Γ. Πατούλης: «Μεταδίδουμε τη γνώση στην εκπαιδευτική κοινότητα για να αποτρέψουμε την κατάχρηση των αντιβιοτικών εις βάρος της υγείας των παιδιών μας »
Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της
Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» οργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ημερίδα ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Γρεβενών.Η ημερίδα απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων καθώς και στους νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας και πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Γρεβενών. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης ο οποίος δήλωσε: «Η χρήση των φαρμάκων και ιδιαιτέρως των αντιβιοτικών και των εμβολίων είναι ζήτημα που αφορά άμεσα την δημόσια υγεία των πολιτών μας.Η ενημερωτική αυτή ημερίδα του Δήμου Γρεβενών σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και με διακεκριμένους επιστήμονες αποτελεί σημαντική κίνηση παρέμβασης καθώς απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα αποτελέσουν φορείς ορθής ενημέρωσης για την κατανόηση της ενδεδειγμένης χρήσης των συγκεκριμένων φαρμάκων. Εκ μέρους του Δήμου μας αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τόσο το ΕΔΔΥΠΠΥ όσο και το επιστημονικό προσωπικό για την προσφορά τους».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος χαιρέτησε την εκδήλωση, τόνισε τη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και των εμβολίων, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των παιδιών, και σημείωσε: «Αποσκοπούμε στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, που στέκεται καθημερινά δίπλα στα παιδιά μας, καθώς η μετάδοση έγκυρων πληροφοριών από μικρή ηλικία αποδεικνύεται σημαντική και έχει σωτήριες επιδράσεις στην υγεία μακροπρόθεσμα. Οφείλουμε να ενημερώσουμε, με την αρωγή των εξειδικευμένων ιατρών, ότι η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών όχι μόνο δε βοηθάει αλλά προκαλεί και μείωση της δραστικής ικανότητάς τους».
Ο κ. Βασίλειος Μήτσιαλος, Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών χαιρετίζοντας την εκδήλωση δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ημερίδα προκάλεσε το ενδιαφέρον και την αθρόα συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Π.Ε. Γρεβενών ως προς την ενημέρωση και τη διαδραστική επαφή με την εισηγήτρια κ. Αναστασία Αντωνιάδου για τη σημασία των αντιβιοτικών στην υγεία των παιδιών μας, την άσκοπη κατανάλωση και την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών με ειδικότερο σκοπό την υιοθέτηση στάσεων ως προς τον άξονα προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι κ.κ. Νικολακόπουλος Κωνσταντίνος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Γρεβενών, Δασκαλόπουλος Αντώνιος, Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού, Βουτσάς Χρήστος, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών, Κουρέλλας Σωκράτης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Γρεβενών, Μπάκα Δέσποινα, Γραμματέας Οδοντιατρικού Συλλόγου, ενώ μεταφέρθηκε χαιρετισμός εκ μέρους του κ. Παντ. Αλεξιάδη Διοικητή του Νοσοκομείου Γρεβενών.
Η κα. Αναστασία Αντωνιάδου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή όλων των πολιτών. H κα. Αντωνιάδου εξήγησε τη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας, τόνισε δε ότι η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους.
Επιπρόσθετα, η κα. Αντωνιάδου παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug». Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών.
Τέλος, ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Δικτύου, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς το παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από τη συγγραφέα κ. Ιωάννα Μπουλντούμη, το οποίο απευθύνεται στους παιδικούς αναγνώστες.
Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς την οποία συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος.
Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών και υπαλλήλων της κοινωνικής υπηρεσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου