Υπάρχουν στην Αφρική κάτι
μυστηριώδεις πορτοκαλί κροκόδειλοι που ζουν μέσα στα σκοτάδια των σπηλαίων και οι επιστήμονες πιστεύουν πια πως εξελίσσονται σε ένα ολότελα διαφορετικό είδος!
Ήταν το 2008 όταν ανακαλύφθηκε ένα τέτοιος, που τρέφεται αποκλειστικά με νυχτερίδες και γρύλους, τον οποίο η επιστήμη κατατάσσει στο είδος «κροκόδειλος-νάνος», μόνο που έχει πολλά ακόμα να μας πει για το ποιόν του. Όπως αυτό το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα του.
Το εκτεταμένο δίκτυο των σπηλαίων της Γκαμπόν στην κεντροδυτική Αφρική είναι στα σίγουρα ένα αφιλόξενο μέρος, καθώς επικρατούν η ζέστη αλλά και το απόλυτο σκοτάδι. «Μοιάζει με υγρή λάσπη», μας λέει ο σπηλαιολόγος Olivier Testa, «δεν είναι όμως λάσπη. Είναι ακαθαρσίες νυχτερίδων, πολλές από αυτές».
«Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον», συμπληρώνει ο ερπετολόγος Matthew Shirley, μέλος κι αυτός της ερευνητικής αποστολής που μελετά τον πορτοκαλί κροκόδειλο, ένα είδος που συνεχίζει να πονοκεφαλιάζει την επιστήμη.
Τον έχουν κατατάξει στο είδος «αφρικανικός κροκόδειλος-νάνος», αν και η μορφολογία του καλεί πια σε δραστικές αλλαγές, καθώς έχει αναπτύξει ένα εντελώς ιδιοσυγκρασιακό γενετικό αποτύπωμα.
Η ομάδα πήρε αίμα από 100 τέτοιους κροκοδείλους που βρήκε σε 10-12 σπήλαια της Γκαμπόν και το συνέκρινε με το αίμα των γνωστών κροκοδείλων που ζουν στο φως της ημέρας. Και βρήκε πως οι κροκόδειλοι των σπηλαίων έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στο DNA τους, σε σχέση με τους κανονικούς κροκόδειλους, κάνοντας τελικά λόγο για γενετική μετάλλαξη.
«Ως αποτέλεσμα της απομόνωσης, αλλά και του γεγονότος ότι ελάχιστοι βγαίνουν ποτέ έξω, είναι σε διαδικασία να γίνουν ένα νέο είδος», εξηγεί ο Shirley, «αν αυτό θα γίνει σύντομα ή όχι, παραμένει αντικείμενο υπόθεσης». Οι επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει διαφορές στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά του πορτοκαλί κροκόδειλου, όπως μας λένε σε μελέτη του 2016.
Όπως αυτό το πορτοκαλί χρώμα που έχουν αποκτήσει τα μεγαλόσωμα αρσενικά, το οποίο έχει ωστόσο να κάνει περισσότερο με το τοξικό περιβάλλον που ζουν και τα περιττώματα των νυχτερίδων (και κυρίως την ουρία) παρά με κανονική μετάλλαξη.
«Η διατροφή του είναι διαφορετική και είναι ένα είδος που έχει προσαρμοστεί στον υπόγειο κόσμο», προσθέτει και ο υπεύθυνος της μελέτης, δρ Richard Oslisly στον «Guardian»…
newsbeast.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου