Μετά τα γυρίσματα της εκπομπής της ΕΤ1 << Το αλάτι της γης >> στα Γρεβενά,
θα ήθελα να στείλω μερικές σκέψεις και προτάσεις μου προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νομαρχίας Γρεβενών (Π.Ε.).
Διάβασα ότι μετά από προσπάθεια του συλλόγου ΠΙΝΔΟΣ η εκπομπή << το αλάτι της γης >> έρχεται στα Γρεβενά. Αλλού διαβάζω ότι μετά από πρόσκληση του Δήμου Γρεβενών έρχεται η εκπομπή για την καταγραφή και προβολή των δημοτικών τραγουδιών και χορών του τόπου μας. Εγώ λέγω ότι μπορεί να έγιναν ενέργειες από τον σύλλογο αλλά θεωρό δεδομένο ότι ισχύει η πρόσκληση του Δήμου γιατί αυτός πλήρωσε και τα έξοδα και γιατί έτσι μου πέφτει ο λόγος να εκφέρω τον λόγο μου. Έν αρχή θέλω να βάλω το ερώτημα τι είναι δημοτικό τραγούδι και κατά δεύτερο εάν το ποντιακό παραδοσιακό τραγούδι είναι και δημοτικό καθώς και οι χοροί. Σύμφωνα με την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι ως λογοτεχνικό είδος αντλεί το υλικό του από την προφορική λογοτεχνική παράδοση, δηλαδή αυτήν που αναπτύσσεται από την ανάγκη που έχει κάθε άτομο και γενικότερα κάθε λαός να εκφράσει τα συναισθηματικά του και ψυχικά φορτία, τα ιδανικά του, τους πόνους και τις χαρές του, ακόμα τις εντυπώσεις και τις σκέψεις του μέσα στην ευκολομνημόνευτη ποίηση. Αντιλήψεις ότι δημοτικό είναι ότι προϋπήρχε πρίν την απελευθέρωση από τους Τούρκους, νομίζω ότι δεν χρειάζεται συζήτηση και πρέπει να απορριφθεί. Άρα ότι φέρανε οι πρόσφυγες μετά το 1922-24 που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Νομού Γρεβενών σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα είναι δημοτικό. Άποψη μου είναι, ότι είναι δημοτικό για τους πρόσφυγες του 1922-24 είναι δημοτικό και για τον Νομό Γρεβενών. Άρα στην ανακοίνωση ότι στην εκπομπή θα συμμετέχουν τα χορευτικά του Δήμου Γρεβενών, το χορευτικό του ΕΜΟΔ Δεσκάτης, ο Σύλλογος Πίνδος, ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης «Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ», ο Σύλλογος Σαμαριναίων Λάρισας και ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να παρουσιαστούν τα τραγούδια όλου του Νομού Γρεβενών, χωρίς να συμμετέχει και ο σύλλογος των Ποντίων είναι μεγάλο λάθος.
Δεν λέγω ότι έγινε με σκοπιμότητα, γιατί στις εκδηλώσεις της αποκριάς συμμετείχαν και ποντιακά σχήματα αλλά είναι μια κίνηση που χτυπάει αρνητικά όχι μόνον στους Πόντιους Γρεβενιώτες αλλά και στους γηγενείς Γρεβενιώτες με πάρα πολλούς τους οποίους έχω συζητήσει.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και εάν δεν τα ξαναπούμε θα ξαναεπαναληφθεί.
Το λέω γιατί και πρίν λίγα χρόνια δημιουργήθηκε από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών η ορχήστρα της Ν.Α. Γρεβενών και δεν υπήρχε εκπροσώπηση της Ποντιακής μουσικής παράδοσης των Γρεβενών.
Η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών έχει 33 χωριά στα οποία κατοικούν Πόντιοι και σε 2 που κατοικούν Καππαδόκες και φυσικά οι Πόντιοι κάτοικοι της πόλης των Γρεβενών. Δεν μπορείς να τους θεωρείς ξένο σώμα μετά από 93 χρόνια ζωής στα Γρεβενά. Στατιστικά αποτελούν το 35% με 40% του πληθυσμού του Νομού Γρεβενών.
Ευθύνη βεβαίως έχουν και οι διάφοροι Ποντιακοί σύλλογοι οι οποίοι πρέπει να τα αντιλαμβάνονται αυτά και να επεμβαίνουν έγκαιρα και να μην είναι μόνον για τα πανηγύρια, που έλεγε και ο Ερμής Μουρατίδης αλλά σε ότι προβάλλει τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, την γλώσσα κ.ά.
Υ.Γ. Να γιατί με ρώτησε με αγωνία έχει Πόντιους ο Νομός Γρεβενών το γκαρσόνι της ταβέρνας στην Αίγινα που βρέθηκα στις 25 Μαρτίου.
Σοφοκλής Γ Εταιρίδης
Οικονομολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου