«Ταφόπλακα» μπαίνει μέσα στον Ιούνιο στη Yahoo!, την
εταιρεία που έμαθε το e-mail στους σημερινούς 30αρηδες και 40αρηδες και μεγαλούργησε μέχρι να φτάσει στον πάτο...
Η αποτυχία έχει και ονοματεπώνυμο και οφείλεται προφανώς στις λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές στο πέρασμα των χρόνων, αλλά αυτή τη χρεώνεται τον τελευταίο αφεντικό της εταιρείας.
Η γοητευτική Μαρίσα Μάγιερ δεν κατάφερε να κάνει τίποτα για να ανεβάσει τη Yahoo! και να την επαναφέρει στην πραγματικότητα του ίντερνετ. Για την αποτυχία της όμως θα πληρωθεί. Και θα πληρωθεί καλά βάζοντας την υπογραφή της στην εξαγορά από τη Verizon για 4,49 δισ. δολάρια.
Συγκεκριμένα η χαμογελαστή Μάγιερ έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να χαμογελάει. Μπορεί να οδηγείται στην ανεργία με μια ηχηρή αποτυχία και να έχει γίνει περίγελος για τις επιλογές της στη Silicon Valley, ωστόσο θα δει στον τραπεζικό της λογαριασμό 186 εκατ. δολάρια. Αυτή είναι η αποζημίωση που θα πάρει, εκτός από τους μισθούς.
Ο βασικός της μισθός είναι 1 εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο, ενώ στο «πακέτο» περιλαμβάνονται και 2 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο μπόνους, 42 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από μετοχές, καθώς και άλλα 14 εκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, συμπεριλαμβανομένων κάποιων μεταβιβάσεων μετοχών, η Μάγιερ κέρδιζε έως και 20 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνo.
Με λίγα λόγια η Μάγιερ μπήκε στη Yahoo!, πήρε καλούς μισθούς, ξόδεψε την τεράστια ρευστότητα της εταιρείας σε άστοχες εξαγορές (περίπου 2 δισ. ευρώ), έκανε γκλαμουριές και πάρτι, άφησε το και τώρα παίρνει ένα «χοντρό» πακέτο φεύγοντας... Δικαιολογημένα λοιπόν έχει δώσει ακόμη έναν λόγο στη Silicon Valley να τη μισεί...
Ο φόβος της Google όταν αποχώρησε η Μάγιερ
Η μεταγραφή της Μάγιερ ήταν (και είναι) μια από τις πλέον συζητημένες. Την πέτυχε η Yahoo! κλέβοντάς την από την Google. Η Μαρίσα Μάγιερ, ήταν αντιπρόεδρος του αμερικάνικου γίγαντα της διαδικτυακής αναζήτησης και των διαφημίσεων.
Ήταν ένα από τα πιο βασικά στελέχη της Google για πολλά χρόνια, καθώς ήταν υπεύθυνη για μερικά από τα πιο γνωστά προϊόντα της. Δική της ιδέα ήταν η κλασική πλέον λευκή οθόνη αναζήτησης της Google, όπως επίσης και το σχέδιο για το Gmail, το Google news και το Google images. Πολύ συχνά μιλούσε σε συνέδρια εκ μέρους της Google και σε διάφορες εκδηλώσεις και γι' αυτό της έχει δοθεί το παρατσούκλι «το πρόσωπο της Google». Η τελευταία της θέση μέχρι την ημέρα που παραιτήθηκε ήταν αντιπρόεδρος του Local και των Google Maps.
Τότε η αγορά έκανε λόγο για καίριο χτύπημα της Yahoo! στον βασικό της ανταγωνιστή, την Google.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μάγιερ ήταν η 5η CEO που αναλαμβάνει τη διοίκηση της εταιρείας μέσα σε πέντε χρόνια, αλλά από ότι φαίνεται και η τελευταία. Τότε η Yahoo! ζήταγε από την Μάγιερ να της δώσει λίγο από τη γνώση που απέκτησε ως βασικό στέλεχος της Google, και η οποία την έριξε από την πρωτοκαθεδρία του internet.
Είχαν προηγηθεί πολλές χαμένες ευκαιρίες της Yahoo!. Τις πρώτες μέρες της Google, η Yahoo! είχε επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για την αγορά της εταιρείας, ποτέ ωστόσο δεν προχώρησε μία τέτοια κίνηση. Σήμερα η Google αξίζει 500 δισ. δολάρια ενώ η Yahoo λιγότερα από 5 δισ. δολάρια.
Το 1997 η Yahoo! είχε την ιστορική ευκαιρία να αγοράσει τη Google για μόλις 1 εκατ. δολάρια αλλά αρνήθηκε.
Λίγα χρόνια αργότερα όμως η τύχη ξαναχτύπησε την πόρτα της Yahoo!. Το 2002 μπορούσε να αγοράσει τη Google έναντι αυτή τη φορά 5 δισ. δολαρίων, αλλά το τότε αφεντικό Τέρι Σέμελ, θεώρησε ότι τα 5 δισ. είναι πολλά.
H Yahoo! βρέθηκε κοντά στην εξαγορά του Facebook το 2006 έχοντας κάνει στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ πρόταση αξίας 1 δισ. δολαρίων, αλλά και εκεί απέτυχε...
Το 2008 η Microsoft έκανε μια μοναδική προσφορά. Έδινε 44 δισ. δολάρια για να αποκτήσει τη Yahoo!. Το αφεντικό όμως της Yahoo θεωρούσε ότι αξίζει πιο πολλά και έτσι σήμερα η εταιρεία πωλείται για μόλις 4,49 δισ. δολάρια.
Στη Yahoo! μισούν τη Μάγιερ
Η σιδηρά κυρία του Yahoo, Μαρίσα Μάγερ, είχε εξηγήσει ότι είναι εφικτό να δουλεύεις 130 ώρες την εβδομάδα. Το σχέδιο της ήταν απλό. «Αν σχεδιάσεις στρατηγικά πότε πας για ύπνο, πότε κάνεις ντους και πόσο συχνά επισκέπτεσαι την τουαλέτα», τότε είναι εφικτό είχε δηλώσει η ίδια και μάλιστα διαφήμιζε τα nap rooms που υπήρχαν στην Google γιατί ήταν πιο ασφαλές να μένεις στο γραφείο από το να πηγαίνεις στο αυτοκίνητό σου στις 3 τα ξημερώματα.
Το 2012, όταν η Μαρίσα Μάγερ ανέλαβε τα ηνία της Yahoo, όλοι πίστευαν ότι ήταν ο «σωτήρας» της εταιρείας.
Η απερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, 42 ετών σήμερα, μητέρα τριών παιδιών έλειψε ελάχιστες ημέρες από τη δουλειά της. Τον πρώτο καιρό δεν κοιµόταν πάνω από τέσσερις ώρες και αυτές στον καναπέ του γραφείου αφήνοντας την πολυτέλεια της ιδιόκτητης σουίτας της στην κορυφή του ξενοδοχείου Four Seasons στο Σαν Φρανσίσκο.
Κατά τη θητεία της Μάγερ, η Yahoo εξαγόρασε δεκάδες startup για να δώσει ώθηση στην ομάδα του mobile, πήρε και την Tumblr έναντι 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ξόδεψε τεράστια χρηματικά ποσά για να δελεάσει μεγάλα ονόματα των media. Τελικά δεν κατάφερε να ανακάμψει.
Διοργάνωσε μεγάλα πάρτι, έκανε φωτογραφήσεις για περιοδικά, ενώ τα Χριστούγεννα του 2015 το πάρτι της εταιρείας λέγεται ότι κόστισε περίπου 7 εκατ. δολάρια.
Το δε καλοκαίρι του 2014 η Μαρίσα Μάγιερ παρακοιμήθηκε στήνοντας επί δύο ώρες μεγαλοστελέχη από το χώρο της διαφήμισης στο διεθνές Φεστιβάλ Διαφήμισης, Festival Lions, στις Κάννες.
Η Μαρίσα παρακοιμήθηκε με αποτέλεσμα να μην φτάσει στην ώρα της σε επίσημο δείπνο εργασίας, όπου ήταν καλεσμένη η αφρόκρεμα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης. Το δείπνο διοργανώθηκε από την εταιρεία Interpublic Group, και σύμφωνα με την Wall Street Journal, η δίωρη καθυστέρησή της σχολιάστηκε αρνητικά από τους καλεσμένους.
Εκτός από την καθυστερημένη άφιξή της στο δείπνο εργασίας, η CEO της Yahoo! εμφανίστηκε απροετοίμαστη και στην παρουσίαση των στόχων...
Η Μάγερ εξελίχθηκε σταδιακά σε έναν άνθρωπο που όλοι μισούν στη Υahoo. Επέβαλε ένα σκληρό πρόγραμμα αξιολόγησης, έγιναν πολλές απολύσεις, κόπηκε η δουλειά από το σπίτι. Σήμερα, αφού έκλεισε πέντε χρόνια στην εταιρεία, οι συνάδελφοί της περιμένουν απλά να φύγει... Άγνωστο βέβαια τι θα γίνει και με τους ίδιους, αφού σε λίγο καιρό και η Yahoo! δεν θα υπάρχει ως αυτόνομη εταιρεία.
newsbeast.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου