Η μητέρα της μαθήτριας μόλις πήγε το μεσημέρι στο σπίτι της, είδε την κόρη της να έχει κρεμαστεί με ένα μαντίλι το οποίο είχε δέσει σε χερούλι της ντουλάπας. Σημειώνεται ότι η 16χρονη δεν έχει αφήσει κάποιο σημείωμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, πρόκειται για καθαρή αυτοκτονία. Την έρευνα της υπόθεσης έχει αναλάβει το αστυνομικό τμήμα Γλυφάδας, ενώ εξετάζεται και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής της κοπέλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας καθώς η νεαρή φέρεται να ήταν ήταν ένα χαρούμενο κορίτσι. Ταυτόχρονα αναμένεται να αποκαλυφθεί αν με την τραγωδία έχει κάποια σχέση το «choking game» ή το «παιχνίδι της ασφυξίας» στα ελληνικά, το οποίο έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο.
Τι είναι το choking game
Ένα παιχνίδι στο οποίο οφείλονται οι θάνατοι πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο έχει καταφέρει να εξαπλωθεί χάρη στο διαδίκτυο.Η μεγαλύτερη συζήτηση γύρω από αυτό έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο έπειτα από τον τραγικό θάνατο που βρήκε ένα 11χρονο αγόρι στη Νότια Καρολίνα, του Garrett Pope Jr., το οποίο πέθανε στο δωμάτιό του όταν προσπάθησε να προκαλέσει στον εαυτό του ασφυξία με ένα σχοινί.
Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό που προκάλεσε σάλο στο εξωτερικό καθώς λίγες εβδομάδες νωρίτερα ένα αγόρι από το Μπέρμιγχαμ, βρέθηκε νεκρός από τη μητέρα του, κρατώντας στο χέρι του τη ζώνη με την οποία αυτοστραγγαλίστηκε. Το τραγικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το 12χρονο παιδί λίγο καιρό πριν είχε ενημερωθεί στο σχολείο για αυτό το παιχνίδι και τους κινδύνους που κρύβει, ωστόσο αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις με το δραματικό αυτό αποτέλεσμα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι που αναδείχτηκε πρόσφατα καθώς ήδη το 2008 το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών σε έκθεσή του έκανε λόγο για 80 περίπου θύματα από αυτό, με τα περισσότερα να είναι αγόρια μεταξύ 11 και 16 ετών.
Αν και σήμερα δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία, θεωρείται βέβαιο ότι την τελευταία δεκαετία έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα.
Με τελευταία περιστατικά θανάτων από το «choking game» στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, αλλά και στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, το επικίνδυνο παιχνίδι επανήλθε στο προσκήνιο προκαλώντας έντονη ανησυχία.
Όπως αναφέρει περιγράφοντας το «παιχνίδι της ασφυξίας» ο ιστότοπος Games Adolescents Shouldn’t Play, η κεντρική του ιδέα έχει να κάνει με τη διακοπή της οξυγόνωσης του εγκεφάλου με τη βοήθεια ενός σχοινιού ή μίας ζώνης ώστε να προκληθεί ζαλάδα και μία αίσθηση ευφορίας. Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή οδηγεί ακόμα και σε λιποθυμία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το εν λόγω παιχνίδι πολλές φορές αναγκάζονται να το παίξουν τα παιδιά έπειτα από πιέσεις που δέχονται από συνομήλικούς τους.
Κυκλοφορεί με αρκετά ονόματα όπως «fainting game» ή «blackout game», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτά το όνομα που του δίνουν τα παιδιά είναι εντελώς παραπλανητικό προκειμένου να μην αντιληφθούν τίποτα οι γονείς. Χαρακτηριστά είναι τα παρακάτω παραδείγματα: «space monkey», «cloud nine», «five minutes in heaven».
Τέλος, σημειώνεται ότι σε μελέτη του 2015 του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν αποδεικνύεται η πόσο εύκολα διαδίδεται το εν επικίνδυνο παιχνίδι μέσω του διαδικτύου. Σε αυτή εξετάστηκαν 419 βίντεο που κυκλοφόρησαν στo ίντερνετ στα οποία παιδιά έπαιζαν το choking game είτε μόνα τους είπε με παρέα. Τα βίντεο είχαν τουλάχιστον 22 εκατομμύρια views.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου