Ανησυχία και φόβους, ακόμα
και για το ενδεχόμενο να απειληθούν ανθρώπινες ζωές, προκαλεί στους επιστήμονες η εμφάνιση γιγάντιων κρατήρων που σημαδεύουν το έδαφος στη βόρεια Σιβηρία. Οι ειδικοί συνδέουν τον σχηματισμό τους με την άνοδο της θερμοκρασίας και προειδοποιούν πως θα υπάρξουν πολλές συνέπειες ακόμα.
Το παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας φαίνεται πως λιώνει, προκαλώντας τεράστιες μεταβολές στο ανάγλυφο και την οικολογία της περιοχής. Σύμφωνα με το CNBC μπορεί να απειληθούν και ανθρώπινες ζωές.
«Η τελευταία φορά που είδαμε πέρμαφροστ (μόνιμα παγωμένο έδαφος) να λιώνει ήταν πριν από 130.000 χρόνια. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που αποδίδεται στις αλλαγές της τροχιάς της Γης» δηλώνει ο Δρ Gideon Henderson από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Ο ρυθμός της ανόδου της θερμοκρασίας όμως είναι αναμφίβολα χωρίς προηγούμενο. Η υπερθέρμανση που καταγράφηκε πριν από 130.000 χρόνια συνέβη σε διάστημα χιλιάδων ετών. Αυτό που παρακολουθούμε σήμερα, συμβαίνει μέσα σε δεκαετίες ή έναν αιώνα» εξηγεί.
Προφανώς το φαινόμενο αυτό έχει σημαντική επίπτωση στο κλίμα. Υπό κανονικές συνθήκες, τα μόνιμα παγωμένα εδάφη. Ρυθμίζουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον. Στην περίπτωση της Σιβηρίας, αυτό φαίνεται να ανατρέπεται.
«Όταν τα περμαφρόστ απελευθερώσουν διοξείδιο του άνθρακα, αυτό θα επιταχύνει τον ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας στο μέλλον» δηλώνει ο Henderson. Κι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
Από το 2014, στη Σιβηρία έχουν ανακαλυφθεί τεράστιες τρύπες σαν καταβόθρες. Η πρώτη είχε αναφερθεί πως είχε πλάτος μεγαλύτερο των 15 μέτρων. Υπάρχουν πολλά σενάρια σχετικά με το πώς δημιουργήθηκαν οι κρατήρες αυτοί, αλλά κανένα δεν έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με τον Δρ Vladimir Romanovsky, καθηγητή γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας. «Όλες αυτές οι υποθέσεις, ωστόσο, συμπεριλαμβάνουν τον παράγοντα ανόδου της θερμοκρασίας στην περιοχή» τονίζει.
Ο σχηματισμός τους, πάντως, έχει αλυσιδωτές συνέπειες τόσο για την κοινότητα της Σιβηρίας όσο και για το περιβάλλον γενικά. Σύμφωνα με μία θεωρία, οι τρύπες αυτές δημιουργούνται όταν εκρήγνυνται παγιδευμένα αέρια και απελευθερώνονται διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο.
Ήδη πάντως οι ζωές των κατοίκων της βόρειας Σιβηρίας επηρεάζονται. «Οι πολίτες στις περιοχές περμαφρόστ έχουν το παγωμένο έδαφος ως υποδομή τους» εξηγεί ο Henderson. «Καθώς το έδαφος λιώνει, ο σιδηρόδρομος καταρρέει, οι δρόμοι διαλύονται, τα κτίρια βυθίζονται στο έδαφος. Είναι κάτι που ήδη συμβαίνει».
newsbeast.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου