Εξαιρετικά σπάνιο είναι το γεγονός να περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτόν δύο ανασκαφές από την ίδια χώρα, όμως τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά αφ’ εαυτών, κάτι που δεν συνέβη διεθνώς.
Το συγκεκριμένο περιοδικό εκδίδεται από την Ενωση Αρχαιολόγων της Αμερικής, η οποία ετοιμάζει το ετήσιο συνέδριό της στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Οι πρώτες σκέψεις σχετικά με την κατάρτιση της λίστας των 10 κορυφαίων σχετίζονται και με τις εισηγήσεις που υποβάλλονται για το συγκεκριμένο συνέδριο-γεγονός.
Μάρτυρα μιας ιστορικής εποχής εναλλαγών στην εξουσία, ενίοτε και αιματηρών, θεωρούν οι συντάκτες του καταλόγου την ανασκαφή στο Δέλτα του Φαλήρου. Πρόκειται για ομαδικό τάφο, περίπου 80 ανδρών που εκτελέστηκαν με χτύπημα στο κρανίο και τάφηκαν με μεταλλικά δεσμά. Στην πλειονότητά τους ήταν νεαρά άτομα, αν και ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποια μικρότερης ηλικίας, σχεδόν παιδιά όπως λέει η ανασκαφέας Στέλλα Χρυσουλάκη, από 12 έως 15 ετών. Τα θύματα της εκτέλεσης προφανώς είχαν εμπλακεί σε κάποιον από τους πολέμους ανάμεσα σε φατρίες ολιγαρχικών, στα μέσα έως τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. που ακολούθησαν το «κυλώνειον άγος» δηλαδή τον φόνο των οπαδών του Κύλωνα αν και είχαν προσέλθει ικέτες στον βωμό της Αθηνάς, στην Ακρόπολη.
«Για πρώτη φορά» λέει η κ. Χρυσουλάκη, «μπορούμε να εικονογραφήσουμε ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα ανάμεσα σε αριστοκράτες κατά τον 7ο αιώνα και οδήγησαν, μέσα από μια μακρά πορεία, στην εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην πόλη-κράτος των Αθηνών».
Η ανασκαφή βρίσκεται στο Φαληρικό Δέλτα, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και διεξάγεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων του υπουργείου Πολιτισμού.
Αναλύσεις των οστών γίνονται από παλαιοανθρωπολόγους της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ο ομαδικός τάφος άρχισε να αποκαλύπτεται τον Μάρτιο.
Το ναυάγιο των Αντικυθήρων (περί το 65 π.Χ.) είναι το μεγαλύτερο και πλουσιότερο του αρχαίου κόσμου και ίσως το πλέον διάσημο. Το περασμένο καλοκαίρι εντοπίστηκε σε αυτό ανθρώπινος σκελετός, ο οποίος, μάλιστα, εκτίθεται τις μέρες αυτές στο Ιδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά.
Ανάλυση DNA
Στο ίδιο ναυάγιο έχουν εντοπισθεί παλαιότερα κατάλοιπα τουλάχιστον άλλων τεσσάρων ατόμων αλλά σε εποχές που δεν υπήρχε ανάλυση DNA. Το φετινό εύρημα θα αναλυθεί με αυτή την τεχνική. Σύμφωνα με τον ειδικό Χάνες Σρέντερ, η ανακάλυψη ίσως αποτελέσει την πρώτη ευκαιρία να διεξαχθούν γενετικές μετρήσεις. Η εύρεση ανθρώπινων οστών σε ναυάγια είναι κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, όπως λέει. Ισως με τις μελέτες μάθουμε την καταγωγή και την προέλευσή του.
Ο Μπρένταν Φόλεϊ, επικεφαλής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, πιστεύει ότι μάλλον ο νεκρός θα πρέπει να παρασύρθηκε με το σκάφος στον βυθό. Οι έρευνες για τα οστά που λείπουν θα συνεχιστούν το καλοκαίρι. Ο κ. Φόλεϊ αναμένει να βρει οστά και άλλων ανθρώπων στην ανασκαφή, η οποία διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου