ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Βάνα Αγγέλη* : Αντί αποχαιρετισμού


..Την προηγούμενη εβδομάδα η κοινότητα των εκπαιδευτικών της Β/θμιας Εκπαίδευσης των Γρεβενών
αποχαιρέτισε ένα εξαιρετικό μέλος της, τον Θωμά τον Φίλιο. Από τη θέση της συναδέλφου που είχε την τύχη να τον γνωρίσει, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Ο Θωμάς Φίλιος, όπως ο ίδιος αυτοβιογραφείται 1 , «σπούδασε Μαθηματικά και Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εκεί, ανακάλυψε ότι μπορεί να επικοινωνεί, πέρα από τον λόγο, και με εικόνες, τις οποίες μπορούσε να δημιουργήσει φωτογραφίζοντας. Το ενδιαφέρον του Θωμά Φίλιου, για το τοπίο που εναλλάσσεται από      λόφους      και      κοιλάδες,      υπήρξε      από       την       νεότητά       του. Ήταν αυτοδίδακτος φωτογράφος, παρακολούθησε και οργάνωσε ο ίδιος σεμινάρια φωτογραφίας. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και σε εξώφυλλα μουσικών CD της ECM Records.


Πραγματοποίησε εκθέσεις φωτογραφίας και εξέδωσε το λεύκωμα «Αισθητική Περιπλάνηση στη Βόρεια Πίνδο» με 40 ασπρόμαυρες               φωτογραφίες.
Φωτογράφιζε πάνω από 20 χρόνια και μέχρι πρόσφατα ζούσε σε μια πόλη στην βόρεια Ελλάδα,   στα   Γρεβενά,    από   όπου   μπορούσε   και   εξυπηρετούσε καλύτερα  τους φωτογραφικούς    του    στόχους.    Εργαζόταν    ως     καθηγητής   Πληροφορικής   στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» (Artist's Statement).


1 Δύσκολη η μετατροπή ενός κειμένου σε παρελθοντικό (ιστορικό) χρόνο, όταν αφορά στη ζωή φίλου που έφυγε από κοντά μας . Είθε το κείμενο αυτό να προλόγιζε το έργο του Θωμά σε μία από τις πολλές εκθέσεις που προγραμμάτιζε και να αφορούσε τον παρόντα, ζώντα χρόνο…


Τον Θωμά τον γνώρισα, όταν πρωτοήρθα στα Γρεβενά ως Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα, όταν με πληροφόρησαν οι συνάδελφοι φιλόλογοι στο 2ο Γυμνάσιο Γρεβενών, ότι τη διδασκαλία που θα πραγματοποιούσα «με τη μέθοδο της μετασχηματίζουσας μάθησης μέσα από την τέχνη», ήθελε να την παρακολουθήσει και ο καθηγητής της πληροφορικής και μαθηματικός, ο Θωμάς ο Φίλιος. Προδήλως, σκέφτηκα, πρόκειται για συνάδελφο με εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ενδιαφέροντα…Γρήγορα, όμως, διαπίστωσα πως ο ευγενής, σεμνός και χαμηλών τόνων συνάδελφος ήταν ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης, ένας σημαντικός και καταξιωμένος φωτογράφος, του οποίου τα έργα ήταν γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Είχα δε την τύχη να παραστώ και να καμαρώσω ως συνάδελφος την καταξίωσή του σε μία από τις πολλές επιτυχείς εκθέσεις του στην πόλη μου, στην Κατερίνη. Όπως, επίσης, τον είδαμε ως άριστο Γρεβενιώτη ξεναγό σε τηλεοπτικό αφιέρωμα στην περιοχή των Γρεβενών(εκπομπή Μ. Τσόκλη). Ως εκπαιδευτικός και φωτογράφος ο Θωμάς οραματιζόταν να αξιοποιήσει την τέχνη του στη διδασκαλία των μαθηματικών, να διδάξει με βιωματικό και αβίαστο τρόπο, όπως ο ίδιος έλεγε, τις συμμετρίες στα μαθηματικά μέσα από τη συμμετρία των νεφών που αιχμαλώτιζε με τον φακό του κατά το διαρκές κυνήγι τους στον τόπο που λάτρευε…

Πάντα επιχειρούσε να δει πίσω από τον λόφο, πάντα ‘σκαρφάλωνε’ σε ένα δένδρο για να δει πιο πέρα(Artist's Statement)..






Την προηγούμενη εβδομάδα,

η πολυαγαπημένη του οικογένεια,

η κοινότητα των εκπαιδευτικών των Γρεβενών, η κοινότητα των καλλιτεχνών του ονείρου,
η πολυφωτογραφημένη περιοχή των Γρεβενών και η νεφοσκεπής Πίνδος αποχαιρέτισαν έναν εξαιρετικό, δικό τους άνθρωπο, τον Θωμά τον Φίλιο.


*Βάνα Αγγέλη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων (έδρα: Γρεβενά)

1 σχόλιο:

  1. Για να δείτε την εκπομπή της Μάγιας Τσόκλη για τα Γρεβενά πατήστε εδώ. Ο Θωμάς φαίνεται στο διάστημα από 35:30 μέχρι το 39:30 στο αφιέρωμα στο Λιμπίνοβο (Διάκος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή