Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Το... καθισιό κόβει χρόνια από τη ζωή

 







Ανησυχητικά μαντάτα για όσους
περνούν ατέλειωτες ώρες καθισμένοι – είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω… πεποιθήσεως: μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το καθισιό κόβει χρόνια από τη ζωή, ακόμα και στους ανθρώπους που δεν είναι παχύσαρκοι, αλλά και σε όσους προσπαθούν να αντισταθμίσουν την ακινησία με λίγη γυμναστική την...
ημέρα! Και το χειρότερο: αν κάποιος κάνει καθιστική εργασία και δεν γυμνάζεται ή δεν κινείται καθόλου, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου εκτοξεύεται στα ύψη.

Τα νέα αυτά προκύπτουν από μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 120.000 εθελοντές και, όπως τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζαίυ Μπρουκς, διευθυντής στο Τμήμα Αιματολογίας-Ογκολογίας του Συστήματος Υγείας Ochsner, στη Λουϊζιάνα, «πολύ απλά αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά πως ό,τι κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή, έχει συνέπειες.

»Αν, βεβαίως, η δουλειά ενός ανθρώπου είναι καθιστική, δεν σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθεί. Αλλά την υπόλοιπη μέρα θα πρέπει να κινείται. Αυτό είναι το κλειδί».

Οι συνέπειες της καθιστικής ζωής στο σωματικό βάρος και η συσχέτισή της με την καρδιοπάθεια, τον τύπου 2 διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου είναι καλά τεκμηριωμένη. Όπως όμως γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» ο δρ Μπρουκς και οι συνεργάτες του, μέχρι τώρα ελάχιστες μελέτες είχαν ασχοληθεί με τις πιθανές συνέπειες της καθιστικής ζωής καθ’ εαυτής.

Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία από 123.216 εθελοντές (53.440 άντρες κιαι 69.776 γυναίκες), οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό κάποιου νοσήματος το 1993, όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 14 χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο πολλοί έχασαν την ζωή τους. Αφού έλαβαν υπ’ όψιν κάθε άλλο παράγοντα που θα μπορούσε να ευθύνεται γι’ αυτό (από τα κιλά έως το κάπνισμα), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που περνούσαν 6 ώρες την ημέρα καθισμένες σε μία καρέκλα είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσες κάθονταν λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα.

Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου στους άντρες ήταν 17%.

Ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου ήταν πολλαπλάσια για όσες και όσους και κάθονταν 6 ώρες στην καρέκλα και δεν γυμνάζονταν ποτέ ή γενικώς έκαναν όσα λιγότερα κινητικά πράγματα μπορούσαν μέσα στη μέρα: 94% για τις γυναίκες και 48% για τους άντρες!




Γιατί αυξανόταν τόσο πολύ; Όχι μόνο γιατί οι εντελώς καθιστικοί εθελοντές είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν ή να παρουσιάσουν προβλήματα μεταβολισμού, αλλά και γιατί η καθιστική ζωή έχει ορισμένες βιολογικές συνέπειες, κατά την δρα Άλφα Πατέλ, επιδημιολόγο στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αδράνεια των μυών, ιδίως των ποδιών, διεγείρει ή καταστέλλει διάφορες ορμόνες στον οργανισμό που επηρεάζουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης και πολλών άλλων ουσιών στο αίμα που αποτελούν δείκτες της υγείας μας.
Ρούλα Τσουλέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου