ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Πνιγμένη βρέθηκε βίδρα που κυοφορούσε στην Καστοριά



Νεκρή βρέθηκε στη νότια παραλία της Καστοριάς, εντός του αστικού ιστού, μία βίδρα που βρισκόταν μάλιστα προς το τέλος της κυοφορίας της με δύο αναπτυγμένα έμβρυα.

«Σε λίγες μέρες θα γεννούσε. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να σώσουμε ούτε το θηλυκό που πέθανε από πνιγμό, αλλά ούτε και τα έμβρυα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς που κλήθηκε στην περιοχή και συνέλεξε γενετικό υλικό (DNA), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην ταυτοποίηση των ατόμων του πληθυσμού, σε συνεργασία με τον «Αρκτούρο», που παρακολουθεί το είδος.

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, από παρατηρήσεις είναι γνωστό ότι στη λίμνη της Καστοριάς ο πληθυσμός της βίδρας που θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά, ανέρχεται σε μόλις 12-14 άτομα.

Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Αποτελεί δηλαδή σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων και γι αυτό προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Έχει τη δυνατότητα να αναπαράγεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και γεννά, συνήθως την άνοιξη, 1 έως 3 μικρά, τα οποία ζουν με τη μητέρα τους κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.
Τα μινκ εκτόπισαν τις βίδρες

Όταν πριν από περίπου 7 χρόνια, ακτιβιστές απελευθέρωσαν περισσότερα από 50.000 μινκ από μονάδες εκτροφής στη γύρω περιοχή, κανείς δεν υπολόγιζε την έκταση της ζημιάς που θα επιφέρει στο οικοσύστημα το μη ενδημικό αυτό είδος.

Χωρίς να υπάρχουν εκτιμήσεις, έως στιγμής, για τον ακριβή αριθμό ζώων που έχουν απομείνει, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι εμφανείς.

«Επειδή τα μινκ έχουν τα ίδια ενδιαιτήματα με τις βίδρες και την ίδια τροφική αλυσίδα, κατάφεραν να τις εκτοπίσουν. Σ΄αυτό συνέβαλε καθοριστικά το γεγονός ότι το ξενικό αυτό είδος είναι επιθετικό και ζει σε αγέλες, σε αντίθεση με τη βίδρα που είναι μοναχικό ζώο» διευκρινίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.



newsbeast.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου