ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

H 14η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.

14η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της
Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., έγινε στις 11-12-13 Αυγούστου 2018, στην Πετρούσα του Δήμου Προσοτσάνης, του Νομού Δράμας. Η συνάντηση έγινε σε συνεργασία της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων και της Περιφερειακής Ενότητας Νεολαίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Προσοτσάνης. Οι νέοι φιλοξενήθηκαν στο «Γιαννίκειο Γυμνάσιο» Πετρούσας.





Το θέμα της 14ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας ήταν

«100 χρόνια από τη Γενοκτονία: Εγκλήματα παρελθόντος – Δράσεις μέλλοντος».

Νέοι και νέες από όλα τα μέρη της Ελλάδας κατέφθασαν την πρώτη μέρα της συνάντησης όπου τους υποδέχτηκε η οργανωτική επιτροπή και φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις. Η υποδοχή έγινε με λύρα και νταούλι και φυσικά την καλύτερη διάθεση των εθελοντών.

Με την ολοκλήρωση των αφίξεων το βράδυ της Παρασκευής, οι συμμετέχοντες αφού τακτοποιήθηκαν στα δωμάτια τους, ετοιμάστηκαν και οδηγήθηκαν στην πλατεία Προσοτσάνης, όπου και έγινε η επίσημε έναρξη της συνάντησης. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Χριστόδουλος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, ο κ. Γιώργος Παρχαρίδης, επίτιμος πρόεδρος της Π.Ο.Ε. και τέως πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού, ο κ. Χρήστος Τοπαλίδης πρόεδρος της Π.Ο.Ε., ο κ. Άγγελος Λύσσελης, Δήμαρχος Προσοτσάνης, ο κ. Αργύρης Πατακάκης, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, η κα Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας, ο κ. Γρηγόρης Κεσαπίδης, πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τέλος η κα. Δέσποινα (Ποινίκα) Γιεμενιντζόγλου, Α’ αντιπρόεδρος της Σ.Ε.Ν..

Όλοι με τη σειρά τους καλωσόρισαν του νέους και τις νέες που συμμετείχαν στη συνάντηση, δίνοντας τους παράλληλα συγχαρητήρια για την παρουσία τους και την ενεργή δράση τους.

Επίσης παρευρέθηκαν η Α΄ αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κα. Αθηνά Σωτηριάδου, και η Β’ αντιπρόεδρος κα. Χρύσα Μαυρίδου, καθώς και τα μέλη του .Σ. της Π.Ο.Ε. κ. Σάββας Αλεξανδρίδης, κ. Ελένη Βασιλειάδου, κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, η κα. Μόρφω Σιαμλίδου, ο κ. Θόδωρος Κουνατίδης καθώς και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγιάς Σπηλιώτισσας κ.κ. Νεκτάριος Μητρόπουλος.

Η οργανωτική επιτροπή επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις για τους νέους.
  • Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Παρχαρίδη και κήρυξε την έναρξη της συνάντησης.
Ακολούθησε δείπνο για τους φιλοξενούμενος και ποντιακή βραδιά, η οποία πλαισιώθηκε μουσικά από νέους και νέες που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Το πρωί του Σαββάτου, δόθηκε το πρωινό και ξεκίνησε ο Α’ θεματικός κύκλος συζητήσεων, με ομιλητή τον κ. Στυλιανό Ιωαννίδη, Στρατιωτικός, Βαλκανιολόγος, ΜΑ Κοινωνικές, Πολιτικές και Πολιτισμικές δομές των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Ο κ. Ιωαννίδης είχε ως θέμα εισήγησης ‘’Γενοκτονία: μια διακρατική «αναγκαιότητα»’’. Αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία, αναλύοντας τη διπλωματική ευρωπαϊκή και συνεπώς βαλκανική σκακιέρα, υπό το φάσμα των διεθνών σχέσεων.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πολιτικό και στρατιωτικό προσκήνιο που έλαβε χώρα στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας. Στάθηκε επίσης στο πολιτκό περιβάλλον και τις δυνάμεις της εποχής, ξεκινώντας από το 1804. Διαλεύκανε τις διαφορές μεταξύ κράτους, έθνους και εθνικισμού και προχώρησε στις αρχές του 19ου αιώνα και στο εθνικό συμφέρον της εποχής, το οποίο σε συνδυασμό με τα γεγονότα τις εποχής, αποτέλεσαν τη γενεσιουργό αιτία για ότι συνέβησαν στον Μικρασιατικό χώρο και στον Πόντο. Παρότρυνε τους νέους να εργαστούν και να δυναμώσουν τη μαζική συμμετοχή, με στόχο τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δεύτερος ομιλητής ο υποψ. Δρ. Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ,
  • Δημήτρης Κούρτης. Το θέμα του: "Η Δια-γενεακή Θυματοποίηση στο Διεθνές Δίκαιο κατά των Μαζικών Θηριωδιών: Θυματολογικές Προσεγγίσεις στη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου". Ο
  • Κούρτης, εξήγησε τη διαφορά θύματος και θύτη με βάση το νομικό πλαίσιο. Έθεσε το ερώτημα σε όλους, αν εμείς που βρισκόμασταν εκεί συγκαταλεγόμαστε σε γενοκτομηνένους ή όχι. Η συζήτηση έβαλε σε σκέψεις και αναζητήσεις τους νεολαίους. Αναφέρθηκε επίσης, στο ψυχολογικό τραύμα ενός λαού, ο οποίος υπέστη γενοκτονία, αναφέροντας όρους και παραδείγματα για το πως λειτουργούν οι επόμενες γενεές, όσα χρόνια και αν περάσουν. Στην εισήγησή του επιχείρησε να εξηγήσει τα βασικά ζητήματα της διαγενεακής θυματοποίησης ως συνέπειας της τελεσθείσας μαζικής θηριωδίας. Οι συζητήση δεν τελείωσε με το πέρας της ομιλίας. Πολλοί ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την ελεύθερη ώρα που ακολούθησε καθώς και όλο τριήμερο, που ήταν εκεί ο κ. Κούρτης, για να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν, να απαντήσουν ερωτήματα, και να αναπτύξουν ιδέες για το ζήτημα.
Το μεσημέρι οι νέοι απόλαυσαν το μεσημεριανό τους και είχαν ελεύθερη ώρα, η οποία δεν αντικατοπτριζόταν σε ξεκούραση. Άδραξαν την ευκαιρία για γνωριμίες, συζητήσεις επί παντός θέματος γύρω από το ποντιακό στοιχείο, και φυσικά δεν έλειψαν τα μουχαπέτια.





Στις 18:30 ξεκίνησε η Β’ θεματική ενότητα με τον κ. Γιάννη Τσανασίδη, μουσικολόγο και ιστορικό ερευνητή. Ο τίτλος: 100 χρόνια και.. ποντιακό δημοτικό τραγούδι. Ο κ. Τσανασίδης έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση σχετικά με το θέμα της μουσικής παράδοσης. Ξεκίνησε αναφερόμενος στα παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου, τα οποία χρονολογούνται χιλιετίας και πλέον. Αναφέρθηκε στη μουσική και τα τραγούδια στις αρχές του 19ου αιώνα, και πως ήρθαν εδώ μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Μεγάλη έμφαση έδωσε σε μουσικές καταγραφές εκατονταετίας από ξένους φορείς, Αμερικάνικους και Γαλλικούς. Επισήμανε διαφορές ανάμεσα στην εξέλιξη και την προσαρμογή στον ελλαδικό χώρο, και με ποιο τρόπο και ποια μορφή κατάφεραν να διατηρηθούν.
  • κ. Τσανασίδης εκπονώντας το μεταπτυχιακό του πάνω σε αυτό το θέμα, αναζητά αρχεία 1ης ή 2ης γενιάς που μπορεί να υπάρχουν, ώστε να τα φέρει στην επιφάνεια και να δώσει σε όλους εμάς, έναν ακόμα μουσικό παραδοσιακό πλούτο. Οι ερωτήσεις που ακολούθησαν ήταν πολλές, δείχνοντας έτσι ότι οι νέοι ενδιαφέρονται για τη μουσική παράδοση και πως αυτή συνδέεται με την ιστορία και τα βιώματα του ποντιακού ελληνισμού.
Στο δεύτερο μέρος της Β’ θεματικής ενότητας, ο κ. Γιάννης Αμαραντίδης. Ο κ. Αμαραντίδης εισηγήθηκε «19 Μαΐου. Μη μεταφερόμενη εκδήλωση μνήμης».
  • κ. Αμαραντίδης τοποθετήθηκε στο ζήτημα της τόσο σημαντικής αυτής ημερομηνίας. Περίεγραψε το χρονικό της αναγνώρισης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τι κινήσεις που έγιναν και το παρασκήνιο αυτού.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να τίθεται καν θέμα για τη μετακίνηση της ημέρας μνήμης, και όλες οι πόλεις πρέπει να τιμούν την ημέρα μνήμης ανήμερα Το .Σ. της Σ.Ε.Ν. πήρε θέση λέγοντας ότι αυτή η ημερομηνία είναι Ημέρα Εθνικής Μνήμης της

Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, και όταν θα έρθει η ώρα της διεθνής αναγνώρισης, θα μπορούν πλεόν να γίνονται οι εκδηλώσεις τοπικά. Μέχρι τότε και λόγο της εκαντοετίας, οι εκδηλώσεις πρέπει να είναι μαζικές και δυναμικές, είναι η θέση της νεολαίας

Ακολούθησε δείπνο για τους νεολαίους και για τους επίσημους παρευρισκόμενους. Την βραδιά τίμησε με την παρουσία του ο πρώτος πρόεδρος της Σ.Ε.Ν. κ. Χαράλαμπος Κωτίδης, ο οποίος συγχάρηκε τους νέους και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν το έργο τους.

Το πρωί της τρίτης μέρας , και μετά το πέρας του πρωινού έλαβε χώρα και η τελευταία θεματική ενότητα. Το θέμα: «Από τις επετείους της Γενοκτονίας, στην εκατονταετηρίδα», εισηγητής ο κ. Γιάννης Χατζηελευθερίου.
  • κ. Χατζηελευθερίου έκανε μια γενική ανασκόπηση στο θέμα της Γενοκτονίας, από την παλαιότερη, που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Μίλησε για τον Raphael Lemkin, ο οποίος επινόησε τον όρο Γενοκτονία, και έθεσε τα θεμέλια για να μπορούμε εμείς σήμερα να διεκδικούμε την αναγνώριση για τη μνήμη των προγόνων μας. Αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Lemkin, δείχνοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να αναγνωριστεί ο όρος. Έδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αναφερόμενος στο ότι για την περιγραφή του όρου Γενοκτονία, αναφέρεται στα δεινά τα οποία υπέστησαν οι Αρμένιοι και οι Έλληνες του Πόντου. Πρότεινε την ονοματοδοσία δρόμων στο όνομα του. Παρότρυνε όλους τους παρευρισκόμενους σε δράσεις για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πρότεινε επίσης και logo, το οποίο είναι πρόταση του κ. Νίκου Λυγερού, αναλύοντας τη σημασιολογία αυτού. (Η πρόταση θα τεθεί στο συμβούλιο της Σ.Ε.Ν., της Π.Ο.Ε. και της επιτροπής εκατονταετίας για να γίνουν οι απαραίτητες τυχόν διορθώσεις και όλες οι δράσεις να γίνονται υπό ένα έμβλημα).
Οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις ήταν πολλές. Οι νέοι ενδιαφέρθηκαν για την πορεία του όρου, για τις δράσεις που μπορούν οι ίδιοι να πραγματοποιήσουν και πολλά άλλα ερωτήματα και προβληματισμοί που δημιούργηθηκαν.

Το τελευταίο σκέλος της συνάντησης το λόγο πήραν τα μέλη του .Σ. της Σ.Ε.Ν., οι οποίοι καθίσαν μαζί με τους συνέδρους συζητώντας τις δράσεις που ετοιμάζονται για την εκατονταετία.

Εξήγησαν επίσης, τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην επιλογή των συγκεκριμένων ομιλητών. Ένας βασικός λόγος, ήταν το ιστορικό πολιτικό πλαίσιο, η πορεία αυτού αυτά τα χρόνια, οι επιρροές στον πολιτισμό και την παράδοση, και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, με την άμεση και ενωμένη κινητοποίηση όλων. «Το θέμα είναι σοβαρό, είναι αυτό που μας ορίζει, είναι ο λόγος που είμαστε σήμερα όλοι εδώ», είναι η φράση που χρησιμοποιήθηκε.

Προετοιμάζεται τριημερίδα και workshops, με θεματικούς κύκλους και συζητήσεις για την καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση της 100νταετίας.
  • νεολαία της ΠΟΕ έχει ξεκινήσει δράση με ενημερώσεις στα σχολεία, οι οποίες γίνονται από τους ίδιους τους μαθητές. Φέτος η προσπάθεια θα ενταχθεί και στα πανεπιστήμια της χώρας. Αυτό θα γίνεται με υλικό που θα αποτελεί τη βάση για όλους και ο κύριος σκοπός του είναι να ενσωματωθούν προσωπικές μαρτυρίες, να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν όσοι περισσότεροι μαθητές και φοιτητές.
Θα γίνουν οργανωμένες κινήσεις για τη σωστή διαχείριση των μέσω μαζικής ενημέρωσης και των social media.
  • νεολαία θα προβεί σε κινήσεις ανά περιφέρεια και σε όσες περισσότερες πόλεις με
ενημερωτικά περίπτερα, όχι μόνο την εβδομάδα της 19ης Μαΐου.

Για όλα αυτά θα υπάρχει ενημέρωση μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, και τα email των συλλόγων.
  • συζήτηση δε σταμάτησε εκεί.. θα συνεχιστεί με ιδέες και προτάσεις βελτίωσης από όλους.
Πριν την έκδοση των ψηφισμάτων, ιδιαίτερες ευχαριστίες δόθηκαν από τους νέους προς την οργανωτική επιτροπή και τους εθελοντές, για την άψογη φιλοξενία τους.
  • Δήμαρχος Προσοτσάνης κ.Λυσελης χαιρέτησε όλους τους νέους, και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στη συνάντηση στην Πετρούσα, Προσοτσάνης και δεσμεύτηκε για την ονοματοδοσία δρόμου με το όνομα του Raphael Lemkin.
Οι νεολαίοι της Π.Ο.Ε. αφού κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, διατύπωσαν τα συμπεράσματά τους και η 13η Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας ολοκληρώθηκε με την έκδοση των ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.
  • Διακηρύσσουμε την πίστη μας για συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση και ποινικοποίηση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, καθώς επίσης και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Δηλώνουμε επίσης ότι θα κορυφώσουμε όλες τις παραπάνω προσπάθειες μας από αυτή τη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα.
  • Ζητούμε από την Ελληνική πολιτεία τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως αμετάθετης ημέρας εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους κεμαλικούς.
  • Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση κα το Υπουργείο Εξωτερικών να εντάξουν στην ατζέντα τους και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής.
  • Απαιτούμε να επανενταχθεί στην εξεταστέα ύλη του βιβλίου της Γ Λυκείου το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς επίσης και τον εμπλουτισμό του εν λόγω κεφαλαίου με περισσότερα στοιχεία.
  • Ως νέοι της 3ης & 4ης γενιάς Ελλήνων του Πόντου θεωρούμε σημαντικό και γι αυτό διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να εμπλουτίσουμε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την ταυτότητα των προγόνων μας στις επόμενες γενεές, και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια γι αυτό το σκοπό.
  • Καταδικάζουμε την οικογενειοκρατία στον ποντιακό χώρο και απαιτούμε την εξυγίανση της διοίκησης του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά και πρέπει να απαλλαγεί από τον σφιχτό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των ποντίων.
  • Τασσόμαστε κατά του προσυμφώνου των Πρεσπών, απαιτούμε την ακύρωση του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, διότι είμαστε ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας και αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τη σωστή μεταλαμπάδευση της ιστορίας του Ελληνισμού.
  • Ξεκινάει δράση για την παρότρυνση δημοτικών φορέων, για την ονοματοδοσία δρόμων με τα ονόματα Raphael Lemkin και Woodrow Wilson.
  • Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας θα προβεί σε πρόταση προς τον Ο.Η.Ε. για την διακήρυξη των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας, ως μέσω πρόληψης και προστασίας αυτής.
Οι νεολαίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, και αναχώρησαν για τις περιφέρειες τους, γεμάτοι με γνώση και δύναμη για τη χρονιά που έρχεται.

Για την κάλυψη της συνάντησης μαζί μας ήταν kozanilife.gr και το trapezounta.gr. Την τηλεοπτική κάλυψη ευχαριστούμε το Livemedia, στο οποίο μπορείτε να βρείτε

Θερμές ευχαριστίες προς την οργανωτική επιτροπή και τους εθελοντές της 14ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας, τους χορηγούς το Δήμο Προσοτσάνης, προς το Π.Ε.Ν. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και τον συντονιστή κ. Κώστα Χατζημιχαηλίδη και φυσικά προς το .Σ. του Σ.Πο.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον πρόεδρο αυτού και τέως πρόεδρο της ΣΕΝ κ. Γρηγόρη Κεσαπίδη.

#GRofPontosGenocide100

Με τιμή

Για το Δ .Σ.

Ο Πρόεδρος  Η Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης Παπαδόπουλος  Πεΐδου Περιστέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου