Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Ημερίδα στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών: Αρχαιολογικές έρευνες / Πολιτιστικές διαδρομές -Του δασκάλου Ηλία Κ. Γάγαλη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018 στο
Πνευματικό Κέντρο «Μιχάλη Καραγιάννη» η ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Αντώνιο Δασκαλόπουλο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών που εκπροσωπήθηκε με την Έφορο κ. Σ. Δημάκη.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου γεννημένων μεταξύ των ετών 1950-1957 που είχαν ορίσει συνάντηση την ίδια μέρα.




Ο κ. Αντώνης Δασκαλόπουλος κατέθεσε ενδιαφέρουσες προτάσεις και απόψεις για το σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με τις αρχαιολογικές έρευνες οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Γρεβενών και την ευρύτερη περιοχή Ηρακλεωτών:
Ανακοίνωσε την πρόθεση από τη μεριά της Περιφέρειας για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης με το Υπουργείο Πολιτισμού έτσι ώστε να ξεκινήσει ανασκαφικό έργο στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών.
Πρότεινε να αξιοποιηθεί το παλιό Νοσοκομείο Γρεβενών αφού επισκευαστεί και διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε στο μέλλον να γίνει Αρχαιολογικό Μουσείο στην πόλη των Γρεβενών.
Εισηγήθηκε επίσης την αναζήτηση χορηγών ώστε να ενισχύουν οικονομικά ανασκαφές που πραγματοποιούνται.
Πρότεινε στους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων της περιοχής την επομένη να συναντήσουν τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ.Ευάγγελο Σημαντράκο και τον ίδιο ώστε να συζητήσουν και να θέσουν θέματα της αρμοδιότητάς τους, συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε.
Η κ. Σόνια Δημάκη αφού παρουσίασε στοιχεία έρευνας ομάδας αρχαιολόγων της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής για τα χωριά της περιοχής Ηρακλεωτών επικεντρώθηκε στις αρχαιολογικές περιοχές του Αγίου Γεωργίου Γρεβενών, αναφέροντας αναλυτικά αυτά που έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε έντεκα θέσεις πέριξ του οικισμού. Με βάση τα ευρήματα, η ύπαρξη μιας αρχαίας σημαντικής πόλης της οποίας η ακμή χρονολογείται στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια , είναι πολύ πιθανή ανέφερε η αρχαιολόγος.
Έγινε αναφορά από την πλευρά της στην τρίκλητη Βασιλική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Γρεβενών, που χτίστηκε το 1836 σημειώνοντας ότι κάθε επέμβαση στην εκκλησία προϋποθέτει ολοκληρωμένη μελέτη η οποία πρέπει να έχει την έγκριση του αρμόδιου Συλλλογικού Οργάνου.

Αναφερόμενη στη μονή Ταξιαρχών στο Ταξιάρχη Γρεβενών είπε ότι μελέτη αποκατάστασης της μονής συντάχτηκε, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αναμένεται η δρομολόγηση αποκατάστασης της, εφόσον βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Δείχνοντας για πρώτη φορά εικόνες από την αρχαιολογική τομή στο λόφο του Αγίου Νικολάου που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 είπε ότι:
«Στα υπερκείμενα στρώματα ανακαλύφθηκε τμήμα νεκροταφείου που η χρονολόγησή του είναι δύσκολη καθώς υπήρχαν διαταραγμένες επιχώσεις. Έγινε διερευνητική τομή η οποία προχώρησε σε βάθος 1,80 μ. και αποκάλυψε τμήματα τοίχων που γωνιάζουν και χρονολογούνται από την καλής ποιότητας κεραμική στον 3ο-2ο π.Χ. αιώνα.
Οι μέχρι τώρα ενδείξεις (επιγραφές. ευρήματα) μας οδηγούν ακόμη στην υποψία ότι στη θέση αυτή υπάρχει Ασκληπιείο».




Πρότεινε τη δημιουργία δικτύου επισκέψιμων τόπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή που μπορεί να περιλαμβάνει το γεφύρι του Πασά στην Κοκκινιά επί του Αλιάκμονα , το Μοναστήρι του Ταξιάρχη, πέτρινα γεφύρια της περιοχής όπως: της Πραμόριτσας, το μικρό μονότοξο γεφύρι πριν το Κληματάκι Γρεβενών που βρίσκεται πάνω στο δρόμο Αγίου Γεωργίου-Κληματακίου, το γεφύρι της Κιβωτού το οποίο θάφτηκε τη δεκαετία του 1980 και πρόκειται να αποκαλυφθεί με αποχωμάτωση. Στο δίκτυο αυτό επισκέψιμων τόπων μπορούν να συμπεριληφθούν το Λαογραφικό Μουσείο στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών το οποίο, εφόσον παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, θα στεγάσει διαχρονική Αρχαιολογική Συλλογή, οι μεταβυζαντινοί ναοί και η κούλια της Λόχμης .
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους να υποβάλουν ερωτήσεις προς τους εισηγητές της ημερίδας οι οποίοι απάντησαν σ’ αυτές.
Στο τέλος της ημερίδας προσφέρθηκαν χυμοί και πιτάκια προσφορά από το αρτοποιείο Μαρκόπουλου. Η κ. Δημάκη και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκαν στη συνέχεια το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Γεωργίου Γρεβενών κτίσμα του 1850, δωρεά του Κωνσταντίνου Πέγιου, που αποκαταστάθηκε με προγράμματα Leader.
Τέλος αναχώρησαν για τη γειτονική Λόχμη συνοδευόμενοι από τους κ.κ. Γρηγόριο και Ευθύμιο Καρανάσιο για να δουν τα μνημεία της .

Ηλίας Κ. Γάγαλης
Δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου