Στις λίστες με τους «most wanted» καταζητούμενους της Ευρώπης βρίσκεται
πλέον ο υπ αριθμόν ένα καταζητούμενος στην Ελλάδα κακοποιός Βασίλης Παλαιοκώστας. Φωτογραφίες του καθώς και τα πλήρη στοιχεία του έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.eumostwanted.eu, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕUROPOL.
Επιπλέον κατόπιν σχετικής Διάταξης του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης δίδονται εκ νέου στην δημοσιότητα τα στοιχεία του και φωτογραφίες του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ή δημοσιοποίηση αφορά :τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του φυγόποινου και φυγόδικου ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ Βασιλείου του Λεωνίδα – Ηλία και της Γεωργίας, γεννηθέντα την 17-05-1966 στο Μοσχόφυτο Τρικάλων, με τελευταία δηλωθείσα διαμονή του στην Αγία Μονή Τρικάλων.
Επιπλέον δίδονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες του που έχουν ληφθεί στις 22 Αυγούστου 2008, κατά την τελευταία εγκληματολογική του σήμανση από την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και έχουν εκδοθεί ένταλμα προσωρινής κράτησης, εντάλματα σύλληψης και συγκεκριμένα:
-Η υπ’ αριθ. 897/2004 συγχωνευτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης Α’ Βαθμού, με την οποία καθορίστηκε σε βάρος του συνολική εκτιτέα ποινή (25) ετών και φυλάκιση (7) μηνών αθροιστικά για απόδραση και συνολική χρηματική ποινή (8.283,5) ευρώ, με βάση τις ποινές που επιβλήθηκαν με (33) αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων για τα αδικήματα της αρπαγής, εκβίασης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας από κοινού, σύστασης συμμορίας, κλοπής κατά συρροή, παράνομης οπλοφορίας, παράνομης κατοχής όπλου και υπεξαγωγής εγγράφων, με υπόλοιπο ποινής (18) έτη, (3) μήνες και μία ημέρα, και για την οποία εκδόθηκε το από 10-4-2009 Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης του Εισαγγελέως Εφετών Θεσσαλονίκης.
-Το υπ’ αριθ. 2/25-8-2008 ένταλμα προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε από τον Ανακριτή του Α’ Ειδικού Τμήματος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, αρπαγής από κοινού, της εκβίασης με σωματική βία εναντίον προσώπου από κοινού, της διακεκριμένης κλοπής από δύο ή περισσότερους δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές κατ’ εξακολούθηση, της κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού και για το οποίο εκδόθηκε το από 10-4-2009 Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης του Εισαγγελέως Εφετών Θεσσαλονίκης.
-Η υπ’ αριθ. 407/2010 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης Α’ Βαθμού, με την οποία δικάστηκε ερήμην και επιβλήθηκε σε βάρος του συνολική ποινή φυλάκισης (8) ετών και (9) μηνών, για τα αδικήματα της διακεκριμένης φθοράς από κοινού, της παράνομης κατοχής φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, της πλαστογραφίας (νόθευση εγγράφου) κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της παράβασης του άρθρου 90 παρ. 1, 3 του Ν. 2696/1999, της παράνομης κατοχής όπλων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της παράνομης οπλοφορίας από κοινού και της παράνομης οπλοχρησίας από κοινού.
-Το υπ’ αριθ. 16/1-7-2009 ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε από τον Ανακριτή του 1ου Ειδικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και διατάχθηκε η σύλληψη του, για τα αδικήματα της κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της διακεκριμένης κλοπής από δύο ή περισσότερους δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές κατ’ εξακολούθηση και της ληστείας κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένης και σε απόπειρα.
-Το υπ’ αριθ. 5/18-3-2009 ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε από την Ανακρίτρια του 5’ Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και διατάχθηκε η σύλληψη του, για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, του οποίου η ισχύ διατηρήθηκε με το υπ’ αριθ. 751/2009 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση έχει χρονική διάρκειας μέχρι την 3η Απριλίου 2020.
Η ζωή του Παλαιοκώστα
Εκτενές αφιέρωμα είχε κάνει το BBC το 2014 με τίτλο: «Ο Απιαστος».
Γεννημένος το 1966, ο Παλαιοκώστας μεγάλωσε στο χωριό Μοσχόφυτο, ένα απομακρυσμένο σύμπλεγμα παραγκών στα χιονισμένα βουνά της κεντρικής Ελλάδας.
Εκεί παρακολουθούσε τον πατέρα του να βόσκει τις κατσίκες και μεγάλωσε εξιδανικεύοντας τον αδελφό του, Νίκο. Οι χωρικοί ήταν γνωστοί στον τόπο ως «οι ήρωες» εξηγεί ο πατήρ Παναγιώτης, ο παπάς της περιοχής, όχι μόνο γιατί -όπως λέει- επιβίωσαν σε αντίξοες συνθήκες στο βουνό, αλλά και ότι «τα κατάφεραν χωρίς παπούτσια».
«Ο Βασίλης μπορεί να έχει γίνει κλέφτης, αλλά ποτέ εγκληματίας. Ληστές σαν το Βασίλη -που κλέβει για να ταΐσει τους αγαπημένους του- δεν παραβλέπονται εύκολα», σημειώνει ο πατήρ Παναγιώτης.
Όταν το χιόνι ήταν πολύ, ο Νίκος συνήθιζε να κουβαλά στους ώμους του τον Βασίλη τρία μίλια προς το πλησιέστερο σχολείο. Εκεί, ο παπάς ζέσταινε το παγωμένο παιδί μπροστά στη φωτιά πριν ξεκινήσει το μάθημα.
Το 1979, η οικογένεια μετακόμισε στα Τρίκαλα. Ο Νίκος, 19 ετών τότε, έφυγε από το σπίτι για να βρει δουλειά στα πλοία, και ο Βασίλης, 13 ετών, έδινε μάχη για να γεμίσει τα παπούτσια του αδελφού του. Ο πατέρας τους, Λεωνίδας Παλαιοκώστας, θυμάται:. «Δούλεψε στην παραγωγή σε εργοστάσιο τυριού για δύο χρόνια. Ήταν ήσυχος και πολύ εσωστρεφής».
Από το παράθυρο του εργοστασίου ο Βασίλης έβλεπε την ελληνική οικονομία να «φουσκώνει» και τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι, όταν η χώρα πλησίαζε στην ένταξη στην ΕΕ.
«Ένα απόγευμα, έφυγε από το τυροκομείο και δεν επέστρεψε ποτέ. Ο Βασίλης υπέστη καπιταλιστική εκμετάλλευση από το αφεντικό του, δουλεύοντας ως σκλάβος στο εργοστάσιο. Και έτσι στράφηκε εναντίον αυτών των αφεντικών», λέει ο φίλος του, ο Γεωργιάδης.
«Ως παιδί του βουνού, δεν είχε άλλες ικανότητες, παρά μόνον να κλέβει για να ζήσει», λέει ο πατέρας Παναγιώτης με χαρακτηριστική γενναιοδωρία προς τον πρώην μαθητή του. Μεταξύ 1979 και 1986, ο Βασίλης και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Νίκος -ο οποίος δεν δούλεψε πολύ καιρό στη θάλασσα- θεωρήθηκαν υπαίτιοι για 27 κλοπές, κυρίως (μηχανημάτων) βίντεο.
Ο Βασίλης, νέος στην ηλεκτρολογία, εθίστηκε στις ταινίες δράσης -συχνά έμενε ξάγρυπνος όλη τη νύχτα- τους αγώνες του «Ρόκι», τους μύες του Σβαρτσενέγκερ και την «Απόδραση από το Αλκατράζ» του Κλιντ Ίστγουντ.
Γύρω από εκείνη την εποχή, ο νεαρός ληστής συνάντησε μία αδελφή ψυχή, που έμελλε να τον επηρεάσει πολύ. «Ο Βασίλης ήταν ένας ευγενικός κλέφτης, μέχρι που γνώρισε τον Κώστα Σαμαρά, τον «Καλλιτέχνη», λέει ο αστυνομικός Δημήτριος Γραβάνης.
Μεγαλύτερος και πιο έμπειρος από τους αδελφούς Παλαιοκώστα, ο Σαμαράς ήταν ένας επίδοξος εγκληματικός εγκέφαλος, που σπούδαζε σχέδιο και ζωγράφιζε τις ληστείες σε σημειωματάριο. Μαζί με τους αδελφούς Παλαιοκώστα, ο Καλλιτέχνης «πήρε πτυχίο» στις ληστείες κοσμηματοπωλείων και τραπεζών.
Ο Γραβάνης θυμάται την πρώτη τους ληστεία ως τρίο: «Ο Βασίλης σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός λόφου και άρχισε να ρίχνει με το όπλο για να τραβήξει την προσοχή των αστυνομικών (…) Πήρε κάποια λεπτά στους αστυνομικούς να ξεφύγουν από το αστυνομικό τμήμα και μέχρι να το κάνουν ο Καλλιτέχνης και ο Νίκος είχαν ήδη αδειάσει το κοσμηματοπωλείο. Όταν τελικά μπήκαμε στα περιπολικά είχαν αφήσει καρφιά στο δρόμο που έσκασαν τα λάστιχά μας. Από εκείνη τη στιγμή έγινε απώτερος στόχος μου να τους δω στη φυλακή».
Ο μυστακιοφόρος αστυνομικός ήταν ένας διανοούμενος που προτιμούσε να εξιχνιάζει τα εγκλήματα με το μυαλό του παρά να παίρνει ομολογίες ξυλοκοπώντας υπόπτους. «Έχασα τον ύπνο μου με τους αδελφούς Παλαιοκώστα. Ξενυχτούσα δουλεύοντας για αυτήν την υπόθεση και όταν πήγαινα στο σπίτι μου 07.30 το πρωί, τότε η σύζυγός μου ξεκινούσε για τη δουλειά της», θυμάται.
Το κυνήγι ενός φυγά
Αλλά ο Παλαιοκώστας ήταν αδύνατο να συλληφθεί για ένα λόγο: μοίραζε τα χρήματα που έκλεβε στους φτωχούς.
Στη δεκαετία του 1980 προχώρησε σε σειρά εισβολών σε τράπεζες με τον Παλαιοκώστα να δίνει χρήματα σε όσους του πρόσφεραν καταφύγιο.
Ο μαζικός πληθωρισμός στην Ελλάδα τετραπλασίασε την τιμή της μπύρας μεταξύ του 1985 και 1992. Ο λαός άρχισε να στρέφεται ενάντια στην κυβέρνηση και επέκρινε την διαφθορά στους κόλπους των κρατικών τραπεζών. Αυτό αύξησε τον αριθμό όσων ετοιμάζονταν να «πανηγυρίσουν» τη δράση των αδελφών Παλαιοκώστα.
Και άρχισε η εποχή του κυνηγιού της γάτας με το ποντίκι μεταξύ ληστών και αστυνομικών.
Τον Απρίλιο του 1990 ο Παλαιοκώστας συνελήφθη σε μία απόπειρα να βγάλει τον αδελφό του από τις φυλακές της Λάρισας, οδηγώντας ένα κλεμμένο βυτίο και σπάζοντας με αυτό τον τοίχο. Φυλακίστηκε, αλλά όχι για πολύ.
Τον Ιανουάριο του 1991 δραπέτευσε από τις φυλακές της Χαλκίδας χρησιμοποιώντας σεντόνια για να σκαρφαλώσει πάνω από τον τοίχο. Αλλά παρά τα πλούτη που είχε μαζέψει από τις ληστείες, προτιμούσε να ξοδεύει μόνο σε όσα χρειαζόταν.
Περιφρονούσε τα φανταχτερά αυτοκίνητα και ένα από τα λίγα ακριβά υπάρχοντά του ήταν ένας μυστηριώδης χρυσός σταυρός που κρεμόταν από το λαιμό του. Αργότερα έγινε το κλειδί για τουλάχιστον μία από τις επιτυχημένες του αποδράσεις.
Εκείνος που άλλαξε το «παιχνίδι»
Τον Ιούνιο του 1992 οι ληστές σχεδίασαν μία ληστεία την πιο τολμηρή που είχαν κάνει ποτέ, στα Μετέωρα, στην Καλαμπάκα. Η περιοχή ήταν ανέκαθεν ιερό για ερημίτες, αλλά και δραπέτες σαν τον Παλαιοκώστα και την παρέα του.
Είναι μία μικρή πόλη και η τράπεζα απέχει πολύ μικρή απόσταση από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, κάτι που φαίνεται να διασκέδαζε τους ληστές στην ιδέα ότι «οι αστυνομικοί θα κοιτούσαν σαν βλάκες». Καθώς ο Νίκος κοιτούσε με τα κυάλια, ο Καλλιτέχνης σχεδίαζε την πλατεία σε ένα χαρτί. Ο Βασίλης φώναξε «ληστεία» και οι τρεις άνδρες εισέβαλαν στην τράπεζα ντυμένοι με στολές και γυαλιά και κρατώντας αυτόματα όπλα. Μέσα σε λίγα λεπτά άρπαξαν 125 εκατομμύρια δραχμές κάτω από τη μύτη των αστυνομικών.
Παραμένει η μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα και μία από τις μοναδικές που τα χρήματα μοιράστηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου