ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Η αποθέωση της φύσης στο δέλτα του Έβρου



Το ποτάμι είναι το
δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά τον Δούναβη. Με μήκος που φτάνει τα 530 χιλιόμετρα, ο Έβρος είναι ο κυριότερος ποταμός της Βαλκανικής Χερσονήσου. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα στη Βουλγαρία και ρέει νοτιοανατολικά. Στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κοντά στο Ορμένιο, μπαίνει για λίγα χιλιόμετρα σε τουρκικό έδαφος και γίνεται το γεωγραφικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας. Περνάει κοντά από πόλεις όπως το Διδυμότειχο, το Σουφλί, το Τυχερό, τα Λάβαρα και το Πύθιο και εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος.


Ο μύθος λέει πως ο Έβρος ήταν γιος του Αίμου και της Ροδόπης, και οι Θράκες των λάτρευαν ως θεό. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, παλιότερα λεγόταν Ρόμβος και την ονομασία Έβρος την πήρε από τον γιο του βασιλιά Κάσσανδρου, που πνίγηκε στα νερά του. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του στην αρχαιότητα ήταν πολύ σημαντικός, πρώτα από όλα επειδή αποτελούσε οδό σύνδεσης του Αιγαίου με την ενδοχώρα, παρόχθια, αλλά και πλωτός από τος εκβολές του έως το σημερινό Διδυμότειχο.

Στις εκβολές του, ο Έβρος σχηματίζει μεγάλο και δαιδαλώδες δέλτα, το οποίο θεωρείται ο σημαντικότερος υδροβιότοπος της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη. Αποτελεί Προστατευόμενη Περιοχή, καθώς έχει μεγάλη αξία για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο, ενώ εδώ βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου. Τον χειμώνα δεκάδες χιλιάδες υδρόβια πουλιά, που προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα. Την εποχή αυτή, μπορεί κανείς να θαυμάσει εκατοντάδες φοινικόπτερα και κύκνους και χιλιάδες πάπιες να τρέφονται στις λιμνοθάλασσες του Δέλτα, ενώ το σούρουπο να μετακινούνται προς τις ακτές.


Μεγάλος είναι επίσης και ο αριθμός των πουλιών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό κατά τις μεταναστεύσεις τους από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα. Ανάμεσα στα είδη που διέρχονται από το Δέλτα του Έβρου ξεχωρίζουν ο ροδοπελεκάνος, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, ο αργυροπελεκάνος, ο νανόγλαρος, και το μαυρογλάρονο, με πιο σημαντική τη παρουσία της λεπτομύτας, ενός από τα πιο σπάνια είδη πουλιών στον κόσμο.








newsbeast.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου