Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Κυριαλέησον ή Κύριελλέησον 2017 στο Καρπερό Γρεβενων (εικόνες και ΒΙΝΤΕΟ)

Αναλλοίωτο στο χρόνο παραμένει το έθιμο του «Κυριαλέησον» στο
Καρπερό Γρεβενών, το οποίο αναβιώνει ανήμερα των Θεοφανίων. Η συμμετοχή στο «Κυριαλέησον» θεωρείται τιμητική για τον καθένα και γι’ αυτό σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Καρπερού συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο. Οι νέοι επιφορτίζονται με την περιφορά των εικόνων και του σταυρού, τα οποία παραλαμβάνουν από τον ιερέα του χωριού στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος, αφού ο καθένας πρώτα δώσει ένα συμβολικό ποσό για την ενίσχυσή της.






Στη συνέχεια οι νέοι του χωριού φωνάζοντας το Κυριαλέησον κάνουν τρεις κύκλος γύρω από την εκκλησία και αμέσως μετά, αφού χωριστούν σε δύο ομάδες, η μία με το σταυρό και η άλλη με την εικόνα της βάπτισης, ξεχύνονται στους αγρούς και τα χωράφια για να «τ’ αγιάσουν».
Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από της εποχή που υπήρχαν ακόμη νομάδες στη γύρω περιοχή. Οι κάτοικοι του Καρπερού, που ήταν το μεγαλύτερο τότε κεφαλοχώρι, ήταν αυτοί που επιφορτίζονταν την ημέρα των Θεοφανίων για να προσκυνήσουν τις Αγιες εικόνες και το σταυρό και φυσικά να αγιαστούν οι ίδιοι και το βιό τους. Εκτός από τους αγρούς και τα ποιμνιοστάσια οι νέοι περνούν και απ’ όλα τα εξωκλήσια του χωριού. Συνήθως στη δεύτερη ομάδα συμμετέχουν ανύπαντροι νέοι, αλλά και αρραβωνιασμένοι τους οποίους απειλούν να τους ρίξουν στο νερό εάν δεν δώσουν υπόσχεση ότι μέσα στο χρόνο θα παντρευτούν. Εάν αυτοί δεν τάξουν ένα καλό τραπέζι δεν τους αφήνουν να φύγουν. Οι δύο ομάδες δίνουν το ραντεβού τους στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται πιο κοντά στο χωριό. Εδώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τους περιμένουν με κονιάκ και τσίπουρο, αλλά και φωτιά για να ζεσταθούν και να ξεκουραστούν, ενώ δε λείπει το τραγούδι και ο χορός. Αμέσως μετά και αφού ήδη έχει ξημερώσει όλοι μαζί παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για το χωριό. Μπαίνοντας στα πρώτα σπίτια αρχίζουν να τρέχουν, πάντα με τις εικόνες και το σταυρό στα χέρια, φωνάζοντας το «Κυριαλέησον». Με τις εικόνες στα χέρια και το σταυρό οι νέοι του χωριού περιμένουν μέχρι να τελειώσει ο εκκλησιασμός και ο αγιασμός των υδάτων, ενώ όλοι οι κάτοικοι προσκυνούν τις Aγιες εικόνες.
Μάκης Νασιάδης






Δείτε ενα ΒΙΝΤΕΟ από το 2009 εδώ

Δείτε το 2014:


Δείτε τι έγινε το 2017:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου