Στη διεύθυνση www.europeanasounds.eu/sounds/music, οι επαγγελματίες μουσικοί, οι ακαδημαϊκοί ερευνητές και οποιοσδήποτε πολίτης αγαπά τη μουσική, μπορεί να κάνει αναζητήσεις στην Europeana Music και να «κατεβάσει» κομμάτια υψηλής ποιότητας από 50 ευρωπαϊκά ινστιτούτα ηχογραφήσεων.
Πρόκειται για μια θεματική συλλογή ψηφιακών αρχείων μουσικής από τη μεγάλη βάση δεδομένων της Europeana, με μεγάλο εύρος και ποικιλία που εκτείνεται από τον Μότσαρτ μέχρι ηχογραφήσεις σπάνιων τραγουδιών, παραδοσιακών χορών και συναυλιών σύγχρονων συγκροτημάτων. Επίσης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν άγνωστα τραγούδια από την τεράστια συλλογή του ραδιοφώνου Europeana Radio.
Η Europeana αποτελεί την ευρωπαϊκή ψηφιακή πλατφόρμα για την πολιτιστική κληρονομιά, συλλέγοντας και παρέχοντας online πρόσβαση σε περίπου 10 εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα από 3.500 βιβλιοθήκες, αρχεία, οπτικοακουστικές συλλογές και μουσεία όλης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, φωτογραφιών, μουσικών αρχείων, αντικειμένων 3D και πινάκων ζωγραφικής.
Το πρόγραμμα Europeana Sounds που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό οπτικοακουστικών ψηφιακών αντικειμένων.
Μεταξύ των 24 ευρωπαϊκών φορέων που συμμετέχουν στο Europeana Sounds, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, είναι και δύο φορείς από τη χώρα μας. Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής εμπλουτίζει το ηχητικό αποθετήριο με περισσότερα από 9.000 αρχεία από την μουσική παράδοση της χώρας μας, ενώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει αναλάβει την τεχνική υποδομή του έργου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου