ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ερευνητές ανακάλυψαν μία νέα απόχρωση του μπλε



Επιτέλους, ένα καινούργιο
μπλε στην αγορά! Η Crayola, γνωστή για τα κραγιόν ζωγραφικής, θα προσθέσει στα κουτιά της αυτήν την καινούργια απόχρωση του μπλε, αποσύροντας το κραγιόν με το χρώμα «Dandelion» (ένα κίτρινο χρώμα) μετά από 27 χρόνια.

Η χρωστική ουσία είναι γνωστή ως «μπλε YinMn» και ήταν το αποτέλεσμα-έκπληξη ενός πειράματος στα εργαστήρια χημείας του Oregon State University (OSU), το 2009.

Την ανακάλυψε ο φοιτητής Άντριου Σμιθ, ο οποίος εργαζόταν με τον καθηγητή Μας Σουμπραμανιάν, δοκιμάζοντας νέα υλικά για πιθανή χρήση σε ηλεκτρονικές συσκευές.






«Τις περισσότερες χρωστικές ουσίες τις ανακαλύπτουμε κατά τύχη» δήλωσε ο καθηγητής.





Το 2015, το OSU έδωσε άδεια χρήσης της καινούργιας χρωστικής ουσίας στην Shepherd Color Company, η οποία ήρθε σε συνεργασία με την Crayola για την εμφάνιση στην αγορά του καινούργιου χρώματος.

Βεβαίως, επειδή ακούγεται λίγο παράξενη η ονομασία «YinMn» σε ένα κραγιόν ζωγραφικής, η Crayola έχει καλέσει το κοινό να συμβάλλει στην καθιέρωση της εμπορικής επωνυμίας του, μέσω διαγωνισμού που λήγει αύριο, 2 Ιουνίου.




Για την ιστορία, η τελευταία απόχρωση μπλε που ανακαλύφθηκε ήταν το 1802, και έμεινε γνωστή ως «μπλε του Κοβαλτίου».
Την ανακάλυψε ο Γάλλος χημικός Λουί Ζακ Τενάρ, αλλά παρέμεινε σε χρήση ως χρώμα σε διάφορες εφαρμογές (κυρίως, στον κόσμο της μόδας), από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι το κοβάλτιο είναι τοξικό αν το εισπνεύσει ή το καταπιεί κανείς. Το μπλε είναι η πρώτη χρωστική ουσία που ανακαλύφθηκε από τον άνθρωπο (το αιγυπτιακό μπλε).

Έκτοτε, ανακαλύφθηκαν και άλλες αποχρώσεις (βαθυγάλανο μπλε, δηλαδή το καλούμενο «Cerulean blue», πρωσικό μπλε, μπλε του κοβαλτίου).




ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου