ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Το ξακουστό και πολυτραγουδισμένο Γεφύρι της Άρτας



Δεν έχει υπάρξει άλλο
γεφύρι, που να έχει τραγουδηθεί όσο το Γεφύρι (ή Γιοφύρι) της Άρτας. Και δεν έχει υπάρξει άλλο κτίσμα γενικότερα στην Ελλάδα, που η ιστορία του να έχει συνδεθεί με τόσους θρύλους. Ο πιο ξακουστός, όμως, είναι αυτός της «θυσίας» της γυναίκας του Πρωτομάστορα, προκειμένου να καταφέρουν να ολοκληρώσουν το γεφύρι, που την ημέρα χτιζόταν και το βράδυ γκρεμιζόταν.


«Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες γιοφύριν εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν. Μοιρολογούν οι μάστορες και κλαιν’ οι μαθητάδες» λένε οι στίχοι του ξακουστού δημοτικού τραγουδιού. Από τα πιο ωραία δημοτικά, μα συνάμα και πιο τραγικά. Γιατί σύμφωνα με τον μύθο, έπρεπε να θυσιαστεί άνθρωπος για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του γεφυριού. Και συγκεκριμένα, η όμορφη γυναίκα του Πρωτομάστορα, την οποία εκείνος παραπλάνησε και τελικά «έχτισε» στο γεφύρι.

«Ως τρέμει το καρυόφυλλο, να τρέμει το γιοφύρι κι ως πέφτουν τα δεντρόφυλλα, να πέφτουν οι διαβάτες» ήταν η αρχική κατάρα που έριξε η γυναίκα του Πρωτομάστορα, όταν κατάλαβε ότι την κορόιδεψε ο σύζυγός της και «θυσιάζεται» για το χτίσιμο του γιοφυριού. Μα άλλαξε την κατάρα, όταν της είπαν ότι έχει αδελφό στα ξένα.

«Αν τρέμουν τ’ άγρια βουνά, να τρέμει το γιοφύρι κι αν πέφτουν τ’ άγρια πουλιά, να πέφτουν οι διαβάτες» ήταν τα τελευταία της λόγια. Μάλιστα, στο σήμερα, όσοι περπατάνε πάνω στο γεφύρι, ενστικτωδώς χαμηλώνουν τη φωνή τους, σαν να θέλουν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν το σεβασμό τους και να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής, στη γυναίκα του Πρωτομάστορα.


Η λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της περιοχής της Άρτας. Το μήκος του φτάνει στα 145 μέτρα ενώ το πλάτος του είναι 3,75 μέτρα. Έχει τέσσερις ημικυκλικές καμάρες οι οποίες δεν έχουν συμμετρία μεταξύ τους. Εκτός από ένα μνημείο αρχιτεκτονικής αποτελεί και ιστορικό μνημείο. Το 1881, όταν απελευθερώθηκε η Άρτα, το γεφύρι ήταν το σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας με την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Τέλος, η ίδια η πόλη της Άρτας αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλες εποχές του χρόνου. Μια ζωντανή πόλη με πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες αλλά και σύγχρονο τρόπο ζωής. Αποτελεί, επίσης, ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στα όμορφα μέρη της Ηπείρου.























newsbeast.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου