Σε όλα τα παιδιά η «δίψα» για ζωή και μάθηση υπάρχει. Η διαφορά είναι ότι κάποια τολμούν να ρισκάρουν και άλλα είναι πιο φοβισμένα μπροστά σε κάτι νέο και άγνωστο.
Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μικρό σας να ρισκάρει όπου πρέπει;
Αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθεί το παραπάνω είναι να μεγαλώσετε το παιδί σας με γνώμονα την ανεξαρτησία του και να το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Αν έχει μάθει να είναι εξαρτημένο στα πάντα από εσάς και να λειτουργεί υπό το κράτος του πανικού μπροστά σε κάτι καινούριο, είναι αδύνατον να γίνει τολμηρό.
Να έχετε ρεαλιστικές απαιτήσεις από το παιδί. Όταν ακόμα και ενήλικες έχουν το φόβο του αγνώστου, παρά την εμπειρία τους στη ζωή, πώς είναι δυνατόν να περιμένετε από το παιδί να μη φοβάται μπροστά στις μικρές και μεγάλες προκλήσεις που συναντά στο διάβα του;
Αναθέστε στο παιδί κάποιες υποχρεώσεις στο σπίτι, συμβατές βέβαια με την ηλικία του και τον ελεύθερο χρόνο του, για να δει ότι μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά και έμμεσα να διαπιστώσει πως, όταν καταπιάνεται με κάτι με αποφασιστικότητα, το αποτέλεσμα είναι κατά κανόνα το επιθυμητό.
Ρεαλιστικές προσδοκίες πρέπει να έχετε επίσης και στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας. Θα υπάρξουν φορές που δε θα πετύχει το στόχο του και είναι λογικό από τη στιγμή που μιλάμε για μια νέα κατάσταση. Επιβραβεύστε την προσπάθεια και παροτρύνετέ το να δείξει το ίδιο θάρρος και στο μέλλον.
Επειδή σε ενδεχόμενες αποτυχίες, η ψυχολογία του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά σε μεγάλο βαθμό, ενημερώστε το ότι αυτά είναι στο πρόγραμμα και δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αποτυγχάνει. Σημασία έχει η προσπάθεια και το αποτέλεσμα, αργά ή γρήγορα, θα έρθει.
Διακριτικά και όσο περνάει από το χέρι σας, καθοδηγήστε το παιδί να καταπιαστεί με νέες καταστάσεις που είναι μέσα στα ενδιαφέροντά του, ταιριάζουν στις κλίσεις του, άρα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς έκβασης.
newsbeast.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου