Όταν ο πρίγκιπας Χάρι θα
παντρευτεί τη Μέγκαν Μαρκλ το Σάββατο, η ανθρωπολόγος Κάορι Ο' Κόνορ θα παρατηρεί με άκρως επαγγελματική προσοχή αυτό «το παραμύθι για ενήλικες».
«Είναι σαν να πρόκειται γα τον δικό μας γάμο, τη δική μας σύζυγο», εξηγεί η ερευνήτρια που συνεργάζεται με το University College στο Λονδίνο.
Τη στιγμή που η βρετανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη λόγω του Brexit, οι βασιλικές επίσημες τελετές είναι μια σπάνια ανάπαυλα που επιτρέπει στους Αγγλοσάξονες να μοιράζονται τις ίδιες αξίες. «Είναι κάτι που αγγίζει βαθιά, θεμελιώδεις αξίες όπως η πίστη, η οικογένεια, η ιστορία και η αφοσίωση στη χώρα» θα ηχήσουν ξανά στους Βρετανούς την ημέρα του γάμου.
Οι βασιλικές τελετές είναι μια «απλοποιημένη» εκδοχή των αξιών αυτών, σύμφωνα με την Ο' Κόνορ. «Είναι κάτι που αισθανόμαστε χωρίς να πρέπει να το σκεφτούμε. Μια μεγάλη βρετανική τελετή μας συγκινεί τόσο που δακρύζουμε», δηλώνει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Κάορι Ο' Κόνορ είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων κοινωνικής ανθρωπολογίας, εκ των οποίων το «The English Breakfast».
Φυλετική συμπεριφορά
Οι τουρίστες καταφθάνουν από όλο τον κόσμο στο Ουίνδσορ για τον γάμο, απόδειξη ότι το ενδιαφέρον για τη γαμήλια τελετή ξεπερνά τα σύνορα της Βρετανίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos σε δείγμα 21.000 ερωτηθέντων σε 28 χώρες, με το ένα τρίτο των Βρετανών να «ενδιαφέρεται αρκετά» για τον γάμο, ποσοστό που αγγίζει το 54% στους ερωτηθέντες στην Ινδία και το 49% στη Νότια Αφρική.
Για την ανθρωπολόγο, ο γάμος δίνει το υλικό για «ένα παραμύθι για ενήλικες που μπορεί να ταιριάξει παντού. Ένα παραμύθι που γίνεται πραγματικότητα, είναι κάτι πολύ σπάνιο, και για ένα λεπτό όλοι μπορεί να παρασυρθούμε και να το πιστέψουμε».
Ο γάμος προκαλεί ενθουσιασμό στις ΗΠΑ, την πατρίδα της νύφης, με το ένα τρίτο των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τον γάμο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ipsos.
Η ανθρωπολόγος διακρίνει σε αυτό μια απόδειξη της ανάγκης των Αμερικανών για φιγούρες πατρογονικές, πέρα από αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτικών ηγετών στη χώρα τους.
«Το μεγάλο ατού της μοναρχίας είναι ότι προσφέρει μια δομή και μια τάξη που είναι υπεράνω του δημοκρατικού χάους που βλέπετε για παράδειγμα με την αμερικανική προεδρία. Η μοναρχία είναι υπεράνω όλων αυτών και εκφράζει τη συνέχεια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αλλάζει κάθε 4 ή 8 χρόνια, η μοναρχία είναι αιώνια».
newsbeast.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου