασαφείς, ενώ δημιουργήματα αιώνων έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού. Καιρικές συνθήκες,οι γεωλογικές αναταράξεις, κατολισθήσεις ,επιδρομείς, η λιθοκλοπή για κατασκευή σπιτιών, αλλά κυρίως η άγνοια και η αδιαφορία για τα δημιουργήματα των ανθρώπων στα 5000 και πλέον χρόνια, που πέρασαν από τότε, εξαφάνισαν πολλά από τα ίχνη τους.

Δείτε την εκπομπή του flas-tv στο youtube:


Δείτε εικόνες: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου