Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Δεν είναι για όλους 2018 φέτος- Τι δείχνουν τα υπόλοιπα 8 ημερολόγια που υπάρχουν στον πλανήτη



Πέρα από το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο ακολουθούν οι περισσότεροι στον πλανήτη λόγω θρησκείας, υπάρχουν κι άλλα είδη που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο.

Τα διάφορα είδη των ημερολογίων που υπάρχουν ακόμη και σήμερα και χρησιμοποιούνται στον κόσμο, διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες: τα ηλιακά, τα σεληνιακά και μεικτά.

Όπως ορίζουν και τα ονόματά τους, τα ηλιακά ημερολόγια βασίζονται στην περιστροφή της Γης γύρω από τον ήλιο. Τα σεληνιακά ημερολόγια βασίζονται στην περιστροφή της Σελήνης γύρω από τη Γη και χρησιμοποιούνται κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. Τα μεικτά ημερολόγια συνδυάζουν και τα δυο είδη μέτρησης και είναι συνήθως ηλιακά ημερολόγια με ημερομηνίες που υποδεικνύουν την σεληνιακή φάση.

Έτσι αν ρωτήσεις κάθε άτομο που ακολουθεί διαφορετικό ημερολόγιο τι χρονιά έχουμε φέτος... οι απαντήσεις που θα πάρεις θα σε κάνουν να απορήσεις για μία στιγμή... και να καταλάβεις πως πολλοί βλέπουν εντελώς διαφορετικά τον κόσμο.

Έχουμε 4715 σύμφωνα με το Κινέζικο Ημερολόγιο



Ένα παράδειγμα μεικτού ημερολογίου είναι το κινέζικο, που προβλέπει 12ετείς κύκλους, με τον κάθε κύκλο να αντιστοιχεί σε ένα ζώο. Κάθε έτος έχει 12 μήνες και κάθε δύο με τρία χρόνια προκύπτει και ένας δίσεκτος μήνας. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ημερολόγια και η Πρωτοχρονιά προκύπτει κάπου μεταξύ 20 Ιανουαρίου με 20 Φεβρουαρίου.

Φέτος στις 16 Φεβρουαρίου του 2018 πρόκειται να μπει έτος 4715 που αναφέρεται ως έτος του Σκύλου.

Κάθε κινέζικο έτος συμβολίζεται από ένα από 12 ζώα: τον Αρουραίο, το Βόδι, το Κουνέλι, τον Δράκο, το Φίδι, το Πρόβατο, τη Μαϊμού, τον Κόκορα, τον Σκύλο και το Γουρούνι, και από ένα από τα πέντε στοιχεία της φύσης: Ξύλο, Φωτιά, Νερό, Μέταλλο και Γη.

Τα πέντε στοιχεία αλλάζουν κάθε δύο ημερολογιακά έτη, ενώ προστίθεται στην ημερολογιακή… εξίσωση και το γιν και το γιανγκ.

Είμαστε ανάμεσα στο 4906 και το 4907 σύμφωνα με το αιγυπτιακό ημερολόγιο



Το αρχαιότερο αιγυπτιακό ημερολόγιο βασιζόταν στον σεληνιακό κύκλο, αργότερα όμως υιοθέτησαν ένα ηλιακό ημερολόγιο 365 ημερών με την αρχαιότερη ημερομηνία που καταγράφεται να είναι το 4236 π.Χ.

Ένα σύστημα 36 άστρων καθόριζε το έτος και στη συνέχεια θεσπίστηκαν τρία διαφορετικά ημερολόγια που χρησιμοποιούνταν ταυτόχρονα για περισσότερα από 2000 χρόνια. Υπήρχε ένα αστροκεντρικό ημερολόγιο για τις αγροτικές εργασίες, ένα ηλιακό πολιτικό 365 ημερών και ένα ημι-σεληνιακό που χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό διάφορων γιορτών.

Το πολιτικό ημερολόγιο των 365 ημερών επιδέχθηκε την παρέμβαση του Ιούλιου Καίσαρα το 46 π.Χ. που προσέθεσε ένα δίσεκτο έτος κάθε τέσσερα χρόνια. Το αναθεωρημένο αυτό ημερολόγιο αποτέλεσε τη βάση του σύγχρονου Γρηγοριανού ημερολογίου.

Πλησιάζει το 1440 σύμφωνα με το Ισλαμικό ημερολόγιο



To ισλαμικό ημερολόγιο είναι αμιγώς σεληνιακό και χωρίζεται σε 12 μήνες των 29 ή 30 ημερών. Ξεκινάει από την Hijrah, την ημερομηνία δηλαδή που ο προφήτης Μωάμεθ μετανάστευσε από τη Μέκκα στη Μεδίνα. Η συγκεκριμένη ημερομηνία αντιστοιχεί στη 16η Ιουλίου του 622 μ.Χ.

Ο μήνας ξεκινά τη στιγμή που το ανθρώπινο μάτι παρατηρεί την πρώτη εμφάνιση της Νέας Σελήνης και κάθε νέα ημέρα ξεκινά με τη δύση του ηλίου.

Καθώς κάθε χρόνος του ισλαμικού ημερολογίου είναι συντομότερος από το Γρηγοριανό έτος, οι μήνες κινούνται αντίστοιχα εντός των εποχών, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περίπου 33 χρόνια για να συμπληρωθεί ένας ολόκληρος κύκλος μηνών σε κάθε εποχή.

Τον Μάρτιο έχουμε 1936 σύμφωνα με το Περσικό ημερολόγιο
Αν και το Περσικό ημερολόγιο είναι ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο, πρόκειται και για ένα από τα πιο ακριβή ημερολόγια που χρησιμοποιούνται σήμερα. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται σε αστρονομικές μετρήσεις και όχι σε μαθηματικούς υπολογισμούς.

Κάθε έτος έχει 12 μήνες 29 έως 31 ημερών και κάθε νέο έτος ξεκινά την εαρινή ισημερία.

Είμαστε στο 5778 σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο



Πρόκειται για σεληνιακό ημερολόγιο 12 μηνών, με έναν δίσεκτο μήνα κάθε περίπου 3 χρόνια. Και αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα ημερολόγια που υπάρχουν.

Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται το φθινόπωρο, κατά τις δύο πρώτες ημέρες του έβδομου μήνα του εβραϊκού ημερολογίου.

Το Ινδουϊστικό ημερολόγιο γράφει 5120



Το ημερολόγιο μεταρρυθμίστηκε για τελευταία φορά το 1957 και πρόκειται για μεικτό ημερολόγιο που ξεκινά περίπου στα μέσα Απριλίου και σηματοδοτεί την αρχή του θερισμού.

Υπάρχουν 12 μήνες, με κάθε μήνα να ξεκινά με τη νέα Σελήνη, πριν την ανατολή του ηλίου. Τα δίσεκτα έτη συμπίπτουν με εκείνα του Γρηγοριανού ημερολογίου, ενώ οι μήνες έχουν παραδοσιακά ινδικά ονόματα.

Η ινδουιστική θρησκεία χωρίζει τον Χρόνο σε τέσσερις μεγάλες εποχές που αποκαλούνται yuga και είναι οι εξής: Satya Yug, Treta Yug, Dwapar Yug και Kali Yug.

Σήμερα πιστεύεται ότι διανύουμε την Kali Yug που ξεκίνησε με τον θάνατο του Κρίσνα το 3.102 π.Χ.

Ημερολόγιο των Μάγιας

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή μέτρηση ημερολογιακών ετών. Οι Μάγιας ήταν εξειδικευμένοι στα μαθηματικά αλλά και την αστρονομία. Υπολογίζεται ότι το ημερολόγιό τους θεσμοθετήθηκε περίπου τον 5ο αιώνα προ Χριστού και χρησιμοποιούνταν από τους Αζτέκους και τους Τολτέκους.

Το ημερολόγιο των Μάγιας είναι ένα σύνθετο σύστημα που συνδυάζει τρία ημερολόγια: το Τζόλκιν (θείο ημερολόγιο) που έχει 260 ημέρες που έχουν σχέση με την καλή και την κακή τύχη, το Χάαμπ (πολιτικό ημερολόγιο), με διάρκεια 365 ημερών (18 μηνες με 20 ημέρες ανά μήνα, συν πέντε επιπλέον ημέρες) και το ημερολόγιο μακράς μέτρησης διάρκειας 20 ημερών. Το ημερολόγιο αποτελούνταν από 52 χρονικούς κύκλους.

Μια πέτρινη πλάκα που ανακαλύφθηκε το 1960 στην πόλη Ταμπάσκο ανέφερε ως τελική την 21η Δεκεμβρίου 2012, γεγονός που έκανε τους συνωμοσιολόγους να πιστέψουν ότι αυτή την ημέρα θα ερχόταν το τέλος του κόσμου. Όμως στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη ημερομηνία αντιστοιχούσε απλώς το τέλος ενός από τους 52 κύκλους.

Ο εξαιρετικά σύνθετος τρόπος μέτρησης των Μάγιας, αλλά και η γραφή με τη μορφή των ιερογλυφικών κάνει σχεδόν αδύνατη κάθε αντιστοίχηση με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Ωστόσο για την ιστορία αναφέρουμε ότι η 1 Ιανουαρίου του 2018, θα γραφόταν με τον εξής… εύγλωττο τρόπο:



2018 στο δικό μας Γρηγοριανό ημερολόγιο

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο ημερολόγιο και χρησιμοποιείται για τις πολιτικές υποθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Είναι ένα αμιγώς ηλιακό ημερολόγιο που εισήγαγε τον Φεβρουάριο του 1582 ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το Ιουλιανό ημερολόγιο που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρας το 53 π.Χ., που με τη σειρά του αντικατέστησε το Ρωμαϊκό ημερολόγιο που χρησιμοποιούνταν από το 713 π.Χ.

Το Ιουλιανό ημερολόγιο παρήγαγε λάθος μιας ημέρας κάθε 128 χρόνια, πρόβλημα που διόρθωσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Το Γρηγοριανό ημερολόγιο παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Σύμφωνα με το ημερολόγιο αυτό προκύπτει ένα δίσεκτο έτος κάθε τέσσερα χρόνια, όμως παρά το γεγονός ότι τα έτη 1600, 2000 και 2400 είναι δίσεκτα, τα έτη 1900, 2100 και 2200 δεν είναι δίσεκτα. Ο λόγος; Σύμφωνα με τους κανόνες του Γρηγοριανού ημερολογίου, αν ένας μήνας μπορεί να διαιρεθεί ακέραια με τον αριθμό 100, τότε δεν είναι δίσεκτο, εκτός και αν μπορεί να διαιρεθεί ακέραια και με τον αριθμό 400.

Πάντως ούτε το Γρηγοριανό ημερολόγιο δεν είναι αλάνθαστο, καθώς οι υπολογισμοί δείχνουν ότι πέφτει έξω κατά μία ημέρα κάθε… 3.236 χρόνια.






iefimerida.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου