Κάθε λεκές θέλει τον δικό του χειρισμό που
εξαρτάται από τον...εισβολέα που τον προκάλεσε, το είδος του υφάσματος που κινδυνεύει, το πόσο χρόνο έχει παραμείνει σε αυτή την κατάσταση κλπ. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που αν ακολουθήσουμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να σώσουμε το ρούχο.
Το μυστικό είναι να μην αφήσετε τον λεκέ να ποτίσει στις ίνες, άρα, όποιο είδος λεκέ και αν έχετε να αντιμετωπίσετε δράστε έγκαιρα για να μην εισχωρήσει το ανεπιθύμητο υλικό σε βάθος. Πλύντε άμεσα με νερό, αν δεν έχετε στη διάθεσή σας το κατάλληλο για τον εκάστοτε «εχθρό» αντίδοτο. Μην εφαρμόσετε πολύ ζεστό νερό και γενικά κρατήστε το αντικείμενο που θέλετε να σώσετε, μακριά από τη θερμότητα. Τέλος, μην τρίψετε με ένταση τον λεκέ, παρά προσπαθήστε να κάνετε απαλές εφαρμογές με πίεση αλλά χωρίς έντονη τριβή.
Αίμα: ξεπλύνετε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Κατά προτίμηση βυθίστε το ρούχο σε νερόπου δεν είναι καυτό, ούτε ιδιαίτερα κρύο, με απορρυπαντικό για 10-15 λεπτά. Μετά βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο μόνο του.
Ντομάτα: απομακρύνετε την ντομάτα (ή τη σάλτα ντομάτας) με ένα μαχαίρι με το οποίο θα καθαρίσετε αρχικά την επιφάνεια. Βάλτε απορρυπαντικό πάνω στον λεκέ και ξεπλύνετε με κρύο νερό από την ανάποδη πλευρά του ρούχου. Μετά πλύνετε το ρούχο όπως θα κάνατε σε κάθε άλλη περίπτωση, στο πλυντήριο.
Κιτρινισμένος γιακάς: βυθίστε το ρούχο σε ζεστό αλατόνερο για αρκετή ώρα προτού το βάλετε στο πλυντήριο και ακολουθήσετε τη συνηθισμένη διαδικασία. Το αλάτι θα λειτουργήσει σαν φυτικό λευκαντικό και θα επαναφέρει τη ζωντάνια του λευκού στο ύφασμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου