Μπορεί να μην είναι
πρώτη στη λίστα με τις δημοφιλείς τουριστικές επιλογές. Ακριβώς γι’ αυτό όμως, χάρη σε αυτό, για την ακρίβεια, η Νίσυρος είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά και με άθικτο το χαρακτήρα τους νησιά της Ελλάδας.
Η επιτομή της άγριας ομορφιάς της είναι αναμφίβολα το ηφαίστειο. Κι αν η επιστήμη λέει πως το νησί δημιουργήθηκε από μία έκρηξη του ηφαιστείου, η μυθολογία λέει πως δημιουργήθηκε στη Γιγαντομαχία, τον πόλεμο μεταξύ θεών και γιγάντων. Ο βράχος που πέταξε ο Ποσειδώνας, βυθίζοντας στο Αιγαίο τον γίγαντα Πολυβώτη, είναι η σημερινή Νίσυρος. Και οι εκρήξεις του ηφαιστείου είναι η οργισμένη ανάσα του ηττημένου.
Οι πρώτες υποθαλάσσιες εκρήξεις τοποθετούνται πριν από περίπου 150.000 χρόνια και η κύρια δραστηριότητα του ηφαιστείου 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Το νησί αποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά και στο κέντρο του βρίσκεται καλδέρα τεσσάρων χιλιομέτρων, μέσα στην οποία βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888 και σήμερα στο νησί υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες. Οι κυριότερες θερμές πηγές είναι στα Λουτρά και τους Πάλους.
Η Νίσυρος ανήκει στις αρχαίες Νότιες Σποράδες και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Λιμάνι και πρωτεύουσά της είναι το Μανδράκι, με τα όμορφα σοκάκια και τα βοτσαλωτά δάπεδα. Ο γραφικός Εμπορειός έχει πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του ηφαιστείου ενώ η σπηλιά στην είσοδό του θεωρείται φυσική σάουνα. Τα Νικιά «βλέπουν» Αιγαίο και καλδέρα και η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου θεωρείται μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Το δάπεδο της πλατείας είναι σε σχέδια του Πασχάλη Πασχαλάκη, γνωστού Νισύριου τεχνίτη του 19ου αι. Στα Νικιά βρίσκεται και το μοναδικό στην Ελλάδα Ηφαιστειολογικό Μουσείο.
newsbeast.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου